Iki Naujųjų metų tvarkingos atliekų išmetimo bei rūšiavimo vietos atsiras ir Dragūnų kvartale.

Keliasdešimties uostamiesčio daugiabučių gyventojai jau naudojasi kiek anksčiau pastatytais pusiau požeminiais konteineriais – prieš mėnesį leista naudotis 35 aikštelėmis. Pirmieji atsiliepimai palankūs tiek iš gyventojų, tiek iš vežėjų.

„Pagrindiniu privalumu žmonės įvardina tai, kad pašalinus stumdomus konteinerius iš kiemų pagražėjo aplinka ir atsirado daugiau vietų mašinoms. O vežėjai patenkinti, kad atliekas surinkti tapo patogiau – nebekyla konfliktų dėl užstatytų ir neprivažiuojamų konteinerių“, – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė.

Kiekvienoje aikštelėje yra 4 arba 5 talpos, į kurias klaipėdiečiai gali mesti komunalines atliekas bei čia pat išrūšiuoti ir antrines žaliavas – stiklą, popierių, plastiką.

Dar vienas gyventojų įvardintas pokytis – po naujuosius konteinerius nesirausia asocialūs asmenys, kurie draskydami ir „revizuodami“ atliekų maišus sukeldavo kieme daug netvarkos.

Iki Naujųjų Metų kiemuose liks ir didžioji dalis senųjų stumdomų antžeminių konteinerių, nes nenorima kelti sumaišties prieš šventes, kai žmonės turi įvairiausių rūpesčių ir gali nepastebėti pasikeitusios atliekų surinkimo tvarkos.

Jau ir anksčiau yra pasitaikę nesusipratimų, jog patraukus šiukšliadėžes gyventojai iš seno įpročio šiukšles dėdavo buvusioje konteinerių vietoje, lyg apie naujovę – požeminius konteinerius – nieko nežinotų.

„Kviečiame gyventojus atidžiai sekti informaciją. Kiekvienoje laiptinėje iškabinsime arba jau esame iškabinę skelbimus su schema, kur yra artimiausia atliekų išmetimo vieta, pranešime namų administratoriams, bendrijų pirmininkams. Kai stumdomų konteinerių kieme nebeliks, atliekas reikės nešti į nurodytas vietas“, – aiškino D. Berankienė.

Aplinkos kokybės skyriaus vedėja taip pat paragino gyventojus rūšiuoti komunalines atliekas – dabar kiekvienoje naujoje aikštelėje yra antrinių žaliavų rūšiavimo konteineriai, todėl rūšiavimas tapo patogesnis. D.Berankienė priminė, kad, siekiant išvengti nemalonių kvapų, į naujuosius konteinerius negalima pilti skystų atliekų, prieš išmetant atliekas į konteinerius jas reikėtų supakuoti į sandarius maišelius.

Negalima į požeminius konteinerius mesti ir statybinių atliekų – aštrūs daiktai konteinerių maišus tiesiog suplėšo.

Pasak savivaldybės administracijos, iš įvairių miesto kvartalų plūsta gyventojų prašymai tokias požemines aikšteles įrengti jų kiemuose. Ypač jų padaugėjo po praėjusio audringo savaitgalio, kai vėjo stumdomi konteineriai trankėsi į mašinas, o iš atvirų šiukšliadėžių vėjas sklaidė atliekas.

„Pirmiausia norime sutvarkyti tuos miesto kvartalus, kur yra daugiausia gyventojų. Kitąmet požeminius konteinerius statysime šiaurinės miesto dalies daugiabučiams. Tuomet jau trečdalis klaipėdiečių turės kokybiškesnes gyvenimo ir atliekų rūšiavimo sąlygas“, – sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Pasak direktorės, miesto vystymo planuose yra numatyta požeminius konteinerius visoje Klaipėdoje įrengti iki 2020 metų. Tačiau, atsižvelgiant į gyventojų norus, projektavimo ir statybos procedūros bus spartinamos, kad aikštelės būtų įrengtos per artimiausius metus.

Požeminiai konteineriai mieste statomi už klaipėdiečių lėšas, panaudojant sukauptą vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą rezervą.

Paskaičiuota, jog visam miestui požeminius konteinerius įrengti reikės apie 10 mln. litų. Pirmųjų 50 pusiau požeminių konteinerių aikštelių įrengimui išleista 1,6 mln. litų.

Įrengtų aikštelių sąrašas:

1. Tarp Debreceno g. 33 ir 39 namų;
2. Prie Baltijos pr. 9 namo;
3. Prie Baltijos pr. 101 namo;
4. Prie Debreceno g. 31/ Gedminų g. 2 namo;
5. Prie Statybininkų pr. 13 ir Žardininkų g. 2 namų;
6. Prie Statybininkų pr. 4 ir 14 namų;
7. Prie Statybininkų pr. 22 namo;
8. Prie Debreceno g. 17 namo;
9. Prie Naujakiemio g. 4 namo;
10. Prie Naujakiemio g. 8 ir 12 namų;
11. Prie Debreceno g. 47 namo;
12. Prie Simonaitytės g. 1 ir 3 namų;
13. Prie Šiaulių g. 1 namo;
14. Prie Žardininkų g. 8 namo;
15. Prie Pietinės g, 15 namo;
16. Prie Reikjaviko g. 2 namo;
17. Prie Šilutės pl. 84 namo;
18. Prie Debreceno g. 3 ir 5 namų;
19. Prie Alksnynės g. 4 namo;
20. Prie Vingio g. 1 namo;
21. Prie Reikjaviko g. 14 namo;
22. Prie Taikos pr. 104 namo;
23. Prie Smiltelės g. 18 ir 20 namų;
24. Prie Simonaitytės g. 12 ir 14 namų;
25. Prie Simonaitytės g. 11 namo;
26. Prie Baltijos pr. 25 ir 37 namų;
27. Prie Baltijos pr. 83 namų;
28. Prie Taikos pr. 97 namo;
29. Tarp Reikjaviko g. 10 ir 15 namų;
30. Prie Žardininkų g. ir Statybininkų pr. sankryžos (šalia Statybininkų pr. 27 namo);
31. Prie Statybininkų pr. 43 namo;
32. Prie Debreceno g. 10 namo;
33. Prie Debreceno g. 17, 36 ir 46 namų;
34. Prie Šilutės pl. 76 namo;
35. Prie Gedminų g. 16 ir 18 namų;
36. Prie Baltijos pr. 11 namo;
37. Prie Šiaulių g. 14 namo;
38. Prie Statybininkų pr. 26 namo;
39. Prie Reikjaviko g. 9 ir 7 namų;
40. Prie Alksnynės g. 8 namo;
41. Prie Alksnynės g. 5 namo;
42. Tarp Smiltelės g. 12 ir 10 namų;
43. Prie Debreceno g. 57 namo
44. Prie Naujakiemio g. 22 namo;
45. Prie Debreceno g. 96 namo;
46. Prie Simonaitytės g. 29 namo;
47. Tarp Debreceno g. 70 ir 76 namų;
48. Tarp I. Simonaitytės g. 9 ir 13 namų;
49. Prie Šiaulių g. 17 namo;
50. Prie Baltijos pr. 45 namo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)