Vis dėlto rasti tinkamą atsakymą, ką geriau rinktis – akmens vatą ir putų polistirolą – padės abiejų medžiagų palyginimas. Specialistai tikina, kad pagal šilumines charakteristikas akmens vata ir putų polistirolas yra labai panašios, tačiau kitos savybės skiriasi.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas sako, kad akmens vata pasižymi didesniu laidumu vandens garams, vadinasi, ji daugiau „kvėpuoja“. Jos laidumas yra maždaug 20 kartų didesnis nei putų polistirolo.

Tačiau galvoti, kad putų polistirolis visiškai „nekvėpuoja“ yra neteisinga. Teigiama, kad fasadinių putų polistirolio plokščių oro laidumas maždaug prilygsta spygliuočių medienai.

„Statybininkams sunkiau dirbti su akmens vata. Ji yra sunkesnė, ją nuolat reikia saugoti nuo drėgmės, uždenginėti, todėl ir darbo įkainiai yra didesni“, – sako E. Petrauskas.

Fasadinės akmens vatos pagrindinės teigiamos savybės: mažesnis degumas, didesnis garų laidumas. Tai padeda išspręsti drėgmės kaupimosi problemas: ji geriau suderinama su cementiniais mišiniais, mažesnės temperatūrinės deformacijos.

Polistireninis putplastis paprastai yra pigesnis už akmens vatą, todėl renovuodami namus gyventojai jį renkasi dažniau. Geros kokybės putų polistirolis – efektyviai šilumą taupanti medžiaga, todėl investicija energijos taupymo atžvilgiu atsiperka greičiau.

Tačiau putų polistirolio plokštės pasižymi didelėmis temperatūrinėmis deformacijomis.

„Tiek viena, tiek kita medžiaga yra geros, jų šiluminės savybės yra praktiškai vienodos, tad viskas labiau priklauso nuo gyventojų pasirinkimo. Jie dažnai atsižvelgia į kainą. Putplastis yra pigesnis, bet akmens vata dažnai pasirenkama dėl oro laidumo savybių.

Bet kuriuo atveju, prieš šiltinant namo sienas svarbu jas tinkamai paruošti, pašalinti defektus, išlyginti, pataisyti ištrupėjusias vietas. Namo cokolį geriau šiltinti putplasčiu, nes akmens vata gali traukti drėgmę“, – pataria E. Petrauskas.

Statybų techninis prižiūrėtojas Saulius Vytautas Skrodenis, prižiūrintis ne vieno daugiabučio renovacijos darbus, sako, kad putplastis dažniau naudojamas žemesnių pastatų sienų šiltinimui. Devynaukščiams ir kitiems daugiabučiams, kurių aukštis daugiau kaip 26,5 metro, dėl priešgaisrinės saugos reikalavimų rekomenduojama sienų šiltinimui naudoti akmens vatą.

Pabaigai dar kartą trumpai apie putų polistirolio ir akmens vatos pliusus ir minusus:
Dviejų medžiagų palyginimas