V. Grubliauskas: rengiausi maratonui, o ne sprintui

Tiesioginių mero rinkimų pirmojo turo lyderiu neabejotinai tapo dabartinis uostamiesčio vadovas Vytautas Grubliauskas. Jis daugiausia rinkėjų simpatijų pelnė visose Klaipėdos rinkimų apylinkėse, kuriuose balsai jau suskaičiuoti.

„Nuo pradžių, kai tik prasidėjo rinkimų kampanija, sakiau, kad reikia rengtis maratonui, o ne sprintui, tad buvau nusiteikęs antrajam turui. Ir, manau, kad jis daug svarbesnis nei pirmasis, nes labai daug lems rinkėjų aktyvumas, būsimos koalicijos partnerių palaikymas“, – teigė V. Grubliauskas.

Jis sėkmę pirmajame ture palygino su įveiktu kvalifikaciniu plaukimu, kai patenki į finalą ir viską reikia pradėti iš naujo.

Apie 1 val. nakties dar nebuvo tiksliai aišku, kas taps V. Grubliausko konkurentu antrajame ture. Realiausias galimybes turi konservatorė Agnė Bilotaitė, tačiau išsiveržti į antrąjį turą vilčių dar turėjo ir Irina Rozova bei Rimantas Cibauskas.

V. Grubliauskas neabejojo, kad netrukus reikės pradėti derybas, kurios partijos ar visuomeniniai komitetai parems jo kandidatūrą antrajame ture. „Ir, manau, kad tos kalbos jau bus būsimos koalicijos rėmuose. Įsivaizduoju, kad koalicijoje galėtų būti Rusų aljansas, socialdemokratai, nes jų labai ambiciga ir įdomi programa. Kalbėti galima su visais, kuri nusiteikę dirbti konstruktyviai. Koalicija bus formuojama derinant rinkimų programas, o ne pagal principą „patinka ar nepatinka“, - aiškino V. Grubliauskas.

Preliminariais duomenimis, liberalai Klaipėdos savivaldybės taryboje iškovojo 10 mandatų, o jų iš viso yra 31. „Tai optimalus, bet ne maksimalus rezultatas“, - įvertino V. Grubliauskas.

N. Puteikienė: esu labai laiminga

Nors visuomeninio komiteto „Puteikis plius“ kandidatei į Klaipėdos mero postą Ninai Puteikienei ir teko palaidoti viltis vadovauti uostamiesčiui, ji tikino, kad po šių savivaldos rinkimų yra laimingiausias žmogus pasaulyje.

„Šį mūsų visuomeninio komiteto pasiekimą, kad miesto taryboje iškovoję du ar tris mandatus, galiu palyginti su amerikiečių išsilaipinimu Mėnulyje, kai vienas žingsnis yra didelių permainų pradžia. Galiu pasakyti tik tiek, kad V. Grubliauskas ramiai nemiegos, kai žinos, kad miesto taryboje yra N. Puteikienė“, - pabrėžė pirmą kadenciją Klaipėdos miesto taryboje dirbsianti moteris.

Rinkimų naktis Klaipėdoje
Ji džiaugėsi tuo, kad visuomeninkai rinkimuose pasirodė puikiai, nors reklamai išleido kiek daugiau nei 6 tūkst. eurus. „Visi pinigai yra iš mano muziejininkės algos, kitų komiteto narių atlyginimų ir žmonių paaukotų pinigų. Nesame niekam įsipareigoję, tik klaipėdiečiams, kurie mumis pasitikėjo“, - dėstė N. Puteikienė.

Ji nesigynė, kad įtakos pergalei turėjo ir tai, kad ji yra Naglio Puteikio žmona. „Tie metai, praleisti šalia jo, kai jis yra politikoje, tikrai daug davė. Mano startą sunku pavadinti startu, nes politkoje esu jau seniai, tik buvau nematoma“, - kalbėjo N. Puteikienė.

Ji tikino, kad viena jos dalyvavimo rinkimuose priežasčių buvo Aristotelio žodžiai. „Jis pasakė, kad kiekvieno piliečio pareiga yra gebėti būti valdomam ir gebėti pačiam valdyti. Tai ir yra mano pagrindinis principas politikoje“, - įvardijo N. Puteikienė.

Ji naktį išsirengė į žygį per kitų partijų būstines. „Vieni ieškos koalicijos partnerių, o aš jau bandysiu suburti stiprią opoziciją“, - savo būsimą poziciją miesto tarybos aiškiai įvardijo N. Puteikienė.

Laukdami rezultatų žiūrėjo krepšinį

Preliminariais rezultatai, gauti iš 13 Klaipėdos rinkimų apylinkių, o jų mieste yra 54, rodo, kad į antrąjį Klaipėdos mero rinkimų turą veikiausiai pateks dabartinis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, už kurį balsavo 44 proc. rinkimuose dalyvavusių klaipėdiečių. Antroje vietoje kol kas yra konservatorė Agnė Bilotaitė, gavusi 11 proc. rinkėjų palaikymą. Trečioje vietoje – Irina Rozova, surinkusi 10 proc., o ketvirtoje – visuomeninio judėjimo „Klaipėda“ iškeltas kandidatas Rimantas Cibauskas. Už jį balsavo 9 proc. rinkimuose dalyvavusių žmonių. Penktoje vietoje – kito visuomeninio komiteto „Puteikis plius“ kandidatė Nina Puteikienė, kuri surinko 7,7 proc. rinkimuoe dalyvavusių žmonių balsų.

Visuomeninio komiteto „Klaipėda“ štabe vyrauja pakili nuotaika. Anot R. Cibausko, jis ir jautęs, kada rezultatai bus tokie, nustebino tik tai, jog į viršų šovė I.Rozova.

„Svarbiausia, kad sąžinė rami. Jau dvi kadencijas esu miesto taryboje, todėl reikėjo išlaikyti egzaminą ir bandyti kandidatuoti į mero postą. O rezultatai jau ir ne taip svarbu“, - teigė R. Cibauskas.

Užuot intensyviai sekę, kaip keičiasi rinkimų rezultatai, surinkę visuomeninio komiteto „Klaipėda“ nariai žiūrėjo sekmadienį vykusių varžybų tarp Kauno „Žalgirio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ vaizdo įrašą. Pergalę šiose varžybose Kaune šventė „Neptūnas“.

„Va, čia tai pergalė, o rinkimai yra rinkimai“, - reziumavo visuomeninio komiteto narys, 10 metų Klaipėdos meru dirbęs Rimantas Taraškevičius.

Konservatoriai – ryžtingi

Pirmieji rezultatai, kuriuos telefonu iš apylinkių rinkimų stebėtojai perduoda savo partijų nariams, kai kuriuos politikus nudžiugino, kitus privertė sunerimti.

Kol kas visiems aktualiausia, kokią valią klaipėdiečiai pareiškė tiesioginiuose mero rinkimuose.

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai, susirinkę atokiau nuo miesto centro esančioje kavinėje, nusiteikę gana pakiliai.

Partijos į mero postą iškelta kandidatė Agnė Bilotaitė kol kas yra trečioje vietoje. Preliminarūs duomenys gauti tik iš 5 rinkimų apylinkių, o jų Klaipėdoje – 54.

Remiantis šiais duomenis, 42,6 proc. rinkimuose dalyvavusių žmonių mero poste ir toliau nori matyti dabartinį miesto vadovą Vytautą Grubliauską. Antroje vietoje yra Irina Rozova, kurią iškėlė politinė partija Rusų aljansas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Už šią politikę balsavo 12,7 proc. rinkimuose dalyvavusių klaipėdiečių. A. Bilotaitė kol kas sulaukė 11 proc. savo valią pareiškusių žmonių palaikymo.

„Nors pirmieji rezultatai yra tokie gana keisti, nes tikrai nesitikėjau, kad I. Rozova sulauks tokio palaikymo, turint omenyje, koks dabartinis politinis kontekstas Rusijoje, neketinu nusivilti. Tai labai preliminarūs rezultatai ir tikiu, kad jie pasikeis. Manau, kad būsiu antrajame rinkimų ture. Mes daug dirbome, turėjome tikslą laimėti ir jo siekiame“, - ryžtingai buvo nusiteikusi A. Bilotaitė.

Ji yra jauniausia kandidatė į Klaipėdos mero postą, todėl ir jos palaikymo komandoje, susirinkusioje sykiu laukti rinkimų rezultatų, daugiausia jaunų veidų.

A. Bilotaitė dar kartą pakartojo, kad jei laimės Klaipėdos mero rinkimus, atsisakys Seimo narės mandato ir dirbs uostamiesčiui. Tačiau jei ji iškovos tik miesto tarybos narės mandatą, jo atsisakys, užleis vietą kitiems partijos nariams, o pati liks Seime.

Varžosi 12 kandidatų

Dėl Klaipėdos mero posto pirmą kartą surengtuose tiesioginiuose rinkimuose varžėsi 12 kandidatų.

Mandatus naujos kadencijos Klaipėdos savivaldybės taryboje siekė iškovoti 10 partijų, du visuomeniniai komitetai ir viena koalicija.

Šios kadencijos miesto taryboje, kurios įgaliojimai baigsis balandžio viduryje, yra 13 Liberalų sąjūdžio frakcijos narių, 5 konservatoriai, po 3 partijos „Tvarka ir teisingumas“, Lietuvos socialdemokratų partijos ir Rusų aljanso narius, po 2 Lietuvos rusų sąjungos ir Darbo partijos atstovus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (379)