Nepaisant gydomųjų maisto savybių, vien valgydamas žmogus aprimsta, dėmesį nuo problemų nukreipia prie maisto, keičiasi jo pojūčiai bei neurofiziologinės reakcijos.

Pusryčiams itin naudingi rudieji virti ryžiai, ypač jeigu juos pagardinsime jūros produktais. Užkandžiams atsipjaukite keletą griežinėlių kieto sūrio ar neriebaus kumpio. Visada tiks šviežios uogos, žalių daržovių salotos, taip pat – troškintos daržovės. Gerkite šviežiai išspaustas sultis, mineralinį negazuotą vandenį, žolelių arbatas. O dabar smulkiau apie viską, ką būtina valgyti dirbančiam (arba tiesiog dažnai stresą patiriančiam) žmogui.

Žaliosios daržovės

Jaučiantiems nerimą specialistai rekomenduoja papildyti maisto racioną įvairiomis salotomis, lapiniais kopūstais, špinatais ir kitomis žalios spalvos daržovėmis, kurios yra puikus įvairių vitaminų, padedančių organizmui atsistatyti po patirto didelio streso, šaltinis. Pavyzdžiui, vienas žinomiausių streso priešų – brokolis – vitamino C turi daugiau nei apelsinai, taip pat jame gausu vitamino A – galingo antioksidanto, padedančio organizmui geriau įveikti kasdienį nerimą. Dar daugiau – patariama rinktis kietas daržoves, pavyzdžiui, salierus. Mechaninis jų kramtymas atpalaiduoja, ramina.

Kompleksiniai angliavandeniai 

Visi angliavandeniai skatina serotonino gamybą. Kad šis hormonas gamintųsi nuolat, rekomenduojama rinktis kompleksinių angliavandenių turintį maistą, nes jie virškinami lėtai. Jų gausu rupių miltų produktuose: duonoje, makaronuose, avižiniuose dribsniuose. Kompleksiniai angliavandeniai padės pasijusti ramesniais dar ir todėl, kad jie stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

Vitaminas С

Vitaminas С mažina streso hormonų lygį ir tuo pačiu metu stiprina imuninę sistemą. Tyrimas, kuriame dalyvavo padidėjusį arterinį spaudimą turintys žmonės parodė, kad vitamino C vartojimas prieš streso kupiną situaciją padeda greitai normalizuoti arterinį kraujospūdį ir streso hormono kortizolio lygį. Vitamino C gausu apelsinuose, juoduosiuose serbentuose, šaltalankiuose, paprikose.

Riešutai ir sėklos

Graikiniai riešutai, migdolai, pistacijos ir kiti riešutai bei sėklos yra puikus sveikų riebalų ir vitaminų Е ir В šaltinis. Kasdien suvalgoma sauja riešutų sumažins cholesterino kiekį bei pasitarnaus kaip širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto profilaktika. Tai taip pat apsaugos nuo streso pasekmių ir apskritai sustiprins imunitetą. Svarbiausia, nepersistengti, nes riešutai – labai kaloringas maistas.

Geras sprendimas – migdolai, kurie yra geras vitamino B2, magnio, cinko šaltinis. Jame gausu riebalų, bet daugiausia – nesočiųjų. Kaip ir vitaminas C, vitaminas E kovoja su laisvaisiais radikalais, sukeliančiais širdies ligas.

Jautiena

Nors kartais ir kritikuojama, jautiena – puikus pietų pasirinkimas streso nualintai šeimai. Jautienoje gausu cinko, geležies ir B grupės vitaminų, kurie stabilizuoja nuotaiką.

Tunas 

Tunas – puikus pasirinkimas priešpiečiams. Jame apstu vitaminų B6 ir B12. Taipogi tai geras neriebus baltymų šaltinis.

Venkite apdoroto maisto - tokio, kuris lyginant su jo šaltiniu nėra visavertis ar natūralus. Vienas iš pavyzdžių - miltai. Galite rinktis valytus kvietinius miltus arba miltus, kurie vis dar pasižymi esminėmis kviečių savybėmis, kurios apdorojimo metu nebuvo pašalintos.

Kad sumažintumėte stresą, svarbu ne tik valgyti tam tikrus produktus, bet ir pradėti sportuoti. Fiziniai pratimai skatina deguonies cirkuliavimą kraujyje ir stimuliuoja endorfinų išsiskyrimą, o pastarieji užtikrina gerą savijautą.

Amerikos psichologų asociacijos pateikiamais duomenimis, efektyviausi streso mažinimo būdai yra šie: mankšta ir sportiniai žaidimai, malda ir religinės apeigos, skaitymas, muzikos klausymasis, laiko leidimas su draugais ir šeima, masažas, pasivaikščiojimas gryname ore, meditacija ar joga ir kūrybingumą lavinantys laisvalaikio pomėgiai.

Neefektyviausios darbe patiriamo streso mažinimo strategijos: lošimas, apsipirkinėjimas, rūkymas, alkoholinių gėrimų vartojimas, valgymas, vaizdo žaidimai, naršymas internete, televizijos laidų ar filmų žiūrėjimas daugiau nei dvi valandas per dieną, rašo „Time“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)