Vis dėlto daugelis lietuvių, matyt, taupydami pinigus, tiki, kad įsirengti butą patys gali pigiau, todėl renkasi dalinę apdailą. Nors dar 2015 metais atliktos gyventojų apklausos rodo, kad tendencija pamažu keičiasi ir žmonės vis dažniau taupydami savo laiką renkasi būstus su pilna apdaila, NT rinkos specialistai pastebi, kad būstai su daline apdaila Lietuvoje išlieka populiariausi.

Tačiau dizaineriai tokią tendenciją vertina kritiškai, esą įsirengti būstą įsigijus jį su daline apdaila gal ir paprasčiau, tačiau ateityje tai gali sukelti labai erzinančių nepatogumų.

Žingsniai, kurių negalima praleisti

Vienas pirmųjų žingsnių, anot dizainerių, kuriuos reikia atlikti įsigijus būstą – detaliai susiplanuoti funkcines erdves. Taigi žiūrint į plikas sienas reikia nuspręsti, kurioje vietoje bus virtuvė, kur miegamasis, svetainė ir taip toliau.

„Svarbiausia yra geras, funkcionalus išplanavimas. Interjero dizainas pirmiausiai prasideda nuo erdvių išplanavimo, kad erdvės turėtų zonas, kuriose bus svetainė, virtuvė, miegamasis, sanmazgas. Pirmiausiai reikėtų susiskirstyti erdves pagal poreikius. Jeigu butas yra 45,5 kv. metrų erdves reikėtų gerai išsiskaičiuoti, kad tiek visi baldai, tiek visi reikalingi dalykai tame interjere tilptų,“ - aiškina interjero dizaineris Karolis Kasikauskas.

Karolis Kasikauskas

„Pirmiausia turi būti teisingai paskirstytas zonų išdėstymas, nuo kurio priklauso tolimesnė darbų eiga – santechnikos išvedimas, vėdinimo sistema, apšvietimas ir elektros instaliacija. Kai atlikta pilna apšvietimo instaliacija, toliau vykdomi kiti interjero įrengimo darbai – gipso kartono plokščių darbai, sienų glaistymas, dažymas, plytelių ir grindų dangos klojimas, baldų projektavimas,“ - eigą vardija interjero dizainerė Indra Marcinkevičienė.

Tuo tarpu interjero dizainerė Aušra Tauginienė pabrėžia, kad ne ką mažiau svarbu sugalvoti ir kur bei kokio dydžio baldai stovės naujame būste. Tam, anot jos, reikia labai pajusti erdvę, joje praleisti daug laiko. Dizaineriams tai padaryti, teigia pašnekovė, padeda kompiuterinės programos, tačiau dažnai savarankiškai būstą įsirenginėjantis žmogus nė nemoka jomis naudotis.

„Jeigu žmogus nemoka braižyti jokiomis programomis, kaip dažniausiai ir būna, tai, man atrodo, reikia įsigilinti į pačią erdvę, pajausti ją. Reikia vaikščioti su metru ir sugalvoti, kur kas turėtų stovėti – aha, jeigu mano sofa bus trijų metrų, tai stovės čia. Galima susistatyti kažkokius pagaliukus ar panašiai. Tiesiog reikia vaikščioti ir išplanuoti visą butą,“ - aiškina pašnekovė.

I. Marcininkevičienė atkreipia dėmesį, kad būtent šiame etape lietuviai padaro ir didžiausią klaidą: „Manau, dažniausia daroma klaida, kai žmogus išvedžioja elektros instaliaciją nesusiplanavęs baldų išdėstymo ir staiga atsitinka taip, kad virš valgomojo stalo nebelieka apšvietimo,arba miegamajame pliekia akinanti šviesa, o virtuvėje atsiranda prieblanda“.

Po dalinės apdailos gelbsti sovietinis prailgintuvas

Po pirmųjų žingsnių – funkcinių zonų ir baldų išdėstymo išplanavimo, aiškina dizainerė A. Tauginienė, prasideda itin svarbus etapas – vamzdžių ir elektros instaliacijos išvedžiojimas.

„Kai šitą dalyką mes jau turim, tada pereinam prie elektros. Pagal tai, kaip mes išsidėliojom visus visus baldus – virtuvės komplektą, sofą, televizorių ir visa kita – braižomės jungtukus. Reikia tiesiog natūraliai galvoti, ką toje vietoje mes veiksim – jeigu čia bus sofa, skaitysim žurnalą, galbūt mums reikės toršero – viena rozetė, norėsiu pasikraut telefoną – antra rozetė, ateis draugas, norės įsijungt kompiuterį – trečia rozetė ir taip toliau. Taip reikia apgalvoti kiekvieną funkcinę zoną, kiek man tų elektros taškų reikės ir taip pat reikia apgalvoti lubinį, dekoratyvinį apšvietimus. Gal, pavyzdžiui, žiūrint televizorių man nereikia ryškios, o užtenka blankios šviesos.

Aišku, virtuvės zonoje – ryškus apšvietimas, būtų gerai, kad miegamajame būtų kombinuotas apšvietimas – kai norim ryškesnis, kai norim pasidarom blankesnį,“ - vardija pašnekovė.

Aušra Tauginienė

Tačiau perkantiems būstą su daline apdaila šiuos žingsnius tenka praleisti ir tai, anot dizainerių, neleidžia susiplanuoti būsto pagal savo poreikius, o tai ateityje esą gali sukelti didelių nepatogumų.

„Aš pirkdama bet kokį butą norėčiau viską įsirengti pagal savo poreikius, pagal savo skonį. Jeigu yra padaryta dalinė apdaila, tu negali pradėti gręžti skylių išremontuotuose, gražiose sienose ir tada gelbsti tarybinis prailgintuvas (juokiasi). Kitų būdų iš tikrųjų nelabai yra – arba tu griauni ir remontuoji, arba negriauni.

Aš manau, kad žmogui taip patogiau (pirkti su daline apdaila - DELFI), nereikia daug sukti galvos, bet kai tu pradedi gyventi, supranti, kad visgi norėčiau pasidaryti pagal save, bet jau yra padaryta taip, kaip yra“, - teigia pašnekovė.

„Jeigu yra praleisti projektavimo etapai, kaip tarkim išvedžiota santechnika ar elektra, tai sugalvojus idėją gali tekti visus šiuos darbus perdaryti. Geriausia, kad būtų, taip sakant, nuogas objektas,“ - antrina K. Kasikauskas.

Neturi iš ko rinktis

Kad Lietuvoje vis dar dažniausiai perka butus su daline apdaila DELFI patvirtino ir „Inreal“ investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius. „Populiariausia pirkti dalinai įrengtus butus, kur jau nereikia vykdyti statybinių darbų, o galima tiesiog atlikti remontą ir susipirkti baldus,“ - tikina jis.

Be to, pastebi pašnekovas, nekilnojamojo turto rinkoje butai be apdailos – labai retas variantas, dažniau „visiškai pliki“ parduodami gyvenamieji namai.

„Be apdailos ir be elektros instaliacijos galima dažniau sutikti nekilnojamąjį turtą nuosavų namų segmente, kada statytojai norėdami pigiau pasiūlyti būstus palieka tuos darbus atlikti naujiems savininkams. Kas liečia daugiabučių statybą, tai didžioji dauguma visų projektų yra daroma ir parduodama su daline apdaila – tai yra ištinkuotos sienos, sudėlioti išplanavimai, padaryti įvadai. Gyventojams belieka susidėti baldus, išsidažyti sienas, susidėti grindis ir gali gyventi,“ - teigia A. Antanavičius.

Panašias tendencijas stebi ir skelbimų portalo Alio.lt projekto vadovas Evaldas Kundrotas: „Būsto rinkoje nusistovėjus tendencija, kad nauji butai dažniausiai parduodami su daline apdaila. Perkant dar nepabaigtus statyti butus galima derinti su statytoju, kol projektas statomas“.

Anot jo, šiuo metu sostinėje butų kainos su daline apdaila už kvadratą svyruoja nuo 1000 eurų iki 1900 eurų. „Kainos daugiausiai priklauso nuo rajono, aukšto, statytojo ir ploto – didesnės kvadratūros butų kvadrato kaina pigesnė“, - teigia E. Kundrotas.

„Nacionalinio interjero konkurso“ finalo dalyviai savo interjerus kuria „Žvėryno namuose“ ir „Ozo namuose“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)