Vilniuje bridus per pusnis, Vienoje papuoliau atgal į vėlyvą rudenį. Šiek tiek keistoka Kalėdos be sniego, bet ne taip ir blogai, kai vaikštinėjant po miestą veidas nešąla. Kadangi šio mano vizito Vienoje tikslas kalėdinės mugės, muziejus nusprendžiau pasilikti kitam kartui.

Netgi kalėdinių mugių Vienoje gan daug, aplankyti visas per keletą dienų sunkiai įmanoma, juo labiau, kad kai kurios mugės veikia gan trumpai. Didžiausia mugė (pas juos vadinama Advento muge) įsikūrusi Rathausplatz, rotušės aikštėje.

Prie įėjimo į mugės „miestelį” pastatytos keturios milžiniškos žvakės. Jos simbolizuoja žvakes, kurias austrai uždega laukdami Kalėdų. Pirmą gruodžio savaitgalį uždegama pirma žvakė, kitą savaitgalį antra, vėliau trečia, o per Kalėdas uždegama paskutinė.

Keturios milžiniškos žvakės ir didžiulė rotušė sutemus atrodo labai įspūdingai. Pati kalėdinė mugė nuo vokiško mugės varianto skiriasi nedaug kuo.

Karšto vyno ir punšo nameliukai, suvenyrai, viskas labai panašu ir matyta. Skiriasi nuo vokiško varianto tuo, kad mažiau keptų dešrelių ir spragėsių, daugiau austriškų saldumynų, kurių skonis nenuvilia.

Paprastai kalėdinės mugės įspūdingiau atrodo sutemus, tačiau prie Schoenbrunn rūmų esanti mugė veikia tik iki keturių vakaro, todėl geriausia tenai vykti dieną, tuo pačiu visai smagu aplankyti pačius rūmus - vieną labiausiai turistų lankomų objektų Vienoje.

Kas matęs Versalio rūmus Paryžiuje, Schoenbrunn rūmai Vienoje labai nenustebins. Aplink rūmus esantis parkas gruodžio mėnesį natūraliai mažiau įspūdingas nei vasarą. Tiesą sakant, smagiausia blūdinėjimo po Schoenbrunn rūmus dalimi tapo Gloriette vasaros terasoje esanti kavinė. Puikiai įkomponuota į kadaise buvusią atvirą terasą su nuostabiu vaizdu į rūmus bei parką, Vienos panorama ir nepakartojamo skonio pyragais.

Buvau įsitikinus, kad geriausi pyragai Europoje yra Prancūzijoje, bet po Vienos nesu tuo visiškai tikra. Manau, kad austriška konditerija nenusileidžia prancūziškai.

Kalėdinė mugė prie rūmų didelio įspūdžio nepaliko. Galbūt todėl, kad veikia dienos metu, kuomet daugelis dirba, buvo gan apytuštė.

Maloniai nustebino visai netikėtai atrasta kalėdinė mugė prie Karlskirche bažnyčios Karlsplatz aikštėje. Pačiai bažnyčiai apžiūrėti pagailo mokėti 6 Eurus už įėjimą. Mugė nustebino labai originaliais dirbiniais.

Labai savotiškai atrodo aikštės centre esantis tvartas su avimis ir kiaulėmis. Gauruotos kiaulės ant šiaudų įspūdingos barokinės bažnyčios fone atrodo gan juokingai, bet vaikams tai didelė atrakcija ir spoksančių į jas netrūksta.

Dviračiu varoma vaikiška karuselė taip pat atrodo labai savotiškai. Iš pirmo žvilgsnio pamaniau, kad tai eilinis neeilinio menininko kūrinys. Šitoj mugėj mažiau saldumynų, daugiau meniškų, išskirtinių dirbinių.

Tikėjausi mugės prie Stephansdom katedros - vienos iš žinomiausių vietų Vienoje, tačiau dideliam mano nustebimui aplinkui nieko tokio nevyko. Dar didesnis nustebimas ir apmaudas manęs laukė netoli katedros esančioje parduotuvėje. Kol užsimokėjus už prekes nuėjau nuo kasos iki durų, iš kuprinės vagis ištraukė piniginę.

Sėkmingai išmaišius skurdžias Azijos šalis, mažiausiai tikėjausi vagystės saugioje laikomoje šalyje. Visą gyvenimą prisiminsiu policininko žodžius, kad nėra skirtumo, kokia šalis, vagystės vyksta visur ir visuomet reikia būti budriai bei saugoti savo daiktus, ypač prieškalėdiniu laikotarpiu, kuomet kišenvagiai ypač suaktyvėję.

Gerokai šokiruota ir nusivylus nusprendžiau vakarą praleisti saugesnėje aplinkoje - Muziejų kvartale. Pakeliui papuoliau į dar vieną Kalėdinę mugę Muziejų aikštėje prie karalienės Marijos Terezos paminklo, tarp Naturkundliches ir Kunsthistorische (gamtos ir meno istorijos) muziejų.

Prie vieno iš muziejų įrengtoje scenoje vietinės reikšmės pučiamųjų kvartetas grojo kažką kalėdiško, bet labiau primenančio laidotuvių muziką. Vėl karšto vyno ir puikių saldumynų bei nelabai išskirtinių suvenyrų prekybiniai namukai. Iš daugybės Muziejų kvartale esančių muziejų bei galerijų pasirinkau Leopold muziejų dėl šiuo metu jame veikiančios parodos „Nuogi vyrai”.

Didžiulėje galerijoje vienu metu veikia keletas labai skirtingų parodų. Nuogo vyro temai mene nuo 1800 metų iki dabar pademonstruoti paskirta pusantro aukšto. Paroda veikia iki kovo mėnesio. Kiek pastebėjau, joje daugiau lankytojų moterų nei vyrų.

Įėjimas į galeriją dvylika eurų, turint laiko verta apsilankyti dėl joje veikiančios nuolatinės ekspozicijos garsios G. Klimto ir E. Schiele tapybos darbais. Turistui Vienoje visko gerokai per daug, kad užtektų poros dienų, net jei kelionės tikslas - Kalėdinės mugės. Tamsus ir niūrus metų laikas Vienos Kalėdiniam šurmuly užsimiršta labai greitai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)