DELFI jau rašė, kad apylinkių komisijų narių darbo sąlygos yra blogos. Šiais metais kai kuriose apylinkėse darbuotojų sumažėjo perpus, be to, atlyginimas yra labai mažas, vos 2,66 euro už valandą. Negana to, 22-25 valandas rinkimų dieną ir naktį dirbę žmonės oficialiai susiforminti galėjo vos 12 valandų. Paaiškėjo, kad problemų kilo ir su kuro kompensavimu, už jį kai kuriems komisijos nariams teko susimokėti patiems.

Teigia, kad rinkimus organizavo už savo pinigus

Į DELFI kreipėsi rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė kaimiškoje vietovėje. Ji teigė, kad miestuose yra dar geresnė situacija, tačiau kaimuose, kur gyventojai išsibarstę vienkiemiuose ir yra dideli atstumai, rinkimams tenka aukoti savo pinigus. Mat iš VRK gautų pinigų kurui toli gražu neužtenka išvežioti rinkėjo korteles bei vykti pas balsuojančius namuose, todėl tenka naudoti savo lėšas.

„Sudėtinga situacija yra kaimo balsavimų apylinkėse su nedideliu rinkėjų skaičiumi. Aš jau ne pirmi rinkimai esu komisijos pirmininkė. Šie rinkimai ypatingai išsiskyrė. Gal ponas Z. Vaigauskas galėtų paaiškinti, kodėl aš, už savo pinigus turėčiau organizuoti Seimo rinkimus. Aš neperdedu. Pinigai rinkimų komisijai skiriami pagal rinkėjų skaičių. Mūsų apylinkėje netoli 500 rinkėjų. Gyvena jie atokiuose kaimuose, vienkiemiuose. Tik viena didesnė gyvenvietė. Dirbame tik 5 komisijos nariai.

Balsuotojų lapelius išvežiojant nuo vieno vienkiemio iki kito pravažiuoji ne vieną dešimtį kilometrų. Iki rajono centro ir atgal man susidaro 36 km. Per pirmą rinkimų turą mūsų komisijai buvo skirta 19 eurų automobilio kurui įsigyti. Rugsėjo 29 d. kainomis tai 17,6 litro benzino. Į rajono centrą kaip komisijos pirmininkei, man reikėjo važiuoti 8 kartus. Su tiek kuro aš pravažiuoju apie 200 km. Vadinasi likusius beveik 100 km aš važiuoju savo pinigais pirktu kuru. O kur balsuotojų lapelių vežiojimas, kur balsavimai namuose? Visa tai aš ir kiti komisijos nariai, kurie naudoja savo automobilius, daro už savo pinigus“, - pasakojo komisijos pirmininkė.

Moteris turėjo pastabų ir dėl apmokėjimo už darbą: „Dėl apmokėjimo už darbą. Papiktino VRK pirmininko teiginys, kad jei komisija visus pinigus išleido iki rinkimų dienos, tai pati kalta... Rugsėjui skirti pinigai išleisti rugsėjo mėnesį. Spalis – tik balsavimai namuose ir rinkimų sekmadienis. Namuose balsuojančių beveik 70. Atokūs kaimai ir vienkiemiai. Važiuoja dvi grupės po du komisijos narius. Vadinasi reikia aplankyti po 34 žmones. Dirbo po 6 - 7 val. Balsavimo dieną komisija dirbo 15 valandų. Tabelyje aš tegalėjau pažymėti 5 val. balsavimui namuose ir 8 val rinkimų dieną. Tai visi spalio mėnesio pinigai. Nė viena komisija niekur kitur spalio mėnesiui skirtų pinigų negalėjo išleisti ir neišleido.“

Komisijos pirmininkė retoriškai klausė, kodėl rinkimams turi leisti savo pinigus: „Tai, įdomu, ar kas nors galėtų paaiškint, kodėl aš už savo pinigus organizuoju LR seimo rinkimus. Atsakymas peršasi... Nes kvaila.“

Dėl lėšų informacinei sistemai mažiau pinigų liko rinkimų organizavimui

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė DELFI teigė, kad šiems rinkimams liko mažiau lėšų, nes VRK pinigus išleido kitiems dalykams, pavyzdžiui, naujai informacinei sistemai. Rinkimų naktį buvo pranešama apie šios sistemos strigimą.

„Tai yra susiję su bendru finansavimu ir bendrai žiūrint, lyginant 2015 metus ir 2016 metus, koks buvo gautas finansavimas, mes 2015 metais per rinkimus turėjome 60 apygardų, šiais metais turėjome 71 apygardą. Šiais metais turėjome balsavimą užsienyje, ko pernai nebuvo, turėjome televizijos laidas, taip pat mūsų informacinė sistema 1,5 milijono berods kainavo, ne 5 milijonai, kaip yra skelbiama viešai. Visa tai susidėjo, kad rinkimų organizavimui buvo skirta berods 800 tūkstančių eurų mažiau. Todėl apylinkių komisijų narių darbui tenka mažesnės sumos“, - kalbėjo L. Matjošaitytė.

Laura Matjošaitytė

Pasak VRK pirmininko pavaduotojos, pinigų rinkimams gali ir dar labiau sumažėti: „Paskaičiuota taip, kad turėtų tos sumos kurui užtekti, vietinė komisija tokiais atvejais sprendžia, ką daryti. Sutinkame, kad pinigėliai yra tikrai nedideli ir reikia svarstyti šį klausimą. Šiais metais irgi planavome savo biudžetą ir kreipėmės į Finansų ministeriją dėl lėšų kitiems metams, tai preliminariais duomenimis, gautais iš Finansų ministerijos, kitais metais mums bus sumažintas 5 procentais finansavimas. Ir bus mažinamos rinkimų organizavimui skirtos lėšos. Reikia sėsti ir spręsti šį klausimą, nes tikrai sutinkame, kad atlyginimai turėtų būti mokami didesni.“

VRK Finansų skyrius vedėja Danguolė Jakštienė teigė, kad komisijos gali persiskirstyti lėšas.

„Rinkimų komisijos turi teisę perskirstyti apylinkių rinkimų komisijoms transporto išlaidoms skirtą bendrą sumą, atsižvelgiant į apylinkių rinkimų komisijų veiklą bei atstumus nuo apygardos rinkimų komisijos. Transporto išlaidoms lėšos bendra apimtimi skaičiuojamos įvertinant rinkėjų skaičių ir apylinkių skaičių. Kiekviena apygarda, įvertindama savo teritorijoje esančius atstumus, skirtas lėšas turėtų paskirstyti apylinkėms“, - komentavo D. Jakštienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)