Perspėja negalavimai

„Bendraudama su moterimis, pastebiu, kad neretai jos net nesusimąsto, kam reikalingas tas laikas sau ir ar tai iš tikrųjų reikalinga. Tokios moterys gali rimtai sau pakenkti. Dažniausiai jos nėra patenkintos tuo, kaip gyvena savo gyvenimą, joms nepatinka, kaip save realizuoja arba jaučiasi savęs nerealizuojančios. Kartais tai pasireiškia ir sveikatos problemomis“, – sako S. Volujevič.

Moters mokyklos lektorės tvirtinimu, visiškai neskirianti laiko sau, o tik kitais besirūpinanti moteris vieną dieną gali pasijusti tarytum priėjusi liepto galą. Ji nesirūpina savirealizacija, numoja ranka į savo pomėgius, jai ima kažkas skaudėti, tačiau jos darbo, draugų ar šeimos reikalai jai atrodo svarbesni nei jos pačios. Paprastai tokia moteris įsitikinusi: „Ai, nieko čia tokio baisaus, praeis.“

„Tokio gyvenimo pasekmes kiekviena pajunta labai individualiai. Man tenka sutikti moterų, kurios ignoruoja savo kūno siunčiamus signalus. Kai mes kalbamės, ji pripažįsta, kad jai skauda skrandį, tačiau sako: „Tai yra pakenčiama, aš galiu kentėti. Turiu labai daug reikalų, negaliu skirti laiko nuvažiuoti pas gydytoją.“ Taip pat aiškina, kad jai reikia rūpintis vaikais, šeima. Ji visais gali ir privalo rūpintis, išskyrus savimi. Galiausiai tas skausmas tapo nepakeliamas: pusę metų ji negalėjo dirbti, buvo priversta gydytis gastritą ir kitus atsiradusius sveikatos sutrikimus. Ignoruodamos pirmuosius negalavimo signalus galime rimtai susirgti“, – pasakoja S. Volujevič.

Kiekvienai – individualus vidinis matas

Moters mokyklos lektorė pripažįsta, kad ne vienai moteriai būna sunku atskirti, kur prasideda ir kur baigiasi vadinamasis „laikas sau“. Kaip atskirti, kada ką nors darai sau, o kada – kitiems?

„Nėra vienos formulės, kada tai yra laikas sau, o kada jis nėra skiriamas sau. Kiekviena moteris privalo turėti savo vidinį matą. Ji pati turėtų išsiaiškinti, ar ji, pavyzdžiui, iš tikrųjų dėl savęs darosi manikiūrą, nes ji to nori, nes nori gražiai atrodyti. Bet gal tai daroma vien todėl, kad darbe jai privalau būti tvarkingais nagais? Kiekviena turi pati pasimatuoti vieną ar kitą veiksmą ar pasirinkimą. Visais atvejais tiktų atsakyti sau, kuris žodis labiausiai tiktų savijautai: turiu ar noriu. Aš panašiais atvejais matuoju žodžiu „noriu“: ar aš noriu eiti žaisti tenisą, ar aš noriu darytis manikiūrą, eiti medituoti, sportuoti, ar tai privalau, darau per prievartą?“ – aiškina S. Volujevič.

Konsultuodama moteris, lektorė skatina jas kalbėti, klausti savęs ir atsakyti, ko jos nori iš tikrųjų. Įgūdis paisyti savo tikrųjų norų ir ieškoti, kaip juos patenkinti, atsiranda tikslingai ties tuo dirbant, skiriant tam dėmesio ir laiko. „Tokia moteris vis dažniau kelia klausimus: „Ko aš noriu?“, „Kas man patinka?“ Tuo pačiu metu ji pabando kurį nors savo norą realizuoti. Tarkime, ji sako: „Man patinka menas.“ Kaip ji galėtų šį norą realizuoti? Ji nueina į meno galeriją, stebi savo savijautą, kas jai patinka. Po kurio laiko ji sako: „Aš noriu pabandyti pati piešti.“ Tada ji pradeda lankyti piešimo kursus, pradeda piešti. Taip ji realizuoja savo potencialą, kuris iki šiol miegojo, nes darbe buvo visiškai kitokios sąlygos.

„Apibendrinant galima pasakyti, kad skirdama laiko sau moteris visų pirmą rodo pagarbą sau, savo poreikiams, interesams, nenuvertina savo norų, skiria jiems deramą dėmesį. Jį įsisąmonina labai svarbų dalyką – kad jos noras yra lygiai toks pats svarbus, kaip ir jos artimųjų. Skirdama dėmesio savo mėgstamoms veikloms ir išbandydama naujas, moteris vis geriau save pažįsta, atranda tai, kas teikia jai džiaugsmo, patiria savirealizacijos jausmą. O geresnis savęs pažinimas ir supratimas neretai veda prie pokyčių. Pažįstu ne vieną moterį, kurios tikslingai skyrė laiko sau, išdrįso įsiklausyti į savo norus ir visiškai pakeitė savo gyvenimo būdą, profesiją“, – pastebi S. Volujevič.

Pataria planuoti laisvalaikį

„Skirdama laiko sau moteris auga“, – tvirtina S. Volujevič. Tačiau ką daryti, jei moteriai atrodo, kad ji visiškai nenori imtis ko nors nauja? Ką daryti, jei paklausus, ko ji norėtų, ji sako, kad nenori nieko, kad jai svarbiausia – ir toliau ištvermingai nešti užsikrautą gyvenimo naštą?

„Kai moteris visiškai nebejaučia, ko ji nori, skamba pavojingai. Tokia moteris yra praradusi savo vidinius orientyrus. Ji nebejaučia, kas jai patinka, o kas nepatinka, ji nebesupranta, ko ji nori. Tokiai moteriai gali prireikti pagalbos – pasikalbėti su artima drauge, psichoterapeutu, koučeriu, kiekviena moteris pasirenka tokį pagalbos būdą, kuris jai yra priimtiniausias. Kalbėdamas žmogus kartais pamažu atranda tą norą. Kitiems padeda kitokie pagalbos būdai, tarkime: kvėpavimo pratimai, joga, šokis ar dar kas nors. Kai kuriems užtenka tiesiog gerai pailsėti, išsimiegoti, pabūti vieniems. Labai svarbu neignoruoti to, ką sako moters vidus“, – aiškina Moters mokyklos lektorė.

Į rutiną įklimpusioms, savo poreikius užmiršusioms moterims S. Volujevič pataria savirealizacijos siekti mažais žingsneliais. Iš pradžių tam užtektų bent 20 minučių per dieną.

„Prisėskite, išsiaiškinkite, kas su jumis šiuo metu vyksta, kas jums rūpi. Tai irgi padeda išeiti iš užburto rato. Tas 20 minučių reikėtų daryti tai, ką iš tikrųjų nori: žiūrėti pro langą, kaip važiuoja mašinos ar kaip skleidžiasi lapai, galbūt pamuzikuoti, paskaityti. Šį laiką reikėtų tiesiog įtraukti į dienotvarkę. Mes, moterys, turime daug ką nuveikti ir nuveikiame. Mes nemažai planuojame darbe, šeimoje – kada iš kur vaiką pasiimti, kada jį nuvežti. Todėl laisvalaikį ir laiką sau taip pat svarbu planuoti, nes pats savaime jis neatsiranda“, – pataria lektorė.

Ji taip pat kviečia moteris eksperimentuoti. Jeigu yra noras, pavyzdžiui, šokti, tai reikėtų pabandyti. „Dažnai moterys sako: „Aš per sena, tokie šokiai man netinka.“ Raskite saugų būdą šokti, pavyzdžiui, savo bendraamžių grupėje. Moterys sėkmingai išbando tokius dalykus, kurie jau, atrodo, nebetinka jų amžiui. Viena penkiasdešimtmetė moteris nuėjo į baleto pamokas – pasirodo, yra baleto pamokų įvairaus amžiaus žmonėms. Daugeliui įdomių veiklų amžius ar kitokios priežastys nėra apribojimai. Tereikia panorėti ir skirti laiko sau“, – tvirtina S. Volujevič.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos

Užs. Nr. 2016-DJ-04/1