„Rask laiko sau“ projektas keliauja per Lietuvą. Prasidėjęs Birštone, Ramygaloje ir Mažeikiuose „Rask laiko sau“ projektas nemokamais renginiais pradžiugins Anykščių, Raudondvario, Telšių, Panevėžio moteris. Lietuvos moterys kviečiamos būti aktyviomis ir inicijuoti „Rask laiko sau“ renginius savo rajone ar miestelyje. Informacija apie projektą ir renginius yra skelbiama Facebook /RaskLaikoSau paskyroje.

Moterims skirtų renginių nepakanka

Tauragėje Lietuvos socialdemokračių projektas virto ištisu renginių ciklu, kurio pirmoji paskaita apie laiko planavimą vyko gegužės 27-ąją. Po paskaitos moterys buvo pakviestos į pamoką, kurioje mokėsi suprasti save piešdamos fraktalus.

„Tauragėje tikrai vyksta nemažai kultūrinių renginių. Įsikūrusios ir veikia įvairios nevyriausybinės organizacijos. Kartais pagalvoju, kad kultūrinis gyvenimas verda. Tauragėje išties pakanka jaukių viešų erdvių ir vietų, kur galima organizuoti renginius. Vis dėlto renginių, skirtų moterims, mano galva, trūksta“, – sako Tauragės socialdemokratė, rajono tarybos narė Rita Grigalienė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad gyvenimas mieste ir kaime skiriasi. „Vienas dalykas – gyventi pačioje Tauragėje, kitas – miestelyje, kaime ar vienkiemyje. Moterims nelengva, ypač toms, kurios laiko tris namų kampus. O jei dar nepriteklius kvėpuoja į nugarą, reta kaimo, o taip pat ir miesto, moteris susigundo kultūriniais renginiais. Paprasčiausiai nelieka laiko sau. Ir tai nėra gerai“, – įsitikinusi R. Grigalienė.

Tauragėje ji pasigenda tik moterims skirtų renginių: psichologijos paskaitų, meninės veiklos, kuri paskatintų pažinti save, atskleistų kūrybiškumą, paskatintų imtis veiklos.

„Visa tai reikalinga. Ir šeimoje, namuose, ir darbe. Viso to reikia kasdien, nors po truputį“, – teigia socialdemokratė.

Reikia pasakyti „stop“

Tauragės moterims socialdemokračių projektas „Rask laiko sau“, jos nuomone, yra ypatingas įvykis.

„Galiu drąsiai pasakyti: pirmą kartą renginiai skirti tik moterims, jų kūrybiškumui skatinti. Ypatingi šie renginiai dar ir tuo, kad į juos moterys gali atsivesti savo vaikučius. Bus kam juos prižiūrėti, nereikės sukti galvos, kam palikti vaikus“, – sako R. Grigalienė.

Kas slypi už moterų pasakymo „Neturiu laiko“, kai ji atsisako eiti į renginius, nebeskaito knygų, nesportuoja, nebeskiria laiko sau? „Tiesiog rutina užmuša viską. Dažniausiai. O reikia sau pasakyti: stop, aš turiu galvoti ir apie save. Ne tik apie kitus. Reikia rasti laiko sau. Būtinai“, – tvirtina socialdemokratė.

Ar pasitaiko ir jai pačiai pasakyti „Neturiu laiko“? Kam ji neturi laiko ir kam jo atranda sąmoningai?

„Stengiuosi planuoti savo veiklą. Paskirstyti laiką paroje taip, kad nereiktų sakyti, jog „neturiu laiko“. Ar visada pavyksta susiplanuoti? Tikrai, ne. Bet stengiuosi. Ir dažniausiai pavyksta. Blogai jaučiuosi, jaučiu kaltę, kai šeimoje tenka ištarti tuos žodžius. Kokia tuomet gyvenimo prasmė, jei nebelieka laiko šeimai? Todėl planuoju laiką. Sąmoningai ir kruopščiai. Šeima yra šventas reikalas“, – įsitikinusi R. Grigalienė.

Turime teisę verkti

Tauragės moterims skirta renginių ciklo tema „Emocijos ir jų išlaisvinimas“, anot socialdemokratės, svarbi ne tik tauragiškėms, bet visoms Lietuvos moterims.

„Visada sakau: moterys, mes skirtingos, bet visos mes turime teisę verkti. Nelaikykime savyje ašarų, skausmo, pavydo, neapykantos. Turime teisę verkti, kai liūdna. Šaukti, kai baisu. Pykti, kai pikta. Juoktis, kai juokinga. Tik išmokime tai daryti taip, kad netrikdytume aplinkinių. Išmokime kontroliuoti emocijas, bet ne jas slėpti“, – kviečia moteris R. Grigalienė.

Visas projekto renginių ciklas Tauragėje, jos manymu, siūlo puikią galimybę geriau pažinti save. Įgytas žinias būtų galima praktiškai pritaikyti sau, savo šeimoje. „Tai renginiai moterims, kurios nori keistis, nori tobulėti“, – sako socialdemokratė.

Renginių ciklo „Rask laiko sau“ paskaitos („Laiko planavimas“, „Emocijos ir jų išlaisvinimas“, „Streso valdymas“, „Kada bendravimas tampa manipuliacija“) Tauragėje numatytos gegužės 27–28 d. ir birželio 10–11 d. Po kiekvienos paskaitos numatyti kūrybiniai užsiėmimai – fraktalų piešimas, piešimas spalvotu smėliu, piešimas ant akmenėlių ir ant vandens. Renginiai vyks Tauragės suaugusiųjų mokymo centre (Laisvės g. 19).

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos

Užs. Nr. 2016-DJ-04/1