„Pirmas turas išties parodė, rinkėjai parodė, kad Seimo sudėtis keisis iš esmės ir kad dauguma valdančiosios koalicijos partnerių vis dėlto į Seimą nepatenka arba bus tiesiog pakeisti“, – ketvirtadienį LRT radijo transliuotame interviu sakė prezidentė.

Pasak jos, tai, kad net 54 esamo Seimo nariai nebuvo perrinkti yra, „ko gero, rekordas ir labai ženklus pokytis pačiame Seime“.

„O pralaimėjusių ir susikompromitavusių partijų vadovai pradėjo vienas po kito atsistatydinti. Taigi, didžiausio pasitikėjimo sulaukė dvi pastaruosius ketverius metus valdžioje nebuvusios partijos. Tai reiškia, žmonės pavargo nuo skandalų purtomų politikų ir politinių partijų. Ir, aišku, kad tai reiškia, rinkėjai nori permainų, nori pokyčių. Ir tai labai gerai, nes gyvenimas keičiasi, Lietuva keičiasi, iššūkiai būtini ir juos reikia mėginti siekti jų, realizuoti ir Lietuva tikrai tikra pribrendo prie atsakingos ir skaidrios Vyriausybės ir skaidraus valstybės valdymo. Tai jau tapo būtinybe“, – sakė šalies vadovė.

D. Grybauskaitė teigė šiuo metu neturinti teisės svarstyti galimų būsimos valdančiosios koalicijos variantų, nes tai nulems žmonių valia ir balsavimas per antrąjį rinkimų turą.

Pirminiais duomenimis, po pirmojo Seimo rinkimų pirmauja Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, surinkę 21,66 proc. visų atėjusių balsuoti rinkėjų balsų. Partija jau užsitikrino 20 mandatų. Minimaliai nuo jų atsilieka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 21,55 proc. balsų. Jai teko 19 mandatų Seime. Trečia likusi Lietuvos socialdemokratų partija gavo 14,43 proc. rinkėjų balsų. Jiems skirta 13 mandatų parlamente.

Už opozicinį Liberalų sąjūdį balsavo 9,04 proc. rinkėjų, jis gavo aštuonis mandatus, už Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą – 5,49 proc. rinkėjų, jai teko penki mandatai, už partiją „Tvarka ir teisingumas“ – 5,33 proc. rinkėjų, ji gavo penkis mandatus.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 23 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)