Remiantis Lietuvoje atlikta nuteistų vagių apklausa, pusė jų pinigus, juvelyrinius dirbinius ir kitus brangius daiktus rado paslėptus drabužių spintose, kiek mažiau (46 proc.) brangenybes aptiko seifuose.

Įsilaužę į namus, šeimininkų lovose slepiamas brangenybes aptiko 23 proc. vagių. Kita dalis (13 proc.) tikino, kad gyventojai slėpti daiktų net nebandė ir juos buvo atvirai palikę ant stalų, spintelėse ir stalčiuose.

27 proc. vagių reikalingus daiktus surado turto apieškoję pačias neįtikimiausias vietas, tarp kurių – būtų ir namų gyventojų sukurtos ir įrengtos slėptuvės šaldytuvuose ar jų kamerose, knygose. Dalis lietuvių pinigus laiko užkastus lauke, maisto produktuose, orkaitėse, gėlėse, po grindimis, sekcijose, stalčiuose, rankinukuose, po čiužiniais, ventiliacijos angose, už paveikslų ar spintų, kruopose, karnizuose ir sandėliukuose.

Remiantis apklausa, didelė dalis nuteistų vagių patvirtino, kad dažniausiai vagiami pinigai ir papuošalai, kiti juvelyriniai dirbiniai. Jie tvirtino, kad žmonės dideles pinigų sumas vis dar linkę laikyti namuose. Apklausoje paaiškėjo, jog trečias pagal populiarumą daiktas – mobilieji telefonai, nedaug atsilieka – kompiuteriai, video ir garso aparatūra. Tai vagišiai laiko lengviausiai ir greičiausiai realizuojamais daiktais.

Svarbu atsakingai pasirūpinti ir asmens dokumentų saugumu, nes jais yra suinteresuoti asmenys, užsiimantys sukčiavimu ir klastojantys dokumentus.

Daug rečiau vagiama buitinė technika, fotoaparatai, kailiniai, spausdintuvai, faksai ar meno vertybės.

Vagys yra patvirtinę, kad dažniausiai daiktus jie parduodavo pigiau turguje ar pasiūlę pažįstamiems. Pagrobtas turtas iškeliauja ir į supirktuves – taškus, kuriuose daiktai vėliau perparduodami.

Apklausos, vykdytos pataisos namuose ir pataisos inspekcijose, metu apklausta beveik 400 nuteistųjų: daugiau nei 80 proc. vyrų, apie 20 proc. moterų. Kiek daugiau nei trečdalis (35 proc.) apklaustųjų – 19-25 metų jaunuoliai, 23 proc. – 31-40 m. sulaukę asmenys, 21 proc. – 26-30 metų amžiaus.

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, pastaruoju metu vagysčių įsibraunant į patalpas skaičius kiek stabilizavosi. Per 2015 m. penkis mėnesius užregistruota 10 971 vagystė, iš jų – 1 tūkst. 372 vagystės, įsibraunant į gyvenamą patalpą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)