Įvaizdžio dizainerė Olesė Kekienė patikino, kad aprangos sprendimai, gelbstintys šioje situacijoje tikrai egzistuoja. Tiesa, specialistė patarė iš pradžių išsiaiškinti, kokios aprangos taisyklės įstaigoje galioja.

„Nebūtina visiems atrodyti taip, kaip etiketas reikalauja atrodyti biure. Jeigu Jūsų įmonė yra lankstesnė, kūrybiškesnė galima atsisakyti kai kurių oficialioje aplinkoje privalomų drabužių. Svarbiausios taisyklės – per daug neapnuoginti kūno, kad nebūtų keliamos seksualinės mintys ir savo apranga neerzinti kitų – apyrankės neturi žvangėti, o aksesuarai neturi užgožti paties žmogaus, - patarė specialistė – Darbo aplinkoje galite atrodyti įdomiai, atskleisti savo asmenybę aprangos paglba, tačiau turite nepamiršti dalykiškumo. Apranga turi būti švari ir nesuplyšusi. Darbe turėtumėte atrodyti profesionaliai.“

Dažniausiai etiketui nusižengia moterys

Pasak jos, dažniausiai aprangos klaidas daro moterys, kurios apsivelka permatomas palaidines per kurias šviečia apatiniai drabužiai, pamiršta pėdkelnes arba pernelyg apnuogina krūtinę.

„Oficialioje aplinkoje moteris turi pridengti pažastis – palaidinė turi būti bent jau su nedidelėmis rankovėmis. Tad jokiu būdu negalima rengtis palaidinės ant petnešėlių. Ją galima vilkėti tik tuomet, kai ant viršaus dėvimas švarkas ar megztukas. Moteris pėdkelnių gali nemūvėti tik tuomet, kai yra su kelnėmis. Tačiau jeigu ji yra su sijonu ar suknele, būtina mūvėti pėdkelnes arba ilgas kojines siekiančias kelius jei vilkite ilgą sijoną ligi žemės ar kelnes“, - patikino O. Kekienė.

Karštos vasaros dienos aprangai dizainerė pataria rinktis kokybiškesnius audinius, kurie leidžia kūnui kvėpuoti ir nėra linkę glamžytis. Tokie audiniai paprastai būna sudaryti iš natūralaus ir dirbtinio pluošto.

„Po kelių valandų darbe, pavyzdžiui, lininiai drabužiai pradeda atrodyti netvarkingai ir nevalyvai. Sintetika dabar yra palyginti gerai išdirbama ir neverčia kūno stipriai prakaituoti. Žinoma, negerai ir jei sintetikos yra daugiau nei 50 proc., tuomet natūralus pluoštas praranda savo savybes“, - pripažino dizainerė.

Patarė atsisakyti marškinių trumpomis rankovėmis ir lininių kostiumų

Aukštesniuose verslo sluoksniuose nėra priimtini marškiniai trumpomis rankovėmis. Tad šioje srityje dirbantiems vyrams dizainerė pataria santūriau improvizuoti. Rodyti nuogas rankas ir alkūnes – nėra tinkama, o marškiniai trumpomis rankovėmis dažnai signalizuoja tai, kad asmuo užima žemesnes pozicijas. 

„Žinoma, turėtumėte atsižvelgti aplinką, kurioje dirbate, ko iš Jūsų tikisi asmenys, su kuriais bendraujate (klientai, partneriai, darbdaviai ). Jeigu aplinka yra demokratiška, o darbe nėra kondicionieriaus ir klientus gąsdina pernelyg oficiali apranga, galite, jei leidžia darbdaviai, neryšėti kaklaraiščio ir vilkėti marškinius trumpomis rankovėmis, nors tai ir yra nusižengimas aprangos etiketui, tačiau jis griežčiau vertinamas tik didesnėse ar svarbesnėse įmonėse.

Marškinius vasarai galima rinktis plonesnio pluošto ir audimo medžiagos. Renkantis kostiumą vasarai svarbu žiūrėti į tai, iš ko jis pagamintas, geriausia, jei iš plonytės kokybiškos vilnelės. Vyrai neretai renkasi lininius kostiumus, tačiau jie skirti laisvalaikiui. Kostiumas iš lino labai retai kada atrodo tinkamai – po kelių valandų išryškėja kelių įspaudai, bet kuriose lenkimo vietose medžiaga pradeda glamžytis“, - pastebėjimais dalijosi dizainerė.

Pasak jos, vyrai avalynę turi rinktis ne vien pagal mados tendencijas, ar atsitiktinai, o pagal savo stotą. Batai turi atitikti vyro sudėjimą.

„Avalynė turi atsverti vyro kūno masę ir ūgį. Kuo aukštesnis ir kresnesnis vyras, tuo stabiliau avalynė turi atrodyti – platesne nosele, stabilesniu ir storesniu padu. Jeigu vyras yra labai aukštas, batai gali turėti ilgesnes noseles. Tačiau labai keistai atrodo, kai žemo ūgio lieknas vaikinas apsiauna batus ilgomis noselėmis, o jos pradeda riestis. Tai nėra tinkama. Labai svarbu atsižvelgti į kūno sandarą“, - patarė O. Kekienė.

Jeigu vyras dirba tokiame darbe, kuris nėra oficialus ir nereikalaujama jo metu vilkėti kostiumą, nereikia bijoti avėti ir austinės medžiagos plonesnius mokasinus, kūrybiškiau ir įdomiau atrodančią aprangą.

Įvaizdis – svarbi sėkmės dalis

Dizainerė patikino, kad vasarą reikėtų vengti labai aptemptų ir varžančių drabužių, kurie priverčia karštą vasaros dieną jaustis nepatogiai ir kaisti. Taip pat tokia apranga vengtina, jei ji neatitinka Jūsų kūno proporcijų. Drabužiai turi įvaizdį pagerinti, o ne jį darkyti.

„Drabužiai turi būti adekvatūs žmogaus kūnui, ūgiui, stiliui ir įvaizdžiui, o audinys turi neišduoti per daug. Labai svarbu apsirengus į save pasižiūrėti ir iš priekio, ir iš nugaros. Žinoma, drabužiai neturi būti labai atviri, tačiau nebūtina marškinius užsisegti iki pat viršaus ar moterims rinktis juos tik su ilgomis rankovėmis. 

Moterys gali vilkėti neiššaukiančias, tačiau dailias sukneles (pavyzdžiui, suknelę apsirišančią aplink kūną), palaidines su kelnėmis ar sijonais. Viena iš aprangos dalių galėtų būti laisvesnė, kita - lengvai prigludusi. Svarbu pasirinkti plonų audinių drabužius su kuriais kūnas neprakaituotų, o ir pats žmogus jaustųsi vėsiai. Be jokios abejonės būtina atsižvelgti į savo kūno siluetą ir jį koreguoti aprangos pagalba siekiant harmoningesnio vaizdo. Visuomet pasižiūrėję į savo atvaizdą pagalvokite, ar pasitikėtumėte pats sutikęs tokį profesionalą. Jeigu taip, drąsiai tai vilkėkite “, - patarimų negailėjo O. Kekienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)