DELFI peržiūrėjo pagrindinių šešių partijų pirmus kandidatų dešimtukus pagal sąrašą. Atsirado nemažai kandidatų, sumokėjusių per mažą gyventojų pajamų mokesčio dalį. Tiesa, dauguma jų turėjo logiškus paaiškinimus.

J. Olekas sakė, kad į pajamas yra įskaičiuotos ir Seimo kanceliarinės lėšos, vėliau prisiminė gautą paskolą

VRK pateiktoje socialdemokrato J. Oleko pajamų deklaracijoje matoma, jog ministras ir Seimo narys gavo 71 528,07 eurus pajamų per metus. Tačiau sumokėta pajamų mokesčio suma siekia tik 6473 eurus. Gyventojų pajamų mokesčio dydis yra 15 proc. Tai reikštų, kad J. Olekas per metus yra gavęs neapmokestinamų pajamų, mat jo pajamos buvo apmokestintos tik 9 proc.

Bendrai politiko turtas, atmetus paskolas, siekia 305 383 eurus. J. Oleko atlyginimas siekia 46 212 eurų per metus (3851 euras per mėnesį).

Pats ministras J. Olekas teigė per metus nieko nepardavęs ir negavęs kitų neapmokestinamų pajamų, jis iš pradžių teigė, kad prie pajamų buvo įrašytos Seimo nario kanceliarinės lėšos, kurios taip pat yra neapmokestinamos.

„Nežinau, gal čia yra tos Seimo nario lėšos, naudojamos tarnybiniams tikslams. Jos praeina per mano sąskaitą, tai aš galvoju, kad čia būtent taip yra. Nes kito nežinau, daugiau jokių sandorių nebuvau sudaręs ir nieko nepardaviau“, - iš pradžių kalbėjo J. Olekas.

Vėliau, po kelių dienų ministras prisiminė, kad gavo paskolą: „Aš esu paėmęs kreditą ir dėl kredito, matyt susidaro toks skirtumas.“

VMI: kanceliarinės lėšos nedeklaruojamos, Seimas teigia, kad tai – ne pajamos

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pateikė informaciją, kad tokios pajamos kaip kanceliarinės lėšos nėra deklaruojamos.

„Nedeklaruojamos neapmokestinamosios pajamos: asmenų, Lietuvos Respublikoje išrinktų ar Lietuvos Respublikos valstybės institucijų sprendimu komandiruotų <...> gaunamos išmokos, kurios skirtos šių asmenų su jų veikla šiose organizacijose susijusioms išlaidoms padengti ir kurių mokėjimą reglamentuoja šiose organizacijose galiojantys teisės aktai“, - rašoma VMI viršininko įsakyme.

Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus atsakyme rašoma, kad kanceliarinės lėšos nėra Seimo nario pajamos.

„Pagal Valstybės politikų, teisėjų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymą, valstybės politikų darbo užmokestis susideda iš pareiginės algos ir priedo už ištarnautus Lietuvos valstybei metus. Lėšos su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms nėra pareiginės algos sudedamoji dalis“, - rašoma skyriaus vedėjo Artūro Zeleniako atsakyme.

Pasak Seimo kanceliarijos atstovo, lėšos negali būti laikomos Seimo nario pajamomis: „Taigi, atsiskaitytinai skiriamos lėšos su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms yra ne Seimo nario pajamos, bet kompensacija už patirtas faktines išlaidas.“

Žmonos dovana K. Glaveckui už tai, kad neitų į Seimą

Liberalų sąjūdžio kandidato į Seimą Kęstučio Glavecko per metus gautų pajamų suma siekia 346 756 eurus. Tačiau politikas sumokėjo tik 9624 eurus pajamų mokesčio. Tai reikštų, kad jo pajamos buvo apmokestintos tik 2,77 procentais. Bendrai politikas turi turto daugiau nei už milijoną eurų, jo VRK pateiktoje deklaracijoje turto suma siekia 1 340062 eurus. Politikas teigia, kad gavo žmonos dovaną, kad šis neeitų į Seimą.

Kęstutis Glaveckas

„Žmona dovanojo man apie 80 tūkstančių eurų. Mano mylima žmona, tokios ir yra pajamos. Jokių kitų nėra. Aš jai dovanojau, dabar ji man dovanojo. Kad neičiau į Seimą ji man davė, kad mažiau ten būčiau. Bet einu, dar tikiuosi, kad duos. Juokauju, bet koks skirtumas, šeimos pinigai ar ten, ar ten“, - kalbėjo K. Glaveckas.

Pasak jo, į Seimą beturčiai žmonės neturėtų eiti: „Paprastai visi labai rūpinasi svetimais pinigais... Duok Dieve, kad būtų ne ubagų (Seime – DELFI). Tie atėję visiškai be nieko, tai dideles problemas daro. Atsiminkite, visi, kurie pakliuvo, visi buvo tokie.“

R. Karbauskis naudojosi Europos sąjungos lėšomis

Valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininko Ramūno Karbauskio VRK pateiktoje turto deklaracijoje matoma, kad politikas per metus gavo 3 844 795 eurus pajamų. Išskaičiuota pajamų mokesčio suma – 62 083 eurai. Bendras politiko turtas – 11 531 005 eurai. Tiesa, ūkininkai moka mažesnį mokestį, jis siekia 5 proc., R. Karbauskio visos pajamos apmokestintos maždaug 1,6 proc. Politikas teigia, kad taip yra dėl Europos sąjungos paramos, kuri patenka į pajamų sumą, tačiau nėra apmokestinama.

Ramūnas Karbauskis

„Ūkininkų pajamos visos yra įtraukiamos į deklaraciją, o išlaidos nėra įtraukiamos, europinės išmokos, kurios yra įtraukiamos į pajamas, iš viso nėra apmokestinamos, tokia tvarka.

Vaizdas su ūkininkais visai išsikreipia. Aš visą laiką deklaruoju visus metus, niekada nesu gavęs jokios pastabos iš mokesčių inspekcijos. Vienintelių ūkininkų yra taip, kad žiūrint į deklaraciją, atrodo, kad jie mokesčių nemoka“, - kalbėjo R. Karbauskis.

K. Krivickas neigia duomenis deklaracijoje

Kandidato į Seimą Kristupo Krivicko deklaracijoje nurodoma, jog jis per metus yra gavęs 83 644 eurus pajamų, o išskaičiuoto mokesčio suma – vos 2912 eurų, tai būtų apie 3,5 proc. nuo pajamų. Pats K. Krivickas teigė, kad informacija nėra teisinga, nes jis dirba pagal individualios veiklos pažymėjimą ir dar moka PVM mokestį bei mokestį „Sodrai“. Iš viso kandidato turtas, atmetus paskolas, siekia 277 078 eurus.

Kristupas Krivickas

K. Krivickas DELFI pateikė dokumentus, kuriuose matoma, kad bendra sumokėta mokesčių suma yra apie 29 proc. Tačiau šis skaičius susideda ne tik iš gyventojų pajamų mokesčio, tačiau ir iš mokesčio „Sodrai“ bei PVM mokesčio.

„Visos mano pajamos yra apmokestinamos pagal individualios veiklos pažymėjimą. Aš vykdau žurnalistinę, prodiuserinę veiklą. Už visus savo darbus išstatau sąskaitas, moku PVM nuo visų pajamų, kad yra nemaža dalis. Jūs matote tik gyventojų pajamų mokesčio dalį“, - kalbėjo K. Krivickas.

K. Komskis pardavė namą, kuriame gyveno 30 metų

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos kandidato Kęsto Komskio per metus gauta pajamų suma 89 507 eurai, o išskaičiuoto pajamų mokesčio suma – 5730 eurų. Tai reikštų, kad politiko pajamos apmokestintos 6,4 proc. Bendrai politiko turtas yra 472 731 euras. Politikas teigė, tais metais pardavęs namą ir pagal įstatymą sandoris nėra apmokestinamas.

„Taip turėjau neapmokestinamų pajamų, pardaviau sodybą savo, kadangi joje gyvenau daugiau kaip 30 metų, pagal įstatymus, nereikia mokėti mokesčių. 50 tūkstančių buvo verta“, - kalbėjo K. Komskis.

I. Šimonytė pardavė butą bei gavo sklypą dovanų

Konservatorių kandidatė, Lietuvos banke dirbanti Ingrida Šimonytė per metus gavo 129 900 eurų pajamų, išskaičiuota pajamų mokesčio suma – 10 913 eurų, tai yra 8,4 proc. nuo pajamų. Bendras kandidatės į Seimą turtas yra 117 022 eurai. Ji teigia gavusi neapmokestinamų pajamų.

„Pardaviau iš senelio paveldėtą butą, kuris buvo mano nuosavybe beveik 20 metu, sandorio suma 33 tūkstančiai. Šios pajamos neapmokestinamos“, - komentavo I. Šimonytė.

Taip pat ekonomistė gavo sklypą iš mamos: „Mano mama man perrašė (padovanojo) sodo sklypą, tai yra pajamos natūra, bet tokia dovana irgi nėra apmokestinama pajamų mokesčiu. Vertė yra apie 22 tūkstančius.“

P. Saudargas gavo dovanų iš tėvo

Konservatorių kandidato į Seimą Pauliaus Saudargo deklaracijoje nurodoma, kad politikas per metus gavo 80 232 eurus pajamų, o sumokėjo mokesčių – 4973 eurai, kas sudaro apie 6 proc. nuo pajamų. Bendras politiko turtas, atmetus gautas paskolas, siekia 27 732 eurus.

Paulius Saudargas

Pats politikas teigė, kad jis metų bėgyje buvo gavęs dovaną iš savo tėvo, europarlamentaro Algirdo Saudargo, todėl pajamos nėra apmokestintos.

V. Čmilytei neapmokestinamas pajamas atnešė laimėtas prizas

Liberalų sąjūdžio kandidatė į Seimą ir buvusi šachmatininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen per metus gavo 29 549 eurus pajamų. Išskaičiuoja gyventojų pajamų mokesčio suma – 2915 eurų, kas siekia apie 10 proc. Bendras kandidatė turtas, atmetus gautas paskolas, siekia 230 039 eurus.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

V. Čmilytė-Nielsen teigia metų pradžioje, kai dar nebuvo Seimo narė, iškovojusi šachmatų prizą, kuris nėra apmokestinamas.

„Metų pradžioje žaidžiau pasaulio moterų čempionate, tai buvo kovo mėnuo, Seimo nare tapau balandžio 21-ąją. Laimėjau prizą, buvau berods aštuntfinalyje. Vėliau tapusi Seimo nare, varžybose jau nedalyvavau ir jokių kitų pajamų neturėjau. O prizai nėra apmokestinami“, - kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (526)