Pikti skirtingų komisijų nariai teigia, kad rinkimų dieną ir naktį dirbo 22-25 valandas, tačiau oficialiuose dokumentuose buvo įrašytos tik 12 valandų, o už laiką, kai nakties metu buvo skaičiuoti balsai niekas sumokėti jiems neketina.

Dar daugiau, komisijų nariai teigia, kad per šiuos rinkimus buvo taip smarkiai sumažintas finansavimas, kad narių apylinkių komisijose sumažėjo per pusę, tačiau darbo ir rinkėjų nesumažėjo nė kiek.

Dirbo 22-25 valandas, atlyginimą gaus tik už 12?

Penkių komisijų ir apygardų nariai su DELFI kalbėjo anonimiškai, nes rinkimai yra dar nepasibaigę. Jie teigė, kad rinkimų naktį, savaime suprantama, teko dirbti labai ilgas valandas. Tačiau kilo klausimas, ar su jais iš viso bus atsiskaityta.

„Mane labai papiktino nesiskaitymas su mumis, sėdinčiais iki paryčių komisijos nariais. Nežinau kaip kituose Lietuvos miestuose, bet pas mus Vilniuje tai kažkas baisaus buvo. Negana to, kad atlyginimams skirta buvo mažai pinigėlių, tai dar ir valandas sugebėjo sumažinti.

Aš grįžau namo prieš penkias ryte, tabelyje buvo parašyta kad dirbau 12 val. Keista, kažkaip pagal mano skaičiavimus turi būti 22 val. Kur visos kitos valandos dingo? Norėčiau sužinot, kur darbo kodekse yra parašyta kad žmogus įsidarbinęs pagal darbo sutartį, atidirbęs nuo 7 ryto iki 5 ryto darbą, jam sumokama tik už 12 val. O kas apmokės kitas likusias 10 val. ir dar naktines, kur skaičiuojamas dvigubas tarifas“, - stebėjosi komisijos narė.

Kitas apylinkės Vilniuje narys teigė, kad rinkimų naktį teko dirbti dar daugiau, apie 25 valandas, tačiau darbo laiko tabelių dar iš viso nesupildė, nes rinkimų naktį strigo sistema.

„Mes dar tabelių neužpildėme. Rinkimų dieną reikėjo užpildyti tabelius, jau iš ryto mes norėjome juos pildyti, bet Z. Vaigauskas pasakė, kad atjungė tabelių sistemą, kad balsų skaičiavimo sistema nebūtų tokia užkrauta. Tai nežinau, kaip bus su darbo valandomis.

Vienmandates, daugiamandates skaičiavome iki kokių 5 val. ryto, po to dar tris valandas, reitingavimą, kažkur 8 ryto baigėm. Tai apie 25 valandas darbo. Bet komisijos pirmininkas teigė, kad kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) ir gaus papildomą finansavimą ir sumokės už visas valandas“, - pasakojo rinkimų apylinkės darbuotojas.

VRK rinkimų apylinkės komisijoje dirbantis narys uždirba 2,66 euro/ val.

Finansavimas sumažintas, bet brangiai sistemai pinigų užteko

Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad iš viso šiems rinkimams VRK skyrė 4,275 mln. eurų, tai yra milijonu mažiau nei rinkimams, vykusiems prieš metus. 2015 m. savivaldybių rinkimams buvo skirta 5,367 mln. eurų.

Darbo užmokesčiui komisijų nariams (neatskaičiavus mokesčių) šiemet skirta 2,533 mln. eurų, tai yra po daugiau nei eurą kiekvienam potencialiam rinkėjui aptarnauti.

Tačiau nepaisant mažų resursų darbo užmokesčiui mokėti ir rinkimams organizuoti, VRK 2015 metais atliko viešąjį pirkimą, kurio metu beveik už 5 mln. eurų įsigijo informacinės sistemos plėtros paslaugas. Rinkimų dieną ir naktį minėtoji sistema nuolatos striginėjo ir neveikė taip sklandžiai, kaip turėjo.

Komisijos narių kai kur taip trūksta, kad dirbti jau sunkiai įmanoma

Dėl finansavimo rinkimų organizavimui sumažinimo nukentėjo ir rinkimų apylinkių komisijų sudėtis. Daug kas rinkimų naktį pyko dėl vėluojančių rezultatų, tačiau nemažoje dalyje rinkimų komisijų, pasak jų narių, žmonių skaičius sumažėjo kone perpus, todėl ir balsus skaičiuojančių žmonių buvo mažai.

„Sumažinta smarkiai komisijos narių. Pas mus dabar buvo 8 komisijos nariai, tai labai sunku buvo dirbti, normalus skaičius yra 12-14. Anksčiau septynios partijos galėdavo kelti kandidatus, jos turėdavo teisę pasiūlyti po du narius, žinoma, ne visi išgali po 2 narius pasiūlyti, tai komisijose būdavo 14, kai kur 12 žmonių. Dabar yra 10 partijų ir judėjimų. Aš maniau, kad ir šį kartą bus po du narius, kaip ir visada, deja, paaiškėjo, kad po vieną narį.

Ne visi tie nariai yra drausmingi ir pareigingi, kai kurie atsisakė, ypač sužinoję, kad yra labai sumažintas finansavimas. Pavyzdžiui, pas mus vietoj 10 narių liko 8, kai kur girdėjau, kad net 7. Pas mus dar labai sunku dirbti buvo dėl to, kad perskirstė apylinkes, kai kuriuos rinkėjus permetė į kitas, mažesnes apylinkes, bet jie vis tiek ėjo pas mus. Šį kartą narių buvo per mažai, net ir pavalgyt nelabai buvo kada, nuolatos eina žmonės, turi juos registruoti, o rinkėjų nesumažėjo. Šiaip tai paprastai Seimo rinkimams duodavo daugiau pinigų, bet šį kartą išėjo atvirkščiai“, - pasakojo ilgametis rinkimų apylinkių komisijų narys.

Seimo rinkimai Klaipėdoje

Kitos apylinkės narys pasakojo, kad komisijos narių skaičių pavyko padidinti tik po derybų su VRK: „Pas mus iš pradžių komisijoje buvo 7 nariai, tada mūsų pirmininkas nuvyko į VRK ir pakėlė skandalą, tai padidino narių skaičių iki 13, taigi buvo normaliai. Čia tikriausiai viena iš nedaugelio tokių komisijų. Buvo per mažai narių, nes kitaip dirbti būtų tiesiog neįmanoma.“

Sistema ne palengvino, o apsunkino darbą

Vienos iš apygardos narių pasakojo, kad naujoji ir brangioji, 5 milijonus eurų kainavusi sistema yra labai sudėtinga ir veikia tikrai netobulai, dėl to balsų skaičiavimas labai užsitęsė. Jos teigimu, per mažą darbo valandų suforminimą taip pat lemia naujoji sistema.

„Su visais žmonėmis, kurie dirbo rinkimuose, buvo pasirašytos darbo sutartys, jie visi buvo įdarbinti su valandiniu atlyginimu. Buvo numatytas kiekvienai apygardai biudžetas, ir jis yra per mažas. Tai reiškia, kad VRK savo fantastiškoje sistemoje už 5 milijonus eurų sukūrė tabelius ir kiekvienai apygardai paskirstė pinigus.

Apygardos pinigus suskirstė apylinkėm, sistema yra suprogramuota taip, kad ji leidžia įrašyti tiek valandų, kiek apylinkė turi pinigų. Ta sistema, kai baigiasi pinigai, nebeleidžia pildyti valandų. Realiai išeina taip, kad pačiai rinkimų dienai pinigų nebeliko. Jeigu mes įrašome žmonėms 10 valandų, tai kas balsus skaičiavo? Patys jie susiskaičiavo? VRK visiškai nurėžė pinigus, juos visiškai sumažino. Žmogus dirbo ir jam mėnesiui išeina 20 eurų, nes nuo tų pinigų dar mokesčius nuskaičiuoja“, - pasakojo apygardos darbuotoja.

Moteris turėjo daug priekaištų naujajai kompiuterinei sistemai: „Kompiuterinė programa yra be proto sudėtinga, nuolatos metanti klaidas. Suskaičiavo žmonės popieriniu būdu balsus ir paskui reikia suvesti į sistemą. Sistema meta kažkokią klaidą ir niekas nežino, kur klaida, sistema to net nerodo. Pavyzdžiui, kai pildai VMI deklaraciją, tau rodo, kokiam langelyje yra klaida, čia tokio dalyko net nėra. Tiesiog rodo klaidą ir neleidžia pildyti protokolo toliau. Be to, apmokymas darbo su sistema taip pat buvo per mažas ir netinkamas, kai vyko apmokymai, pusė sistemos dar neveikė. Įsivaizduokite, žmonės baigia 3 val. balsus skaičiuoti, bet vis tiek negali prisiduoti, nes kompiuteris neleidžia.“

Z. Vaigauskas problemų nedramatizuoja

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad tikisi, jog darbuotojams bus sumokėta.

„Aš esu tikras, kad turėtų būti sumokėta ir tikiuosi, kad bus sumokėta. Komisija pati planuoja darbą ir yra vienintelis variantas, jeigu komisija visus pinigus išleido iki rinkimų dienos, reikėtų konkrečiai žiūrėti. Be to, yra antrasis rinkimų ratas, ten pinigai dar nėra atidaryti, taigi manau, kad puikiausiai galės susimokėti ir iš tų pinigų“, - kalbėjo Z. Vaigaukas.

Zenonas Vaigauskas

Komentuodamas komisijos narių skaičių, Z. Vaigauskas teigė, kad bendroje sumoje jų nesumažėjo: „Nežinau, kuriose čia apylinkėse taip yra. Formavimo skaičius yra panašus, mes Lietuvoje turėdavom 14 tūkstančių narių ir dabar 14 tūkstančių yra. Yra mūsų normatyvai nustatyti, kiek narių turėtų būti, yra komisijų, kur serga keli nariai arba pabėgo, bet iš principo, mes matome, kad tie normatyvai yra įvykdyti.“

Paklaustas, kodėl kai kurios komisijos iki pat dabar nėra oficialiai susipildžiusios rinkimų nakties tabelių ir nurodžiusios, kiek valandų jos dirbo, VRK pirmininkas teigė, kad tai buvo padaryta tam, kad nestrigtų sistema: „Tabelių pildymą, kad nebūtų sistemos perkrovų mes buvome atjungę, kad komisijos susikoncentruotų būtent į darbą, protokolų pildymą. Galų gale tabelių pildymas nieko ypatingo neduoda, nes vis tiek atlyginimus mes mokėsime po antro rinkimų rato, mes mokame už visą mėnesį. Atidarėm jau kai kurioms apygardoms finansavimą už antrą turą, tai tada užsipildys ir už antrą rinkimų naktį, ir už pirmą, jeigu kažkas ten yra. Paprastai pinigų nelieka, kiek paskirti komisijoms, tiek ir išnaudoja.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (528)