Sakoma, kad natūralios kosmetikos poveikis - mitas, daugiausia, ką ji gali - tai pamaitinti ir sudrėkinti.

„Tiesa ta, kad odai tik to ir reikia, kad ji būtų pamaitinta ir sudrėkinta“, - sako Jovita ir priduria, kad natūralioje kosmetikoje be skirtingų aliejų dar naudojamos vaistažolės, kurios gydo specifines odos problemas, taip pat uogos turinčios daugybę vitaminų ir kiti natūralūs priedai. Jų poveikį ir naudą odai nuo neatmenamų laikų žinojo dar mūsų prosenelės, savo odą puoselėjusios tik gamtos dovanomis.

Neretai teigia, kad natūrali kosmetika negali sumažinti raukšlių, o sintetinė gali dėl chemijos pramonės išradimų.

Tai mitas. Raukšlės atsiranda, kai odai trūksta drėgmės ir ji praranda elastingumą. Todėl tiek natūralios, tiek sintetinės kosmetikos pagrindinis uždavinys ją drėkinti ir taip skatinti odos atsinaujinimą. Tiesa, sintetinės kosmetikos poveikis žymiai greitesnis. Natūralios kosmetikos efektas pastebimas po ilgo naudojimo. Vis dėlto jis ilgalaikis ir svarbiausia pasiekiamas nekenkiant odai.

Naudodami natūralią kosmetiką rezultatų sulauksime lėčiau, bet sau ir nepakenksime. Neretai didžiosios pramonės gaminamoje sintetinėje kosmetikoje naudojami priedai, sukeliantys dermatitus, alergijas, jie gali būti toksiški ir pavojingi sveikatai, kartais net sukeliantys vėžį. Nemažai jų mokslininkai yra įvardinę kaip pavojingus, tačiau jie ir toliau naudojami. Internete galima rasti ilgiausius sąrašus šių kenksmingų priedų, kai kur net su produktų pavadinimais, didžiąją dalį jų ir šiandien galima įsigyti parduotuvėse.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad daugelis dabar naudojamų sintetinių priedų atsirado per pastaruosius penkiolika metų, tad jokių duomenų apie ilgalaikį jų poveikį nėra.

Kai kas svarsto, kad natūrali kosmetika dažnai vadinama natūralia, nors iš tikrųjų joje yra visa, ko yra kokioje kitoje kosmetikoje.

Iš tiesų parduotuvėse galima rasti produkcijos ant kurių visom kalbom puikuojasi žodis „natūralu“, tačiau dažniausiai vienintelis natūralus dalykas ten - vanduo. Pirmiausia, natūrali kosmetika žymiai skiriasi savo sudėtimi, skaitydami ją ant etiketės nesunkiai identifikuosite, kas ten įdėta. Taip pat jos galiojimo terminas dažnai yra gerokai trumpesnis nei sintetinės kosmetikos.

Ar tiesa, kad visą natūralią kosmetiką galima pasigaminti namuose, neverta jos pirkti?

Ir taip, ir ne. Natūralių kosmetikos priemonių pasigaminti namuose tikrai įmanoma, ypač kaukių veidui. Tačiau rimtesnių priemonių kūrimui reikia žinių, laiko, patirties, tinkamų sudėtinių dalių. Patyrę natūralios kosmetikos gamintojai vartotojui pateikia galutinį produktą, o ne eksperimentinį.

Ar natūrali kosmetika iš karto yra ir ekologiška?

Ne. Natūrali kosmetika patvirtina, kad jai pagaminti naudojami natūralūs produktai, bet natūralūs produktai nebūtinai yra ekologiški. Kad produktas būtų ekologiškas, jis turi būti išaugintas, surinktas ekologiškuose ūkiuose, turinčiuose specialius tą patvirtinančius sertifikatus. Tokie produktai yra žymiai brangesni, bet net tada, kai visos sudėtinės priemonės dalys yra ekologiškos, pats produktas negali vadintis ekologišku. Ekologiškumo sertifikatą turi gauti ne tik sudėtinė dalis, bet ir pats gamybos procesas.

Kita vertus, ekologiška kosmetika nuo tiesiog natūralios nebūtinai skirsis savo poveikiu. Pavyzdžiui, jei kremui pagaminti naudojamos mėlynės, surinktos Lietuvos miškuose, o ne mėlynės išaugintos ekologiškame ūkyje, ar kremo savybės nuo to žymiai pasikeis?

Ar tiesa, kad cheminiai priedai kosmetikoje ne visada yra blogai?

Neretai žmonės žodį chemija vertina neadekvačiai. Bloga chemija yra ta, kurios žalą aplinkai ir žmogui yra ištyrę mokslininkai, bet ji ir toliau plačiai naudojama. Net ir gaminant natūralią kosmetiką neišvengiamai vyksta vieni ar kiti cheminiai procesai, tačiau galutiniame rezultate jie nėra kenksmingi odai ir nepaveikia paties produkto sudėties.
Yra nemažai cheminiu būdų pagamintų priedų, kurie yra natūralios kilmės, bet jie nėra blogi, tiesiog kita forma jų negalima išgauti. Net ekologiškoje kosmetikoje yra natūralių konservantų, emulsiklių ar surfaktantų, pagamintų cheminiu būdų iš kokosų, palmių ar grūdų. Kad nepasimestumėte sintetinių sudėtinių dalių įvairovėje, reikia domėtis kiekviena iš jų atskirai.

Paprasčiausias būdas atsirinkti, kurie iš jų yra nepavojingi, pasitikrinti, kuriuos iš jų leidžia naudoti ekologišką ir natūralią kosmetiką sertifikuojančios organizacijos, tokios kaip „Ecocert“ arba „Soil Association“. Jei jos leidžia naudoti kažkurį sintetinį komponentą, reiškia buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, kad tai nepavojinga.Ar tiesa, kad natūrali kosmetika - nauja mada, o iš tikrųjų nieko blogo nėra ir sintetinėje.

Žinoma, kad ne visoje sintetinėje kosmetikoje yra kažkas blogo, bet dažnai ten nėra ir nieko gero, tik vanduo ir priedai konsistencijai bei ilgam galiojimo laikui išlaikyti. Verta pastebėti, kad sintetinėje kosmetikoje, atvirkščiai nei natūralioje, naudojami mineraliniai aliejai, o ne natūralus, kad gamybos kaštai būtų pigesni. Ji retai kada būna šviežia, nes sukurta taip, kad lentynose galėtų prastovėti po kelerius metus, taip pat jai pagaminti naudojami mokslininkų jau įvardinti kenksmingi priedai.

Ar gali būti, kad ekologiškos ir natūralios kosmetikos kainos nepagrįstai išpūstos?

Ir taip, ir ne. Natūralių produktų (ne tik kosmetikos) kainos dažniausiai yra žymiai didesnės ne be priežasties. Natūrali kosmetika niekada neskaičiuos tokių pelnų, kaip chemijos pramonė, bet ne dėl mažų pardavimų, o dėl aukštos pagaminimo savikainos. Tačiau reikia pripažinti, kad atsiranda gamintojų, kurie nepagrįstai dar papildomai pakelia kainas, manipuliuodami ekologiškumu ir natūralumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)