Dažnas namus besiremuontuojantis ar įsirenginėjantis lietuvis pirmiausiai galvoja apie sienų spalvą ir vos sumanę kaip dažys ar tapetuos sienas spalvų paletes pavartę naujakuriai namo tempia dažų skardines. Tačiau dizaineriai pataria neskubėti pirkti visų namams reikalingų dažų.

Paletėje viena spalva, ant sienos kita

Anot interjero dizainerės Kristinos Grybaitės, iki šiol lietuviai labai mėgsta rinktis šviesias, pastelines spalvas taip esą užsitikrindami, kad spalva po kiek laiko nepradės erzinti. Pastelinės spalvos, anot jos, prilimpa kone kiekvienuose namuose, tačiau nereikėtų bijoti ir ryškių, lengvai pakeičiamų akcentų.

„Su blankiomis ir šviesiomis spalvomis nepaklys nei vienas. Mes dizaineriai irgi saugiai jaučiamės rinkdami paprastas, elementarias, šviesias spalvas. Aš sakyčiau, kad ryškias spalvas reikia naudoti tuo atveju, jeigu jų norisi ir jeigu turi kažkokį užmanymą. Tarkim, vieną sieną akcentuoti ryškia spalva yra įprasta ir niekas labai nesinervina dėl tos vienos spalvos, ji neišprovokuoja neigiamų emocijų. Plius, mes turim vieną sieną kaip akcentinę, ją galime priderinti prie sofos gobeleno ar dar kažko“, - aiškina pašnekovė.

Tačiau, anot jos, net ir prisipirkus pastelinių dažų dar nederėtų skubėti džiūgauti, mat dažnai pasitaiko atvejų, kai paletėje ar ant skardinės dažų spalva atrodo vienaip, o realybėje visai kitaip. Norint to išvengti, teigia dizainerė, reikėtų spalvas išsibandyti, o tam teks nusipirkti norimų dažų skardinę.

„Pagrindinė klaida, kad renkasi spalvas be profesionalo. Renkantis be profesionalo reikia nusipirkti litrą dažų, pasidažyti kelias spalvas ant sienos, kad matytųsi, kuri patinka. Tada jau tikrai galima įsitikinti, kad spalva graži, kad ji patinka. Dar kita klaida, kad žmonės, kai renkasi dažus, ima spalvą, kuri lapelyje atrodo gražiai ir atrodo, kad intensyvumas bus tinkamas, bet realiai jos yra tamsėjančios ir dideliame plote spalva visada atrodo tamsiau“, - teigia ji.

Pataria nenurašyti tamsių spalvų

Tuo tarpu interjero dizainerė Jovita Jankauskienė atkreipia dėmesį, kad nors lietuvių pamėgtomis spalvomis išlieka šviesūs, žemiški atspalviai ir jie dar ilgai bus populiarūs, mat prie jų kur kas lengviau derinti interjero detales, tamsių spalvų visai nurašyti taip pat nereikia.

„Viskas priklauso nuo interjero sumanymo: galvojant stereotipiškai – šviesios spalvos erdvę plečia, o tamsios – ją mažina, tačiau su tam tikrais papildančiais elementais, pavyzdžiui, tinkamu apšvietimu, veidrodžiais, tamsią erdvę taip pat įmanoma padaryti „didelę“, taigi viskas priklauso nuo elementų, esančių šalia spalvos“, - teigia interjero dizainerė.

Jos teigimu, paskutiniu metu kaip tik ima ryškėti tendencija būsto interjerui rinktis tamsėjančias spalvas: „Remiantis naujausiomis tendencijomis – spalvos temsta ir darosi gilesnės. Iš tiesų, tamsi spalva, tinkamai parinkta bendram stiliui, aplinką gali netgi labai stipriai sušildyti ir padaryti jaukesne“.

Tamsi siena interjere

Tuo tarpu norintiems tamsesnių spalvų, bet vien dėl baimės, kad šios atsibos, K. Grybaitė pataria suvokti, kad sienų spalvą – ne visam gyvenimui. „Tos šviesios spalvos yra be charakterio, o kartais norisi ir dekoro, ir ryškesnės spalvos. Sienas yra labai lengva perdažyti, todėl nereikia rinktis šviesios spalvos su mintimi, kad ji turi būti šimtą metų. Atsibodo, po kelių metų paėmei ir perdažei“.

Interjero dizainerė tamsių spalvų sienoms pataria nesirinkti ir tuo atveju, jei galvojama, kad tokios spalvos bus praktiškesnės nei šviesios. „Visiems atrodo, kad ant tamsios spalvos nesimato. Matosi ir ant tamsios spalvos. Interjerą kuri ne sau, o klientui. Visi nori šviesių, jaukių namų, todėl tamsi spalva dažniausiai būna kaip akcentinė“.

Noras, kurį įgyvendinus teks gailėtis

Interjero dizainerės atkreipia dėmesį, kad renkantis dažus dėmesį atkreipti reikėtų ne tik į jų spalvą. Šiuo metu, anot jų, visi dažai yra vandens pagrindu, o jų blizgumas priklauso nuo atsparumo drėgmei: blizgesni dažai drėgmei labiau atsparūs, matiškesni – mažiau, taigi, anot dizainerių, dažus reikėtų rinktis pagal namų erdvę.

Vis dėlto K. Grybaitės teigimu, net nedrėgnose patalpose nereikėtų skubėti įgyvendinti sumanymo turėti matines sienas, mat toks sprendimas labai nepraktiškas ir vėliau valant sienas gali kilti noras rautis plaukus nuo galvos.

„Dažnas noras būna turėti matines sienas. Tai irgi ne šimtu procentų geras pasirinkimas. Reikėtų imti kiaušinio lukšto paviršiaus dažus, kuris gerai valosi, nes tokiu būdu jūs neturėsite blizgančių sienų, tas blizgumas matysis tik šiek tiek, bet turėsite praktiškas sienas. Ar parėjai su šlapiu paltu, ar prisilietei ranka, matinį paviršių visiškai nuvalyti daug sunkiau. Jį nuvalyti gali, bet vis tiek liks valymo ruožai“, - teigia dizainerė.

Anot jos, tai ypač aktualu zonose, kuriose dažnai vaikštoma, ir šeimoms turinčioms mažus vaikus, kadangi niekada negali nuspėti, kurią sieną išterlios mažasis namų gyventojas.

„Madingi yra ekologiški dažai, todėl kas labai kreipia dėmesį ekologijai, rekomenduočiau juos ir rinktis. Pas mane pagrindiniai užsakovai yra jaunos šeimos su vaikais, todėl dažus aš visada siūlau rinktis akrilinius. Jie gerai valosi ir nieko nebijo“, - tikina K. Grybaitė.

Paniškai bijo nelygių sienų

Nors pasaulyje vis labiau populiarėja dekoratyvinis sienų dažymo būdas, anot dizainerių, lietuviai vis dar linkę sienas dažyti nepriekaištingai lygiai. Tačiau toks sprendimas, anot K. Grybaitės, teisingas ne visada, esą kai kuriems interjerams grublėtos sienos tiesiog būtinos.

„Labai priklauso nuo interjero. Jeigu interjeras minimalistinis, lygios sienos priduoda išbaigtumo. Jeigu interjeras modernus ir norisi kažką akcentuoti, galima pasirinkti vieną grubią sieną. Jeigu kuriam klasikinį stilių, tos nelygios sienos visais reljiefiniais paviršiais duoda namams išbaigtumo. Klasikiniame stiliuje lygiai dažytos sienos ne visada išbaigia interjerą. Iš kitos pusės, mums, lietuviams, nelygiai dažytos sienos yra tarsi skaudulys širdy. Visi žiūri, baksnoja pirštu“, - aiškina pašnekovė.

Dekoratyvinis tinkavimas ir dažymas

Ji teigia, kad pati yra susidūrusi su situacija, kai Vilniaus senamiestyje esančiame bute kūrė senovišką dizainą ir buvo nuspręsta visas buto sienas dažyti nelygiai. Dizainerė juokiasi, kad tai pasakius statybininkams šie pareikalavo parašų, jog vėliau užsakovas nesakytų, jog tai darbininkų padarytas brokas.

„Tai labai praktiška. Į tokią sieną nebijai atsiremti ar pavalyti. Valant lygią sieną, ji nusivalo, bet kelis kartus pastoviai trinant tas dažas nebeturi prekinės išvaizdos. Nelygus dažymas labai išgelbėja. Tarkim yra koks nors bendras koridorius, tai nelygus dažymas labai tinkamas sprendimas, nieko nesimato“, - teigia dizainerė.

Kad dekoratyvus tinkas tinka namų zonose, kuriose dažniau vaikštoma, antrina ir J. Jankauskienė. Vis dėlto, ji pataria nelygaus dažymo visame būste netaikyti, o naudoti jį kaip akcentą, dekoravimo elementą.

„Šiuo metu sprendimų siūloma labai daug ir tie tinkai atrodo labai žaviai, pavyzdžiui, šviesios sienos paryškintos lengvu sidabro ar aukso perlamutru. Žinoma, tik saikingi sprendimai yra patys gražiausi, todėl visų keturių sienų galbūt ir nevertėtų dažyti. Šiuo metu taip pat labai populiaru palikti betoną ar jį imituoti – toks sprendimas labai tinkamas naujos statybos, lofto tipo namuose, tačiau saikingai suderintas puikiai derėtų ir klasikos mėgėjo namuose“, - galimus sprendimus vardija A. Jankauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)