Kiekvieni tėvai šiek tiek pakeičia namų arešto taisykles, pritaikydami jas prie situacijos, bet galima suteikti truputėlį bazinės informacijos. Toliau rasite atsakymus į dažnai užduodamus su namų areštu susijusius klausimus.

Kas yra namų areštas?

Namų areštas – tai metodas, kurį tėvai taiko auklėdami savo vaikus. Tėvai nubaudžia savo vaikus uždrausdami jiems eiti į socialinius renginius tam tikrą laiko tarpą. Kai kurie tėvai neleidžia užsiimti smagia veikla šiuo periodu. Dar kiti tėvai renkasi namų areštą tam tikroms veikloms, pavyzdžiui, draudžia žiūrėti televizorių, eiti į tam tikrą gimtadienio vakarėlį ar dalyvauti kokios nors grupės organizuojamame renginyje.

Kiek laiko trunka namų areštas?

Namų areštas trunka tiek, kiek to nori tėvai; tačiau kuo jis ilgesnis, tuo mažiau efektyvus. Vaikai nuobodžiauja namų arešto metu, dažnai tai baigiasi kitų taisyklių laužymu vien tik dėl noro pasilinksminti. Be to, ilgas namų areštas negatyviai veikia tėvus, mat retas kuris iš tėvų džiaugiasi nuolatos matydamas savo paniurusį vaiką. Norėdami išvengti tokių padarinių, tėvai turėtų skirti trumpesnius namų areštus - dienos, kelių, ar savaitės.

Ką vaikai veikia namų arešto metu?

Kai vaikai yra apriboti, lieka namuose ir jiems neleidžiama socializuotis, jie turi gausybę laisvo laiko. Norėdami išvengti krečiamų šunybių, tėvai turėtų sugalvoti atitinkamas užduotis, projektus, kuriuos vaikai turi atlikti namų arešto metu. Tai galėtų būti kambarių tvarkymas, papildomas kartojimasis mokyklai ar jaunesnių brolių ir seserų priežiūra. Be to, priklausomai nuo namų arešto priežasties, tėvai gali duoti pamokančias užduotis, kurios suteiks vaikams atsakomybės ir supratimo dėl nutikusių įvykių.

Ar tėvai turėtų likti namuose namų arešto metu?

Labai daug tėvų nesirenka namų arešto kaip bausmės, nes jiems atrodo, jog jų pačių gyvenimai yra paveikiami. Tėvams nėra būtina likti namuose namų arešto metu, jeigu palieka vyresnius vaikus ar paauglius namuose vienus tuomet, kai jiems nėra skiriamas namų areštas. Aišku, tai priklauso nuo to, kaip tėvai pasitiki savo vaikais ir tiki, kad jie blogai nesielgs.

Ar namų areštas yra tinkama bausmė visiems vaikams?

Deja, ne. Tie vaikai, kurie natūraliai nemėgsta bendrauti ar ne itin mėgaujasi socializavimusi, nematys nieko blogo šioje bausmėje – jiems tereikės būti namuose, kaip buvo, tik šįkart tėvų įsakymu. Dažniausiai jaunesni nei dešimties metų vaikai nieko nepasimoko iš namų arešto.

Kaip dažnai tėvai gali skirti namų areštus?

Tėvai neturėtų dažnai skirti šios bausmės. Jeigu vaikai pajaučia, jog namų areštas jiems duodamas dėl bet ko ir bet kada, jie kur kas mažiau dvejos dėl taisyklių laužymo (juk anksčiau ar vėliau jiems vis tiek duos namų areštą!). Vietoje to, namų areštas turėtų būti „rezervuotas“ dideliems nusižengimams.

Namų areštas – bausmė, kuria naudojasi daugybė tėvų. Jeigu jie nori, kad vaikai kažko išmoktų namų arešto metu, užduotys, susijusios su blogu elgesiu, išprovokavusiu bausmę, turėtų būti paruoštos, užduotos ir įvykdytos.

Ar savo vaikams esate skyrę namų arešto bausmę?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)