Savo katinu negali atsidžiaugti iki šiol

Įprastai katės laikomos išdidžiu, savarankišku ir ne tokiu atsidavusiu naminiu augintiniu kaip šuo. Jos moka išsireikalauti savo šeimininko dėmesio ir tada, kai jis turi mažiausiai noro. Pavyzdžiui, jei dirbi kompiuteriu, katė užlipa ant klaviatūros, jei miegi – ant galvos, jei neįsileidi į kambarį – gali nepaliaujamai kniaukti ištisas valandas.

Katės yra labai žaismingos, jos mėgsta būti rankose bei nereikalauja didelės priežiūros. Tai pagrindinės priežastys, dėl kurių mažiau laiko augintiniui galintys skirti žinomi žmonės renkasi kates, o ne šunis.

Tiesa, net ir nuolatinio vedžiojimo į lauką nereikalaujančios katės nebūtinai charakterio bruožais bus panašios į savo šeimininką. Pavyzdžiui, laidų vedėjas, aktorius Aistis Mickevičius yra turėjęs katę, tačiau suprato, kad prie jo gyvenimo būdo šie augintiniai netinka.

„Buvau pasiėmęs mažą kačiuką, bet auginau jį labai trumpai. Paskui radau jam naujus šeimininkus. Tiesiog supratau, kad naminiai gyvūnai – ne man”, - prisimena A. Mickevičius.

Visai kitokios nuomonės laikosi laidų vedėja, dainininkė Oksana Pikul. Ji jau trylika metų augina siamo veislės katiną Povilą ir laiko jį pačiu mieliausiu draugu. Anuosyk, kačiuką gavusi dovanų, siamo katėms būdingomis elgesio savybėmis pasidomėjusi nebuvo, tačiau teigia, kad kaip ir šunis, taip ir kates, kiekvienas šeimininkas turi išsiauklėti pats ir privalo išmokyti jas savų taisyklių. O tai padaryti nesunku, nes katės greitai mokosi.

„Katinai yra žmogaus draugai. Nesutikčiau, kad jie per daug arogantiški. Šeimininkas jiems taip pat labai svarbus. Žinoma, jie yra tokie gyvūnai, kurie ne visada ateis bendrauti ir ne visada nori būti glostomi, kai tu to nori. Tačiau jei šeimininkas pasirenka tinkamą katės veislę ir moka su ja susigyventi, moka išauklėti – turės puikų naminį gyvūną ir gerą draugą”, - pataria O. Pikul.

Savo siamo katiną dainininkė vadina dovana visai šeimai.

„Jis labai elegantiškas, labai tvarkingas, kartais „su charakteriu”, kartais itin meilus bei draugiškas. Na, tikras galantiškas vyras. Toks jo charakteris man asmeniškai labai tinka ir patinka. Mano katinas visada pasitinka mane, kai grįžtu namo, visada kartu keliasi, kartu pusryčiauja, pasitinka mano vyrą ir puikiai moka bendrauti. Tai priklauso nuo katės auklėjimo ir nuo veislės”, - apie savo katiną pasakoja O. Pikul.

Anot dainininkės, jos katinas nereikalauja daug priežiūros, o gyvūno švaros, sveikatos reikalai jau seniai yra tapę jos gyvenimo rutinos dalimi.

Mylimą katę dalinasi su tėvais

Choreografas, šokėjas bei renginių organizatorius Šarūnas Kirdeikis Sibiro mėlynakę katytę vardu Prima augina kartu su šeimos nariais. Vardą jai davė šokėjo dukterėčia, siedama gyvūną su balerina.

„Prima yra katė – keliauninkė. Šiuo metu daugiausiai ji vieši pas mano tėvus. Taip pat vežuosi ją ir į savo namus. Įprastai katė – toks gyvūnas, kuris ne visada mėgsta būti glostomas ar niurkomas, tačiau mūsų Prima – labai katiniškas, prieraišus, mielas gyvūnas. Turbūt tai veislės požymis”, - pasakoja Š. Kirdeikis.

Jo namuose visą gyvenimą būdavo augintinių. Jis yra turėjęs pačių įvairiausių veislinių. Galbūt todėl sako, kad renkantis gyvūną nedera žiūrėti į augintinį kaip į prekę ir sakyti „noriu to ir tik to”.
„Gyvūnas – irgi asmenybė. Jis turi būti šeimos dalis. Šiais laikais ypač protinga nueiti į gyvūnų prieglaudą ir išsirinkti tą augintinį, su kuriuo pavyksta užmegzti artimesnį ryšį, kuris pats atbėga, glaudžiasi prie tavęs, o ne rinktis tą veislę, kuri tiesiog šiuo metu yra madinga. Prima – nebuvo pirkta pagal veislę. Tikiu prietaru, kad jei katinas ateina prie tavo namų durų ir prašosi į vidų, tai yra geras ženklas ir turi leisti jam gyventi kartu. Net jei būtų atėjęs susivėlęs be vienos akies katinas, vis vien būčiau jį priėmęs”, - tikina Š. Kirdeikis.

Pagal dabartinį gyvenimo būdą, choreografas save vadina katinų žmogumi, nes jie nereikalauja aktyvios priežiūros ir pasivaikščiojimų lauke. Vis dėlto namuose šiuo metu bėgioja jo kambario draugės šuniukas, su kuriuo Š. Kirdeikis taip pat randa laiko pažaisti.

Šaltinis
Temos
© Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Specialus projektas „Gyvūnų terapija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)