„Esu absoliučiai tikras, kad dėl būsimos valdžios formavimo derybos vyksta ir tarp socialdemokratų ir „valstiečių“, ir tarp pastarųjų ir konservatorių. O gal jau pasiekti ir tam tikri susitarimai“, – portalui LRT.lt sako politologas Lauras Bielinis.

Jis taip pat sako manąs, jog „valstiečiai“ yra pažadėję ir socialdemokratams, ir konservatoriams dalyvauti valdančiojoje daugumoje. Anot politologo, akivaizdu, kad „valstiečiams“ svarbiausia – dalyvauti naujoje valdančiojoje koalicijoje, ir visai nesvarbu, ar su socialdemokratais, ar su konservatoriais.

Lauras Bielinis

„Tačiau realistiškiau atrodo „valstiečių“ koalicija su socialdemokratais, nes vis dėlto visų apklausų rezultatai rodo, kad jie dominuos po rinkimų, vadinasi, formuos valdančiąją daugumą. Žinoma, „valstiečiai“ norėtų, kad jiems atitektų premjero postas, tačiau jie neturi jam tinkamo kandidato. Jei Saulius Skvernelis minimas kaip galimas kandidatas, tai tik dėl rinkimų, o ne dėl realybės“, – kalbėjo L. Bielinis.

Jis priminė, jog neseniai „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis prasitarė, kad po rinkimų jo partija pretenduotų į kultūros bei švietimo ir mokslo ministrų postus. Tai, pasak L. Bielinio, visiškai realūs planai.

„Valstiečių“ lyderis kalbasi tik su žurnalistais

Bendraudamas su LRT.lt R. Karbauskis pareiškė, jog tik su žurnalistais yra kalbėjęsis apie galimybes dalyvauti formuojant naują vyriausybę po Seimo rinkimų.

„Kai buvau paklaustas apie dvi prioritetines ministerijas, paminėjau Kultūros bei Švietimo ir mokslo. Tačiau mes norėtume turėti savo atstovus ir sveikatos apsaugos, ir vidaus reikalų ministrų postuose“, – tvirtino „valstiečių“ vadovas.

Kalbėdamas apie premjero postą, jis aiškino, kad sutiktų jo atsisakyti, jei galimi koalicijos partneriai neprieštarautų, kad šį postą užimtų su jokiomis partijomis nesusijęs asmuo.

Paklaustas, su kuo dėl to derėjosi arba kalbėjosi, R. Karbauskis tikino, jog tokių kalbų būta tik su žurnalistais: „Su kitų partijų vadovais apie tai nekalbėjau, nes niekas dabar su manimi apie tai nesikalbėtų, net jei aš ir labai norėčiau. Tačiau kalbuosi su visais, su kuo susitinku. Šiandien mačiau konservatorių Mantą Adomėną ir vyriausybės kanclerį Alminą Mačiulį. Manau, kad gandus, jog mes deramės su konservatoriais, skleidžia socialdemokratai, o kad deramės su socialdemokratais – konservatoriai. Jie taip elgias, nes bijo, kad nenuviliotume jų rinkėjų.“

Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis

Dešinioji R. Karbauskio ranka – buvęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis – irgi kalbėjo diplomatiškai. Esą jis, progai pasitaikius, bendrauja su visais: „Šiandien prieš debatus susitiksiu ir su socialdemokratų lyderiu Algirdu Butkevičiumi, ir su konservatorių vadovu Gabrieliumi Landsbergiu, ir su liberalu Eugenijumi Gentvilu, bet iki rinkimų pirmo turo jokių rimtų derybų su niekuo nebus, o pokalbių yra visokių, susitinkame įvairiomis progomis, bet nesakome, kad jau susitarėme su vienais ar kitais.“

Socialdemokratai jau planuoja derybas

„Dar ne. Kitą savaitę planuojam“, – paklaustas, ar jau vyksta derybos su „valstiečiais“, sakė nuolatinis socialdemokratų derybininkas Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

Jis taip pat teigė girdėjęs, jog konservatoriai veda derybas su „valstiečiais“: „Gali būti. Girdžiu, kad taip. Bet įrodyt negaliu.“

G. Kirkilas įsitikinęs, kad realiausių derybų dėl galimos valdančiosios koalicijos reikėtų tikėtis pirmojo Seimo rinkimų turo naktį.

Gediminas Kirkilas

Svarstydamas, ar „valstiečiai“ galėtų siūlyti S. Skvernelį į premjero postą, G. Kirkilas abejojo, ar jo kandidatūra tiktų šalies vadovei Daliai Grybauskaitei: „Be to, tam, kad pretenduotų į premjero postą, būtina laimėti rinkimus, o jie tikrai nelaimės. „Valstiečiai“ bus tik koalicijos partneriais ir geriausiu atveju, kaip kažkada Arūnas Valinskas, galės pretenduoti į Seimo pirmininko postą.“

Tačiau R. Karbauskis tikino, jog savo partiją veda tik į pergalę: „Jei rinkimų nelaimėsime, dirbsime opozicijoje, ir dėl to problemos nematau. Bet dabar man atrodo, kad rinkimus laimėsime, o kaip atrodys po poros savaičių, nežinau.“

Konservatoriai vis dar slapukauja

Vienas įtakingiausių konservatorių Jurgis Razma teigė, jog šiuo metu nė viena partija įpareigojančių derybų dėl galimos valdančiosios koalicijos neveda: „Manau, kad dabar – tas laikotarpis, kai visi kalbasi su visais, „zonduoja“, vertina vieni kitų nuotaikas, bet kalbėti apie kažkokius susitarimus būtų dar sudėtinga. Iš to, ką žinau, galėčiau tik pasakyti, jog keliai pokalbiams su „valstiečiais“ nėra uždaryti, o kokie bus jų rezultatai, galima bus pasakyti tik pirmojo rinkimų turo naktį.“

Jurgis Razma

Kalbėdamas apie galimybę dirbti po rinkimų su socialdemokratais, J. Razma teigė manąs, jog tiek konservatoriai, tiek jų amžini oponentai socialdemokratai norėtų tapti valdančiosios koalicijos formavimo ašimi. Todėl, matyt, bendro darbo „vaivorykštės koalicijoje tikėtis neverta.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis dėl galimos valdančiosios daugumos ir dalyvavimo joje išsamesnių komentarų vengė, tvirtindamas, kad jokių susitarimų su niekuo nėra sudaręs ir derybų nevedąs, o tik vykdąs rinkimų kampaniją.