Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė juokdamasi sako, kad kurį laiką po švenčių žmonės vengia pasirodyti dietologams. Vis dėlto šiuo metu tenka išgirsti nemažai pacientų skundų dėl įvairių skrandžio problemų.

Stebuklingų vaistų nėra

Jos teigimu, nereiktų žavėtis tariamai stebuklingais produktais, neva turinčiais akimirksniu padėti susitvarkyti su iškilusiomis problemomis. Anot jos, pats organizmas pasirūpina, kad visos nereikalingos medžiagos iš jo būtų pašalintos.

„Mums tereikia sudaryti tinkamas sąlygas tam išsivalymui, turime gerti pakankamai skysčių, ypač kai vartojamas alkoholis. Per dieną reiktų išgerti aštuonias stiklines vandens arba arbatų be cukraus. Tai bus pats puikiausias organizmo valymo būdas“, – pataria E. Cikanavičiūtė.

Taip pat ji primena, kad organizmą valo ir skaidulinių medžiagų turintys produktai: daržovės, vaisiai, kruopos.

Vis dėlto gydytoja akcentuoja, kad daugiausia įtakos gerai sveikatai turi ne tai, kaip valgome per šventes, bet tai, kaip mes maitinamės nuolat.

„Svarbiausia – kaip mes gyvenam ištisus metus, o ne tik tas kelias dienas. Gerą savijautą lemia tai, kaip mes maitinamės, ar vartojame alkoholį, ar rūkome, ar sportuojam, kiek patiriame streso ir kaip gebame jį suvaldyti. Visa tai mūsų sveikatos būklei turi tikrai daugiau įtakos nei Kalėdos, Velykos ar kitos šventės“, – tikina ji.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad šventiniu laikotarpiu žmonės linkę priaugti po kelis kilogramus svorio. Tačiau, kaip teigia pašnekovė, nereikėtų dėl to pernelyg krimstis – grįžus prie įprastų savo valgymo įpročių papildomais kilogramais lengvai atsikratoma ir be didesnių pastangų.

Kada reikia kreiptis į gydytojus

„Per šventes žmonės pamiršta tokius paprastus, bet mūsų organizmui labai reikalingus produktus, kaip vaisiai ar daržovės. Vietoj jų valgo labai daug mėsos patiekalų, saldumynų. Be to, nevengiama vartoti alkoholio. Tai neigiamai veikia mūsų savijautą ir sveikatą“, – kalba E. Cikanavičiūtė.

Pasijutusiems blogai ji pirmiausia siūlo daugiau judėti, gerti pakankamai skysčių.

„Jei jaučiamas sunkumas skrandyje, geriausia rinktis gazuotą vandenį. Paskutinė galimybė – griebtis virškinimo fermentų, bet dažnai tuo piktnaudžiauti nereikėtų. Jei užsitęsęs nevirškinimo jausmas, skausmas, atsiranda pykinimas, vėmimas, viduriavimas ar net karščiavimas, reikėtų gan skubiai kreiptis į gydytojus“, – įspėja pašnekovė.

Apsinuodijimų informacijos biuro vedėjos Laimos Gruzdytės teigimu, į medikus besikreipiančių žmonių, turinčių sveikatos sutrikimų dėl alkoholio, per šventes ar po jų akivaizdžiai padaugėja.

„Pirmiausia reikėtų atskirti du dalykus: girtumą ir apsinuodijimą alkoholiu. Jei pirmuoju atveju geriausia palikti žmogų ramybėje ir leisti jam tiesiog išsimiegoti, tai antruoju jau reikėtų sunerimti ir pagalbos kreiptis į medikus“, – įspėja L. Gruzdytė.

Sunerimti reiktų pastebėjus, kad žmogus įmigęs taip giliai, kad jo nepavyksta pažadinti, jeigu miegodamas jis pradeda vemti ar tai užsitęsia, pradeda trikti jo kvėpavimas ar mėlti lūpos, veidas ir pan., vardija pašnekovė. Tokiais atvejais reikėtų kuo skubiau kreiptis į medikus.

Ar įmanoma pasilengvinti pagirias

„Paprasčiausias patarimas norintiems, kad ryte būtų lengviau, – tiesiog nepadauginti iš vakaro, juk viską lemia išgerto alkoholio kiekis, ne jų derinimas ar pan. Jei padauginta iš vakaro, gali skaudėti galvą, būti prasta bendra savijauta, žmogų gali pykinti ir pan.“, – kalba specialistė.

Jos žodžiais, pagirias reikia tiesiog iškęsti. „Būtina gerti daug skysčių, pavyzdžiui, mineralinį ar kokias nors arbatas. Taip pat svarbu susikurti ramią aplinką, kad geresnės savijautos laukti būtų lengviau. Žinoma, galima išgerti vaistų nuo galvos skausmo ar nuo pykinimo, bet kažkokių ypatingų priemonių tikrai nėra. O jei sudirgintas skrandis, geriausia tą dieną rinktis švelnų maistą, vengti riebių, keptų, rūkytų, aštrių produktų“, – pataria L. Gruzdytė.

Tokie simptomai, kaip stiprus nerimas, drebulys, padidėjęs prakaitavimas, atkreipia dėmesį pašnekovė, signalizuoja ne pagirių, o abstinencijos požymius. Anot jos, tokiam žmogui kyla didelė rizika patirti rimtesnių sveikatos sutrikimų.

Abstinenciją patiriančiam žmogui gali pakilti kraujospūdis, padažnėti širdies ritmas, atsirasti traukulių pavojus, vardija specialistė. Jei šie simptomai yra ryškūs, žmogui medikų pagalba būtina, nes tokia būklė gali komplikuotis, pavojus gali kilti net gyvybei.

Pašnekovė dar kartą akcentuoja, kad apsinuodijimą lemia ne alkoholio kokybė, bet jo kiekis. „Žinoma, būna išskirtinių atvejų, kai apsinuodijama išgėrus prasto pilstuko ar naminės, bet tai tikrai išskirtinai reti atvejai. Dažniausiai žmonės apsinuodija dėl per didelio išgerto alkoholio kiekio“, – įspėja L. Gruzdytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)