Vienoms moterims, pasak lektorės, užtenka vos kelių minučių per dieną. Kitos gi tam, kad išlaikytų vidinę ramybę, pasirūpina sau ir savo poreikiams per dieną skirti ne mažiau dviejų valandų. Optimalų variantą kiekvienai padėtų surasti S. Volujevič išskiriami šeši žingsniai.

Kūnas praneša apie sielos bėdas

„Kiekviena moteris yra unikali, kitos tokios nėra, tad labai svarbu jai pačiai sau išsiaiškinti, kas būtent jai patinka, teikia malonumą, padeda atsipalaiduoti ir džiaugtis gyvenimu“, – sako S. Volujevič. Ji siūlo peržiūrėti svarbiausias savo gyvenimo sritis ir atsakyti sau į klausimus, kurie padės įdėmiau pažiūrėti į tai, kaip išnaudojate savo laiką.

Lektorės tvirtinimu, fizinė ir psichinė sveikata – tampriai susiję dalykai. Tad labai svarbu atsakyti į klausimą: kada skiriu laiko savo sveikatai – ar tik tuomet, kai skausmas jau tampa nepakenčiamas ir trukdo dirbti, o gal profilaktiškai, kartą per metus apsilankau pas šeimos gydytoją ir padarau bent jau kraujo tyrimus? Ką darau, kad palaikyčiau savo protą ir kūną sveiką – sportuoju, sveikai maitinuosi, skiriu laiko poilsiui, nelaikau susikaupusių emocijų, o jas išsikalbu. O gal nieko nedarau, palieku savo sveikatą savieigai? Gal pastebėjau, kad dingo apetitas, suprastėjo miegas, atsirado apatija, nuovargis, ir tai tęsiasi jau kurį laiką, ką darau tuomet, tiesiog ignoruoju – „ai, praeis, nieko tokio“?

Svetlana Volujevič

„Šie klausimai svarbūs todėl, kad galbūt mūsų kūnas ir psichika mums signalizuoja, kad kažkas su mumis vyksta ir prašo atkreipti į tai dėmesį, pasirūpinti savimi“, – sako S. Volujevič. Mūsų emocinė sveikata, pasak jos, nukenčia dėl to, kad dažnai pasirenkame ignoruoti mūsų emocijas – neleidžiame sau supykti, pasidžiaugti, paliūdėti.

„Jeigu mūsų emocinis fonas jau kurį laiką yra slogus, dažnai išgyvename nerimą, nusivylimą, liūdesį, beprasmybę, galbūt krizę – ar kreipiamės į psichologą ar psichoterapeutą, kad suprastume, kas su mumis vyksta? Juk dantų skausmo neignoruojame ir kreipiamės į specialistą, o į emocinį skausmą neretai nekreipiame dėmesio, tikėdamiesi, kad jis savaime išvyks“, – atkreipia dėmesį S. Volujevič. Ji kviečia moteris pagalvoti, ar tikrai pakankamai jos skiria laiko savo sveikatai puoselėti.

Kiekvienai – skirtingi būdai

„Turiu kolegę, kuri po sunkios darbo dienos būtinai turi išvažiuoti iš Vilniaus ir greitai „pralėkti“ mašina autostrada, jai tai teikia neapsakomą džiaugsmą ir padeda išvaikyti dienos stresą. Ji tai daro viena ir mėgaujasi kiekviena akimirka“, – pasakoja S. Volujevič.

Lektorės arsenale – vis nauji ir nauji klausimai, kuriuos turėtų užduoti sau kiekviena moteris. Ar kiekviena iš mūsų žinome, ką mums apskritai patinka veikti – skaityti knygas, klausytis muzikos, dainuoti, mėgautis spektakliu, kinu, o gal „kaifuojame“ nuo važiavimo dviračiu, lipimo į kalnus, kelionių, kapstymosi darže? Ar jums labiau patinka leisti laiką vienai, o gal, atvirkščiai, jums svarbu patirti susietumo su kitais jausmą – dalyvauti klubų ar būrelių veikloje. Kiek laiko per dieną skiriate savo mėgstamoms veikloms?

Kada paskutinį kartą darėte kažką, kad patenkintumėte savo dvasinius poreikius? O ar tikrai žinote, kokie jie yra, būtent jūsų, dvasiniai poreikiai? Gal patinka lankytis bažnyčioje, pasimelsti, ten pavyksta atrasti ramybę? O galbūt labiau priimtina yra joga, meditacinės praktikos. Kur atrandate gyvenimo prasmę, su kuo galite padiskutuoti prasmės klausimais? O gal jaučiate vienatvės, pabuvimo tyloje poreikį, ar leidžiat sau jį patenkinti?

Visi šie ir panašūs klausimai, pasak Svetlanos Volujevič, yra svarbūs siekiant suprasti savo poreikius ir interesus.

Šeši žingsniai, padėsiantys atrasti laiko sau

1. Nusprendžiu. Pirmiausia svarbu nuspręsti, kad man tikrai reikia laiko sau. Kol nebus sprendimo, vargu ar pavyks imtis kokių nors veiksmų.
2. Išsiaiškinu, kas man patinka. Svarbu išsiaiškinti, kaip iš tikro noriu leisti tą laiką, kas tinka būtent man, o ne mano draugams ar artimiesiems.
3. Išsiaiškinu, kas „suvalgo“ mano laiką. Reikėtų išsiaiškinti, kaip atsitinka, kad nebelieka laisvos minutės sau. Gal verta apriboti laiką prie kompiuterio, o paštą tikrintis tik kelis kartus per dieną ir pan.?
4. Mokausi sakyti „ne“ žmonėms ir darbams. Svarbu mokytis atsirinkti, kada noriu ir naudinga imtis projekto ar veiklos, o kada laikas atsisakyti nereikalingų susitikimų ir darbų.
5. Mokausi prašyti pagalbos ir dalintis atsakomybe. Tikrai ne visuomet privalau viską daryti pati ir būti už viską atsakinga. Kai darbais pasidalijama su kitais, jie paskirstomi, ir nereikia visko „vežti“ pačiai, per dieną atsiras laisvų minučių, o gal net valandų savo poreikiams.
6. Įtraukiu laiką sau į dienotvarkę. Laikas sau neatsiranda pats savaime. Skirkite laiko sau savo dienotvarkėje ir tuo metu nieko kito neplanuokite. Susikurkite laiko sau ritualą, kuris būtų mielas ir pačiai teiktų džiaugsmo.

Gydo miegas ir net kirpykla

Šiomis įžvalgomis S. Volujevič dalinasi ir šalies moterims skirto socialdemokračių projekto „Rask laiko sau“ renginių metu. O kaip pavyksta laiko sau rasti pačioms socialdemokratėms. Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotoja, moterų politikos klausimų kuratorė Auksė Kontrimienė neslepia, kad visko pasitaiko – pareigos reikalai kartais ima spausti į kampą, ir ne taip lengva atsilaikyti.

„Iš tiesų surasti laiko sau nėra lengva. Kol vieną dieną supranti, kad jau viskas, daugiau jėgų nėra. O tada tenka prisiminti keletą taisyklių, kurias aš kartkartėmis panaudoju, kad atgaučiau jėgas. Pirmoji ir mano manymu, pati svarbiausia – išmiegoti naktį bent aštuonias valandas. Aš įprastai keliuosi 5.30, tai nesunku paskaičiuoti, kada privalau atsigulti. Ir kai jau būna sunku, taip ir padarau. Su ritualu: kvapni vonia, puodelis vaistažolių arbatos, keletas puslapių paties lengviausio detektyvo ir... miegelis. Kitą rytą jaučiuosi, kaip agurkėlis“, – prisipažįsta A. Kontrimienė.

Auksė Kontrimienė

Jeigu A. Kontrimienei iškyla problemų darbe, šeimoje ar ant ko nors supyksta, jai tinka puiki streso mažinimo priemonė – nusipirkti naujus batukus ar suknelę. „Patarčiau tą padaryti kartu su gera drauge. Kol išsirinksite, pasimatuosite, bus puiki proga moteriškai paplepėti. Tai ir psichologinė terapija, ir atsipalaidavimas. Kitą dieną keliausite į darbą vilkėdama naujais drabužiais, o problemos liks kažkur labai toli“, – sako A. Kontrimienė.

Moterims ji pataria panašiais atvejais apsilankyti kirpykloje, grožio salone, pas manikiūrininkę... Tai ypač tinka, kai užvėrusi duris, lieki patenkinta rezultatu. „Kurį laiką lankiau jogos treniruotes, dar anksčiau – baseiną. Nesu labai didelė sportininkė, visada save bandau pateisinti, kad trūksta laiko. Bet verta tai daryti vien dėl to pasididžiavimo savimi jausmo, kai važiuoji namo po treniruotės“, – sako socialdemokratė.

Nemokamas renginys moterims #RaskLaikoSau vyks birželio 30 d., ketvirtadienį, Art of Beauty mokykloje, Vilniuje. Registraciją į renginį galite rasti čia. Vietų skaičius ribotas.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos Užs. Nr. 2016-DJ-04/1