Klaipėdos savivaldybė šią savaitę paskelbė tarptautinį atvirą konkursą projektuoti naują Bastionų gatvę ir tiltą tokiu pačiu pavadinimu per Danės upę.

„Pilies tilto uždarymas remontui išryškino problemą, jog Klaipėdoje tikrai trūksta tiltų per Danės upę, kuriais būtų galima pervažiuoti iš vienos miesto pusės į kitą. Todėl nors ir jau seniai kalbama apie naujo tilto per Danės upę statybą, pagaliau turime gerų žinių – paskelbtas projektuotojų parinkimo konkursas. Džiaugiuosi, kad jis tarptautinis, o tai suteikia galimybę tikėtis idėjų, pažangiausių užsienyje. Be to, ekonominiu požiūriu toks konkursas taip pat gali būti naudingas“, - teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.
Potencialūs projektuotojai taip pat atsakys į klausimą, ar naujasis tiltas per Danę bus pakeliamasis ar pasukamasis.

Pasiūlymų konkursui laukiama iki gruodžio 10 dienos. „Konkurso sąlygas jau yra pasiėmusi ne viena bendrovė. Juo domisi ir italai, ir olandai, kurių šalyje yra labai daug tokių pakeliamų tiltų. Viena konkurso sąlygų ir yra ta, kad pasiūlymą pateikusi organizacija turėtų patirties projektuojant tiltus“, - dėstė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Alina Velykienė.

V.Grubliauskas pabrėžė, jog konkursą laimės nebūtinai ta bendrovė, kuri pasiūlys tiltą ir naują gatvę suprojektuoti už mažiausią kainą. „Siūloma kaina sudarys apie 40 proc. viso vertinimo. Kiti procentai bus skirti už inžinerinius sprendimus, kuriuose būtų numatyta ir tai, kaip tiltas galėtų taupyti energiją, kad jį eksploatuoti būtų kuo pigiau“, - teigė V. Grubliauskas.

Sutartį su tilto projektuotojais tikimasi pasirašyti kitų metų sausį. Projektavimo darbai turėtų užtrukti pusantrų metų, tad 2016 metų vasarą ketinama jau turėtų statybos darbų leidimą ir skelbti konkursą išrinkti naujau tilto ir Bastionų gatvės statytojus.

Skaičiuojama, kad bendra projekto vertė yra apie 30 mln. litų. Projektavimo darbai turėtų kainuoti iki 2 mln. litų. Naujas tilto statybų pabaiga numatyta iki 2022 metų.

Klaipėdos valdžia jau dabar pažadėjo, jog kai bus atidarytas naujasis Bastionų tiltas, pagrindinė senamiesčio – Tiltų gatvė atiteks tik pėstiesiems. Dabar ja leidžiama važiuoti viešajam transportui, neįgaliesiems, taksi automobiliams.

Todėl uostamiesčio valdžia jau inicijuoja diskusijas, kaip turėtų atrodyti Tiltų gatvė, kai ji taps pėsčiųjų alėja. Viena tų idėjų – gatvę uždengti stogu, kad joje jauku būtų ir žiemą, ir vasarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)