Šiuolaikinėms moterims, priešingai nei jų mamoms ar močiutėms, vartojant mažų dozių KT, nebereikia taip baimintis dėl kūno svorio augimo, spuoguotos odos ar nemalonių savijautos reiškinių. Jau tapo įprasta kontraceptines piliules skirti ne tik kaip šeimos planavimo priemonę, bet ir kaip būdą išnaudoti papildomus nekontraceptinius privalumus. Šiuolaikinės tabletės teigiamai veikia odą ir plaukus, sumažina mėnesinių vargus ir priešmenstruacinius simptomus.

Baigusi vartoti tabletes, moteris gali pastoti iš karto, nes piliulių poveikis baigiasi vos tik nustojama jas gerti. Yra pagrindo manyti, kad, nutraukus tablečių vartojimą, pirmosios dvi savaitės būna ypač vaisingos. Tai būna didelė staigmena daugeliui moterų, kurios, vos nutraukusios piliulių vartojimą, pasijunta besilaukiančios kūdikio. Jei nenorite pastoti, gerkite piliules iki to momento, kai būsite 100% įsitikinusi, jog esate pasiruošusi gimdyti.

Senos ir naujos tabletės

Pirmosios KT, gamintos 7-8 dešimtmetyje, nebuvo tobulos – jos turėjo didelę estrogeno dozę bei stiprų vyriškiems hormonams androgenams būdingą poveikį turinčių progestinų. Todėl dažnai moterys jusdavo stiprų ir nemalonų pašalinį kontraceptikų poveikį: pakildavo kraujospūdis, berdavo odą, apimdavo depresija, augdavo kūno svoris.

Naują erą kontracepcijos istorijoje maždaug prieš dešimtmetį įtvirtino sintetinio hormono - drospirenono sukūrimas. Šis progestinas savo savybėmis panašiausias į hormoną progesteroną, kurį natūraliai gamina kiekvienos moters organizmas. Šiuo metu drospirenonas naudojamas tik tabletėse (kontraceptiniame žiede ar pleistre nėra naudojamas).

Sudėtinės mažų dozių kontraceptinės tabletės su drospirenonu turi šių svarbių nekontraceptinių privalumų: pasipriešina skysčių kaupimuisi ir kūno svorio didėjimui, todėl moterys nebesijaučia apsunkusios, joms nebetinsta galūnės, taip netempia krūtų. Mėnesinės pasidaro ne tokios skausmingos ir gausios.

Be to, drospirenonas palankiai veikia odą - ji mažiau riebaluojasi, gerokai sumažėja spuogų, plaukai ilgiau išlieka purūs. Dėl šių ir kitų privalumų tabletės su drospirenonu dabar yra vienos iš populiariausių apsaugos nuo nėštumo priemonių pasaulyje. Jas gali vartoti bet kokio amžiaus sveikos gimdžiusios ir negimdžiusios moterys.

Naujausios mažų dozių KT su drospirenonu yra sukurtos vartoti 24+4 režimu tam, kad dar labiau sušvelnintų mėnesinių ciklo metu patiriamus hormonų svyravimus ir padidintų kontraceptinį patikimumą. Tai aktualu skubančioms ir užmaršioms moterims, kartais pamirštančioms išgerti savo piliulę.

Laikas, kurį reikia išlaukti

Moterys dažnai baiminasi hormonų poveikio. Tam nemažai įtakos turi moters išprusimas, draugų ir artimųjų nuomonė, informacija žiniasklaidoje ir asmeninė motyvacija.

Prieš pradėjusios vartoti hormoninės kontracepcijos priemones, moterys turėtų žinoti, kad kurį laiką gali varginti šalutinis poveikis: skausmingos, padidėjusios krūtys, pykinimas, galvos ir pilvo skausmas, nuotaikos svyravimai, nedidelis kraujavimas. Organizmui prisitaikius prie kontraceptiko, šie simptomai paprastai per keletą mėnesių išnyksta.

Tačiau sudėtiniai hormoniniai kontraceptikai tinka ne kiekvienai moteriai. Kontraceptines tabletes turėtų paskirti tik gydytojas, nederėtų to daryti savo nuožiūra, net jei vaistininkas ir neprašytų recepto.

Hormoniniai kontraceptikai nerekomenduojami sergančioms venų tromboembolija, kepenų ligomis, išemine smegenų ir širdies liga, diabetu, krūties vėžiu, taip pat – nėštumo ir žindymo laikotarpiu.

Būtina atminti, kad KT neapsaugo ir nuo lytiniu keliu plintančių ligų. Vartojančioms hormoninius kontraceptikus moterims patariama mesti rūkyti, nes padidėja širdies priepuolio ar insulto galimybė, ypač jei moteris vyresnė nei 35 metų.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja medikams prieš išrašant geriamuosius kontraceptikus nuodugniai išsiaiškinti moters ir jos giminės ligos istoriją (atkreipiant išskirtinį dėmesį į širdies ir kraujagyslių ligas), taisyklingai pamatuoti arterinį kraujo spaudimą. Taip pat rekomenduojamas ginekologinis, ultragarsinis ištyrimas ir onkocitologinis tepinėlis iš gimdos kaklelio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)