Medžiotojui tikriausiai nėra geresnio laimikio nei kelius šimtus kilogramų sveriantis taurusis elnias, jo kailis ir ragai. Vis dėlto šių gyvūnų patinus gali medžioti tik selekcininkai – aukštesnę kvalifikaciją turintys medžiotojai, galintys medžioti tik silpnesnius, senus elnius. Nesąžiningas medžiotojas ar brakonierius nesižvalgo kurį patiną nušovus gamtai bus padarytas mažiausias poveikis, o kuo jaunesnis, stipresnis ir gamtai reikalingesnis patinas, tuo lengviau jį sumedžioti – joks kitas gyvūnas nėra toks neatsargus kaip jaunas elnias rujos metus.

35 aplinkosaugininkų ir policininkų ekipažai surengė 30 reidų Kauno, Šiaulių ir Panevėžio regionuose. Pareigūnai patikrino daugiau kaip 70 medžiotojų, buvo stabdomi įtarimų keliantys automobiliai, tikrinami medžioklės dokumentai, šautuvai ir laimikiai.

„Tuose rajonuose, kuriuose elnių populiacija yra didelė, buvo sutelktos nemažos aplinkosaugininkų ir policininkų pajėgos. Tamsiu paros laiku buvo tikrinami pasirinkti miškai, kaimo keliukai. Pareigūnai tikrino automobilius, jų bagažines. Akcijos tikslas buvo patikrinti, kaip tuose rajonuose medžiojama. Buvo signalų, kad gali pasitaikyti neteisėtų medžioklės atvejų. Ačiū Dievui, jie nepasitvirtino. Buvo surašyti vos penki protokolai už nežymius pažeidimus“, – pasakojo aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Patiems medžiotojams akcija buvo netikėta, apie ją nebuvo niekur skelbta, tačiau jie tik džiaugėsi.

„Akcija buvo nukreipta pirmiausia į kontrolę, o ne prevenciją. Taip pat norėta pamatyti realią medžioklės situaciją. Jei būtume norėję prevencijos, tai būtume pranešę visuomenei prieš akcijos pradžią. Mus nustebino rezultatai ir dalykai, kuriuos pamatėme akcijos metu. Medžiotojai ne tik patys buvo drausmingi, bet ir drausmino vieni kitus. Iš žvejų taip pat sulaukėme gerų atsiliepimų. Ypač dėl papildomos automobilių kontrolės. Didžioji dauguma žmonių dėkojo už tokią priemonę ir teigė, kad ji reikalinga“, – sakė aplinkos viceministras.

Automobilių tikrinimas yra viena efektyviausių priemonių gaudant brakonierius. Miške ne visada pavyksta brakonierių sučiupti, tačiau namo veždamas laimikį, jis jau nebeturi kur dėtis.

„Negalima visą laiką džiūgauti. Vis dar pasitaiko brakonierių. Tai įrodo ir faktas, kad aštuoni automobiliai šiemet laukia konfiskavimo. Jei žmonės mato į mišką važiuojančius nematytus automobilius, girdi šūvius, tai drąsiai gali skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Mes esame labai dėkingi vienai moteriai iš Šiaulių apskrities, kuri nepabijojo ir pranešė apie dienos metu nušautą stirniną. Jai suteikta ir ministro padėka. Galėtų ir kiti žmonės taip pilietiškai elgtis ir kilus net ir mažiausiam įtarimui dėl brakonieriavimo mums pranešti“, – kalbėjo L. Jonauskas.

Brakonieriaujant gresia bauda iki 6 tūkst. litų, brakonieriavimo įrankių ir transporto priemonės konfiskavimas, taip pat teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą.