Anot V. Grubliausko, mokestis už aplinkos teršimą sąvartyne pašalintomis atliekomis yra dėsninga šalyje diegiamo modernaus atliekų tvarkymo modelio dalis. Tačiau įstatymo pataisos, jo įsitikinimu, priimtos paminant viešumo ir skaidrumo principus.

„Žinau, kad šia tema diskutuoja gausios specialistų iš Aplinkos ministerijos, Lietuvos savivaldybių asociacijos pajėgos, atliekų tvarkymo sistemos kūrėjai. Tačiau dabartinė Seimo dauguma priėmė įstatymo pakeitimus nė nepasitarusi su darbo grupe, o tai mažų mažiausiai nekorektiška“, – sakė V. Grubliauskas.

Vadovaujantis Seimo priimtais pakeitimais, sąvartyno operatorius šį mokestį mokėtų pagal faktiškai sąvartyne pašalintų atliekų kiekį, atsižvelgus į jų rūšį. Pavyzdžiui, nepavojingoms buities atliekoms, kurių iš Klaipėdos miesto per metus surenkama apie 70 000 tonų, būtų taikomas 75 Lt (21,72 eurų) už toną tarifas.

Be to, mokestis kasmet būtų laipsniškai keliamas. Todėl jau kitąmet tektų didinti mokesčius visiems atliekų turėtojams tiek Klaipėdoje, tiek visoje Lietuvoje.

„Klaipėdos mieste dvejus metus mažinome šio mokesčio naštą gyventojams ir verslininkams. Tuo metu Seimas pasielgė neapdairiai, priimdamas įstatymą, kuris neabejotinai patuštins mūsų visų pinigines, – sakė meras. – Labai norėčiau, kad Seimo valdančiosios daugumos atstovai Klaipėdoje, nepaliaujamai priekaištaujantys dėl per didelių kaštų ir per mažų nuolaidų, nepasidrovėtų paaiškinti uostamiesčio žmonėms šiuos savo bendražygių sostinėje sprendimus, dėl kurių kitąmet turi būti didinami mokesčiai už atliekų tvarkymą.“

Dėl susiklosčiusios situacijos V. Grubliauskas kreipėsi į Klaipėdos miesto tarybos valdančiosios koalicijos partnerius, asociaciją „Klaipėdos regionas“, Lietuvos savivaldybių bei Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociaciją, kviesdamas užimti aktyvią poziciją ir užkirsti kelią skubotai iniciatyvai.

„Be abejo, dar lieka ir LR Prezidentės veto „filtras“, kuris, tikiuosi, įvertins šį Seimo grupės „narsuolių“ sprendimą. Tačiau, bet kuriuo atveju, tokių įstatymo pataisų priėmimas turi būti paaiškintas mūsų miesto žmonėms“, – teigė Klaipėdos vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją