JAV nutukę yra 35,3 procentai moterų ir 33,3 procentai vyrų. Neseniai Niujorko mokslininkai rado tam paaiškinimą. Šio tyrimo rezultatai buvo publikuoti JAV Nacionalinės mokslų akademijos leidinyje.

Eksperimento metu 13 moterų ir 10 vyrų buvo paprašyti nevalgyti 17 valandų. Po to jiems prieš akis padėdavo lėkštę su mėgstamu patiekalu ir pasiūlydavo pagalvoti apie ką nors, kas padėtų atitraukti mintis nuo maisto. Tuo metu savanorių smegenys buvo skenuojamos.

Paaiškėjo, kad tuo metu vyrų smegenų zonų, atsakingų už alkio jausmą, aktyvumas mažėjo. Tuo tarpu moterų smegenys funkcionavo taip pat, ir jos negalėjo pamiršti lėkštės su maistu, nors tikino mokslininkus, kad joms pavyko numalšinti alkį.

„Šio kontrolės mechanizmo nebuvimas gali paaiškinti tą faktą, kodėl gražiosios lyties atstovėms ne taip gerai sekasi atsikratyti svorio laikantis dietų, kaip vyrams“, - teigė tyrimo vadovas daktaras Džinas-Džekas Vangas.

Oregono eksperto dietologo Eriko Staiso nuomone, suvartojamo maisto kiekis priklauso nuo apetito, o jį veikia estrogenas, kurio lygis moterų ir vyrų organizme skiriasi. Kaip ir riebalų kaupimo būdas. Jie vyrams paprastai kaupiasi ant pilvo, o moterų problemiškiausios vietos – klubai ir sėdmenys.

Gamta specialiai šiose vietose sukuria riebalų atsargas būsimai motinystei – kad vaikui užtektų maistinių medžiagų. Štai kodėl moterims taip sunku atsikratyti šių atsargų. Vyrams kur kas paprasčiau: savaitę pasilaikė dietos, pasportavo – ir pilvo kaip nebūta.

Psichologiniai skirtumai

Dar vienas veiksnys – psichologiniai (lyčių) skirtumai. Vyrų ir moterų psichologijos ypatumas tas, kad moterims labiau patinka saldūs, miltiniai patiekalai, tai yra, angliavandeniai, o vyrams – mėsa ir kiti baltymai.

Tas pats ir su dieta. Jei vyras nusprendžia nuo rytojaus nevalgyti bandelių pusryčiams, jis lengvai jų atsisakys. Čia savo funkcijas atlieka ir auklėjimas: nuo vaikystės berniukams aiškinama, kad jie turi atsakyti už savo poelgius, būti tvirti, kitaip kokie jie vyrai... O štai iš moterų to nereikalaujama, ir jos negali susilaikyti nuo pyragėlio – juk nuo jo taip nuotaika pakyla!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)