Regitra“ siūlo 5 paslaugas internetu

Regitros“ Komunikacijos skyriaus vadovė Aurelija Juodytė teigia, kad Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis sukurta elektroninė paslauga leidžia gyventojams prisijungus per „Elektroninius valdžios vartus“ įregistruoti bei išregistruoti transporto priemonę, sustabdyti transporto priemonės dalyvavimą eisme, gauti naują registracijos dokumentą vietoje prarasto ar sugadinto, užsisakyti norimus valstybinius numerius bei pagalbą transporto verslui naudojant transporto priemonių prekybinius registracijos numerius.
A. Juodytė
Jeigu žmogus pirko naudotą transporto priemonę Lietuvoje, kurios techninės apžiūros galiojimas yra pasibaigęs ir jam reikia iš naujo pereiti techninę apžiūrą, tuomet, tai padarius, jeigu viskas gerai, savo automobilį galima registruoti internetu.

Iš išvardytų funkcijų dažniausiai ir paprasčiausiai naudojama yra norimų valstybinių numerių rezervavimas. Kitos paslaugos dar nėra labai populiarios, tačiau norint išregistruoti transporto priemonę arba sustabdyti jos dalyvavimą eisme didelių klausimų kilti neturėtų. Tai padaryti yra nesudėtinga, jei gyventojas turi internetinę bankininkystę ir jo automobilio dokumentai tvarkingi.

Dar viena pakankamai patogi ir paprasta „Regitra“ paslauga internetu yra transporto priemonės perregistravimas. Ši procedūra patvirtina, kad senasis transporto priemonės savininkas visas prievoles valstybei įvykdė ir kitam asmeniui jau priklausantis automobilis gali dalyvauti eisme.

Daug dėmesio susilaukia paslauga, leidžianti užsisakyti naują registracijos dokumentą vietoje prarasto ar sugadinto. Vienas iš privalumų - prašymą užpildžius internetu ir atvykus į filialą dokumento atsiimti, jį galima gauti prioritetine eilės tvarka. Nuo rudens dokumentus bus galima pristatyti į namus.

Automobiliams iš užsienio paslaugos internetu negalioja

Kiek daugiau klausimų gali kilti norintiems įregistruoti pirktą naudotą automobilį, tačiau A. Juodytė pasakoja, kad tai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo. Tik reikėtų žinoti, jog naudotoms transporto priemonėms, pirktoms Lietuvoje, ir toms, kurios pirktos užsienyje, galioja šiek tiek kitokie automobilio registracijos reikalavimai. Kitaip tariant, gyventojai, pirkę automobilius Lietuvoje ir atlikę techninę apžiūrą, savo transporto priemonę gali registruoti internetu

„Jeigu žmogus pirko naudotą transporto priemonę Lietuvoje, kurios techninės apžiūros galiojimas yra pasibaigęs ir jam reikia iš naujo pereiti techninę apžiūrą, tuomet tai padarius, jeigu viskas gerai, savo automobilį galima registruoti internetu“, – aiškina A. Juodytė.

Kiek kitokia procedūra, jei automobilis pirktas užsienyje. VĮ Regitra“ turi identifikuoti transporto priemonę ir patikrinti, ar registruotini duomenys sutampa su dokumentuose ar registre esančiais duomenimis. Atlikus identifikavimą, išrašoma tai patvirtinanti pažyma. Anot Regitros“ Komunikacijos skyriaus vadovės, tokiu atveju vairuotojas apsilankymo šioje įmonėje neišvengs.

„Kitaip yra jei transporto priemonė pirkta užsienyje. Tokiu atveju gyventojas privalo ją pristatyti transporto priemonės indentifikacijai į techninės apžiūros centrą. Tuomet automobilį reikia registruoti jau Regitroje“, – teigia A. Juodytė.

Dar kitokie reikalavimai taikomi naujiems automobiliams salonuose. Jų registracija skiriasi nuo naudotų transportų priemonių. Autocentro „Fakto Auto“ pardavimų asistentas Tautvydas Lajauskas, beveik kiekvieną dieną susiduriantis su naujų automobilių registravimu, teigia, kad tokių transporto priemonių registracijos problemų VĮ Regitra“ dar neišsprendė.

„Naujų transporto priemonių registracija automobilių salonams internetu kol kas yra negalima, nors tai būtų labai patogu. Dabar tenka nuolat važinėti ir gaišti laiką. Jeigu būtų galima internetu, manau, būtų labai patogu, ypač kelis automobilius iš karto“, – tvirtina T. Lajauskas.

Anot jo, Regitra“ pasiruošusi šią problemą spręsti, tačiau kada, nėra aišku.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti.

Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)