Žemės savininkai, užtvėrę tvoromis, gyvatvorėmis ir kitaip pakrantės apsaugos juostą, kenkia ne tik poilsiautojams ir žvejams. Pirmiausia daroma žala gamtai – niokojamas gamtinis kraštovaizdis, sutrikdomos ekologinės funkcijos – gyvūnų migravimas. Todėl gresia ne tik bauda, bet ir žalos gamtai atlyginimas – 500 litų už vieną tiesinį tvoros metrą pakrantės apsaugos zonoje.

Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės departamento Kontrolės organizavimo skyriaus vedėjas Audrius Želvys papasakojo, kaip buvo vykdoma ši akcija. Gegužės 7-ąją prasidėjusi akcija tęsėsi iki birželio 1-osios. Per šį laikotarpį patikrinta per 250 vandens telkinių, užfiksuota 160 pažeidimų – daugiausiai Utenos, Vilniaus ir Kauno regionuose. Pasak A. Želvio, tokiam rezultatui pasiekti prireikė visų institucijų įsitraukimo ir bendradarbiavimo.

„Dalyvavo visos aplinkosauginės institucijos. Prisidėjo ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, ir Generalinė miškų urėdija, ir Valstybinė miškų tarnyba, bet, aišku, daugiausiai darė Regionų aplinkos apsaugos departamentai. Informaciją rinko ir tvorų ieškojo visos išvardytos institucijos, tačiau labai daug gavome informacijos ir iš piliečių“, – pasakojo A. Želvys.

Apie tvoras žmonės galėjo ir dabar dar gali pranešti įvairiais būdais. Internetu per aplinkos apsaugos kontrolės informacinę sistemą AAKIS, elektroniniu paštu ar tiesiog skambindami. Per dieną aplinkosaugininkai sulaukdavo 2-3 skambučių, bet didžioji dalis pranešančių tai darė elektroniniu paštu ir per AAKIS.

„Pranešimų sulaukėme visais įmanomais būdais. Skambučiais gavome mažiausiai informacijos, nes žmonės supranta, kad geriau tiksliai parašyti negu pašnekėti. Daugiausiai informacijos atėjo per AAKIS, nemažai pranešimų atėjo elektroniniu paštu, o skambučius priiminėdavo ypatingų situacijų skyrius“, – apie informacijos rinkimą pasakojo jis.

Anot Kontrolės organizavimo skyriaus vedėjo, buvo matyti, kad aktyviausiai apie nelegalias tvoras pranešdavo žvejai ir poilsiautojai, tačiau didžioji dalis pranešimų buvo anonimiški, kas kartais apsunkindavo aplinkosaugininkų darbą.

„80 procentų pranešimų buvo anonimiški. Žmonės dar bijo ir labai retais atvejais duoda savo kontaktinį telefoną. Jei sudėtingesnėje vietoje pastatyta tvora, nežinant, ją sunku rasti”, – pasakojo A. Želvys.

Pašnekovas negalėjo tiksliai pasakyti, kodėl taip yra. Pasak vedėjo, žmonėms kartais iškyla dilema – nesusigadinti santykių su kaimynu ar išlikti pilietišku, todėl randa vienintelę išeitį – anonimiškumą.

Paklaustas, ar akcijos metu buvo kokių kurioziškų situacijų, neįprastų tvorų, kad patiems aplinkosaugininkams atvėptų žandikaulis ar keltų šypseną, A. Želvys atsakė, kad neturi įpročio juoktis iš aplinkosauginių problemų, o ir patys pažeidimai buvo gan įprasti.

„Negaliu pasakyti, ar buvo kurioziškų situacijų. Tvoros kaip tvoros, bet žmonių išmonei ribų nėra. Vieni užsitveria išilgai pakrantės, kiti įleidžia tvorą į vandenį. Tikrai nėra labai juokinga, kai žmogus pirmiausia galvoja tik apie savo nuosavybės apsaugą. Vienintelė jų mintis – atsitverti nuo viso pasaulio. Gaila, jiems pirmoje eilėje privatumas, o valstybės interesas - tik trečioje ar ketvirtoje vietoje“, – sakė A. Želvys.

Masiniai šį mėnesį baigėsi, o užsifiksuoti pažeidėjai, jei nesutiks geruoju pakrantes atverti žmonių ir gyvūnų praėjimui, turės gerokai paploninti pinigines. Tvoras išgalės tik milijonieriai.

Nustatę žalos atvejus, aplinkos apsaugos pareigūnai surašo privalomuosius nurodymus, įpareigojančius asmenis pašalinti žalos aplinkai padarinius. Privalomojo nurodymo vykdymo terminas ne ilgesnis kaip du mėnesiai. Jei per nurodytą terminą nepašalinami žalos aplinkai padariniai, skaičiuojamas žalos aplinkai dydis – po 500 Lt už kiekvieną tiesinį tvoros metrą. Kiekvieną mėnesį, kol nebus pašalinti žalos aplinkai padariniai, šis dydis bus didinamas po 500 litų už tiesinį tvoros metrą.

Aplinkosaugininkai ne tik registruoja pranešimus apie galimus pažeidimus, bet ir konsultuoja skambinančiuosius apie teisės aktų reikalavimus norint aptverti valdą prie vandens telkinio, kad būtų išvengta nesusipratimų ir gamtai žala nebūtų daroma.