Vertinant bendrai, 70 proc. praėjusiais metais pagamintų automobilių buvo balti, juodi, pilki arba sidabriniai. Statistika rodo, kad 2013-aisiais balti automobiliai padidino rinkos dalį dar 3 proc.

Teigiama, kad automobilių spalvų tendencijos susijusios su kultūrinio dizaino pokyčiais. Pavyzdžiui, šiuo metu mažiausiai populiari žalia spalva prieš porą dešimtmečių buvo tarp mėgstamiausių. Pastaruosius 3 metus dominuojanti balta spalva lyderės pozicijose pakeitė sidabrinę, kuri pirmavo daugiau nei dešimtmetį. Pietų Amerika yra vienintelis regionas, kur sidabrinė vis dar yra populiariausia (33 proc.).

„PPG Industries“ statistika rodo, kad antrą ir trečią vietą pagal populiarumą dalijasi sidabrinės ir juodos spalvos automobiliai (po 18 proc.). Toliau rikiuojasi pilka (12 proc.) ir raudona (9 proc.).

„Anksčiau sidabrinė spalva simbolizavo naujausias technologijas. Tačiau dabar dėl baltos spalvos populiarumo turime būti dėkingi „Apple“ produkcijai“, – tvirtina „PPG Industries“ spalvų stiliaus vadovė Jane Harrington.

Kasmet „PPG Industries“ sukuria naujų spalvų paletę, kuria gamintojai naudojasi po 3-4 metų. Pavyzdžiui, šiemet buvo pristatyta apie 60 naujų spalvų, kurias automobilių pramonėje pamatysime 2016-2017 m.

J.Harrington teigimu, 2014-aisiais pamatysime daugiau naujų automobilių, išsiskiriančių mėlynais ir raudonais atspalviais.

Kas populiaru Europoje?

Vertinant vien tik Europos rinką, baltos spalvos automobilių 2013 m. buvo pagaminta 4 proc. daugiau ir dabar jie užima 27 proc. rinkos. Toliau Senojo žemyno rinkoje rikiuojasi juodi (19 proc., +2 proc.), pilki (15 proc., -2 proc.), sidabriniai (13 proc.), mėlyni, natūralių spalvų bei raudoni (po 6 proc., visi -1 proc.), žali (4 proc., +1 proc.), o kitos spalvos sudaro 4 proc. (+1 proc.).

PPG pastebi, Europoje juodai ir pilkai dažniausiai dažomi prabangūs automobiliai, kurie itin retai būna balti, sidabriniai ar žali. Tuo tarpu didžiausia dalis žalių automobilių yra SUV visureigių segmente. O sportiniai automobiliai dažniausiai dažomi spalva, kuri priskiriama kategorijai „kitos spalvos".

PPG prognozuoja, kad 2014 metų modelio automobiliai bus dažniau dažomi mėlynai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)