Vienas puslapis – visos funkcijos

El. paslauga „Rinkėjo puslapis“, prie kurios prisijungiama per elektroninės valdžios vartus, suteikia galimybę rinkėjams pasinaudoti 8 funkcijomis. Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovė spaudai Jūratė Sokolova teigia, kad portalas rinkejopuslapis.lt suteikia galimybę bendrauti rinkėjams, kandidatams ir rinkimų komisijoms.

DELFI primena, kad ši elektroninė paslauga sukurta pasinaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis.

Tinklalapyje gyventojai gali rasti ankstesnių rinkimų duomenis, būti informuoti apie rinkimus, susirasti savo rinkimų apylinkę ir apygardą, surasti ir peržiūrėti išrinktą kandidatą į Seimą, savivaldybės tarybą, Europos Parlamentą. Taip pat yra galimybė pateikti ir gauti reikiamus dokumentus rinkimams: dalyviai gali elektroniniu būdu pateikti reikiamus dokumentus dalyvauti rinkimuose, o rinkėjai gauti rinkėjo kortelę. Be to, visi norintys paremti savo kandidatus rinkimuose, tai gali padaryti taip pat pasinaudoję „Rinkėjo puslapiu“.
Rinkėjo puslapis

Kaip informuoja Vyriausioji rinkimų komisija, būsimiems šios visai naujos, tik 2015 metais startavusios, el. paslaugos naudotojams reikėtų žinoti, jog vieną kartą prie jos prisijungus per Elektroninės valdžios vartus daugiau nebereikės atlikti autentifikacijos. Tai reiškia, kad apsilankęs gyventojas iškart gaus pagal jo statusą rinkimuose pritaikytas paslaugas. Rinkėjas gali teikti savo savivaldybei pasiūlymus dėl netikslumų ar patobulinimo nustatant apylinkių ribas.

Galima bendrauti su kandidatais

Kaip veikia ši paslauga? Ją surasti galima tiesiog į interneto paieškos sistemą suvedus frazę „Rinkėjo puslapis“. Atsidarius portalui pasirenkate, kokia paslauga norite pasinaudoti. Tuomet paspaudus ant pasirinktos paslaugos per Elektroninius valdžios vartus ir internetinę bankininkystę prisijungiate prie savo paskyros „Rinkėjo puslapyje“. Ji yra jau sukurta, tereikia patikrinti, ar visi duomenys teisingi.

Prisijungus matomas rinkėjo profilis, kuriai apygardai ir apylinkei rinkėjas priklauso, kur jam reiks balsuoti per rinkimus. Tai priklausys nuo deklaruotos rinkėjo gyvenamosios vietos. Pavyzdžiui, jei gyvenate Vilniuje, tačiau esate registruotas Kaune, balsavimui priskirta apygarda bus Kaune.

Tačiau norintiems atiduoti savo balsą nesugaištant papildomo laiko kelionėms suteikta galimybė balsuoti miesto, kuriame gyvenate, savivaldybėje. Diena ir laikas, kada galima tai padaryti, bus skelbiama prieš rinkimus.

„Rinkėjo puslapis“ skirtas ir bendrai informacijai apie rinkimus gauti. Paspaudus grafą „Bendravimas“ rinkėjas gali peržiūrėti pranešimus, kuriuos jam siuntė rinkimų dalyviai. Jis taip pat gali ir pats rašyti kandidatams. Skiltyje „Rinkimai“ gyventojas mato ateinančių ir praėjusių rinkimų duomenis. Vadinasi, yra galimybė matyti visų artėjančių rinkimų datas ir praėjusių rinkimų rezultatus.
„Rinkėjo puslapis“ yra patogus ir naudingas žmonėms, gyvenantiems užsienyje. Čia jie gali pateikti prašymus dėl balsavimo užsienyje.
Rinkėjo puslapis

Gyventojai, pasinaudoję šia elektronine paslauga, gali labiau susipažinti su rinkimų eiga. „Rinkėjo puslapyje“ pateikiama Vyriausiosios rinkimų komisijos ir kandidatų rinkimuose veiksmai iki rinkimų dienos: balsų skaičiavimo tvarkos nustatymas, galutinių rinkėjų sąrašų patvirtinimas.

Svarbu žinoti, kad rinkimų dieną savo apylinkėje, kurioje esate deklaravęs savo gyvenamąją vietą, galite eiti balsuoti be rinkėjo kortelės.

Rinkėjo kortelė yra būtina tik balsuojant ne rinkimų dieną, ne savo apygardoje, t.y. balsuojant specialiuose paštuose, iš anksto ar namuose rinkėjo kortelė yra būtina.

Taip pat svarbu žinoti, kad pametę ar pamiršę rinkėjo kortelę, ją gali išsiimti rinkimų vietoje pateikus asmens dokumentą. Taip pat yra galimybė rinkėjo kortelę rasti savo „Rinkėjo puslapio" paskyroje ir ją atsispausdinti.

Rinkimų eiga
DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių ir dėl to negalintys naudotis šia el. paslauga neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)