„Galiu patvirtinti: neatšaukiamas euro kursas yra 3,4528 lito, manau, jau šiandien apie tai galima aiškiai visuomenei pasakyti, nes buvo klausimų, ar kursas nebus pakeistas - jis tikrai pakeistas nebuvo“, - trečiadienį per spaudos konferenciją Briuselyje sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas pabrėžė, kad nemokamai litus į eurus bus galima išsikeisti tik nuo sausio 1 d.

„Lietuvos žmonės neturėtų dabar pulti keisti litus į eurus. Tai bus galima padaryti po Naujųjų metų nemokamai, aš rekomenduoju pasidėti į sąskaitą ir viskas įvyks automatiškai. Kaip matote, liemenė vėl ant manęs, lažybas aš laimėjau (V. Vasiliauskas dėl euro kurso lažinosi iš savo liemenės - DELFI), lito ir euro kursas išlieka toks pat kaip buvo daugiau nei 10 metų“, - sakė jis.

Europos Sąjungos Bendrųjų reikalų tarybai nusprendė, kad Lietuva nuo kitų metų sausio gali įsivesti eurą. Tai – galutinis sprendimas, kuriuo patvirtintas ir neatšaukiamas litų keitimo į eurus kursas.

Lietuva 19-ąja euro zonos nare taps nuo 2015 m., Estija eurą įsivedė 2011 m., Latvija – 2014 m.

Per 30 dienų nuo šio ES Bendrųjų reikalų tarybos sprendimo visos kainos Lietuvoje turės būti skelbiamos dviem valiutomis ir tai truks iki 2015 m. vidurio. 

Lietuvoje planuojama imtis priemonių, skirtų nustatyti, ar prekių ir paslaugų kainos teisingai bus perskaičiuojamos į eurus. Statistikos departamentas jau paskelbė, kokių 100 prekių ir paslaugų kainas stebės, o verslui, neteisingai perskaičiavusiam kainas, bus taikomos sankcijos, viena jų – ir piniginės baudos.

Lietuvai keičiant valiutą verslininkams taip pat bus siūloma savanoriškai pasirašyti sąžiningo kainų perskaičiavimo memorandumą, kuriame bus įsipareigojama nesinaudoti euro įvedimu didinant kainas.

DELFI primena, kad Lietuvos bankas skaičiuoja, jog euro įvedimas šalyje kainas padidina maždaug 0,2-0,3 proc.

Lietuva jau sykį bandė nesėkmingai įsivesti eurą nuo 2007 m. Tuomet tam kelią užkirto EK ir ECB vertinimas, kad Lietuva neatitinka infliacijos tvarumo kriterijaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (890)