Vienas tokių užsiėmimų – pilateso mankšta. Vis dažniau girdime šį pavadinimą, tačiau ne visi žinome jos ypatumus. Ramios treniruotės tinka kiekvienam žmogui, kuris nori džiaugtis gera savijauta, pasitikėti savimi, sustiprinti sveikatą.

Pilatesas buvo sukurtas, siekiant suformuoti sveiką kūną bei dvasią ir gyventi sveikai. Tai išskirtinė mankštos sistema, kurią sudaro tempimo ir raumenų stiprinimo pratimai. Tokia kūno treniruotė stiprina ir formuoja raumenyną, gerina laikyseną, lankstumą bei pusiausvyrą. Mankštos metu pratimai atliekami lėtai, judesiai yra derinami su kvėpavimu.

Pilatesas buvo sukurtas Josepho H. Pilateso, kuris vaikystėje sirgo astma, kaulų deformacijomis ir raumenų distrofija. Negalavimus jis ėmėsi gydyti psichologija ir raumenų treniruotėmis. Norėdamas pasveikti, jis praktikavo įvairias sporto rūšis ir galiausiai sukūrė tam tikrą pratimų sistemą, kurią pavadino pilateso mankšta.

Pasak Panevėžyje įsikūrusios Stimulus treniruočių studijos trenerės Sandros Čiukšienės, jeigu žmogus nėra sportavęs, jam rekomenduojama pilateso mankšta, nes pratimai atliekami lėtai, kad nekiltų pavojus pasitempti raumenis.

„Lankant pilateso užsiėmimus atsiranda daugiau dvasinio susikaupimo, kontrolės ir pasitikėjimo savimi. Pilatesas tinka kenčiantiems nuo tam tikrų sveikatos sutrikimų. Vis dažniau girdime skundžiantis nugaros skausmais, tad pilatesas - geriausias būdas padėti sau, susidūrus su šia problema. Svarbu, kad pats žmogus turėtų noro lankyti užsiėmimus ir stiprinti kūną“, - kalbėjo trenerė Sandra.

Kokia pilateso nauda? Ši mankšta gerina lankstumą, koordinaciją, atsiranda didesnė jėgos ir raumenų ištvermė, stiprinami visi vidaus kūno raumenys, tai puiki nugaros problemų profilaktika.

Pilatesas padeda stabilizuoti juosmeninę stuburo sritį, dingsta nugaros skausmai, sumažinamas krūvis kaklo, pakaušio ir pečių raumenims, sustiprėja pilvo, dubens dugno raumenys, gerėja sąnarių paslankumas, judesių koordinacija, optimizuojamas visų kūno audinių aprūpinimas krauju, raumenys tampa stangrūs, ugdomas lankstumas.

Kaip dažnai reikėtų lankyti pilateso užsiėmimus priklauso nuo kiekvieno individualiai, bet rekomenduojama du ar tris kartus per savaitę, tačiau, jeigu yra galimybė, galima mankštintis ir dažniau.

„Mankštintis reikia, juk nieko nedarant dar prasčiau jaučiamės. Jeigu žmogus dėl tam tikrų sveikatos sutrikimų nedrįsta pradėti mankštos, galima pasikonsultuoti su gydytoju ar mankšta gali pagelbėti. Pilateso pradininkas teigė, kad ši mankšta lavina visą kūną, taiso netaisyklingą laikyseną ir suteikia energijos. Šie žodžiai tik dar kartą parodo, kad nereikėtų atidėlioti, o vertėtų surasti motyvacijos lankyti užsiėmimus“, - šypsojosi S.Čiukšienė.

Pilatesą gali lankyti visi: vaikai, moterys, vyrai, tik svarbu, kad treneris parinktų jiems tinkamus pratimus. Ši mankšta tinka bet kokio amžiaus žmogui ir sportuojančiam, ir niekada nesportavusiam.

Dar prieš keletą metų buvo itin populiarios aktyvios mankštos, aerobika, sporto salės, o į ramias ir harmoningas mankštas dažnai buvo žiūrima su nepasitikėjimu. Bet požiūris keičiasi ir vis daugiau žmonių renkasi pilatesą, kalanetiką, harmoningus užsiėmimus, kurie suteikia pasitikėjimo savimi, padeda kūnui ir gerina vidinę būseną.