1. Šventinis emocinis sutrikimas

Mokslininkai mano, kad trečdalis Jungtinės Karalystės gyventojų kenčia nuo šventinio emocinio sutrikimo, kuris pasireiškia stipriais nuotaikos svyravimais, prasidėjusiais kartu su žiema. Manoma, kad tiems, kurie kenčia nuo šio sutrikimo, yra sumažėjęs serotonino ir melatonino lygis, o tai reiškia, kad žmonėms reikia daugiau saulės šviesos: šviesai pasiekus akies tinklainę, elektriniai impulsai siunčiami į tą smegenų dali, kuri kontroliuoja miegą, apetitą, kūno temperatūrą, norą mylėtis ir nuotaiką, o kai šviesos trūksta, šios funkcijos sulėtėja.

2. Persivalgymas

Piknaudžiavimas skanėstais per Kalėdas yra beveik neišvengiamas, o to pasekmė - skrandžio veiklos sutrikimas, tačiau persivalgymas turi ir daug blogesnių padarinių, vienas iš jų – uždegimas, todėl po persivalgymo dažnai jaučiatės blogai.

Dažnas persivalgymas gali būti kaltas dėl chroniško uždegimo, kuris gali sukelti 2 tipo diabetą ir širdies ligas.

3. Per daug alkoholio

Retas didelio kiekio alkoholio vartojimas per Kalėdas ir Naujuosius metus vargu ar turės rimtų sveikatos pasekmių, tačiau nustojus gerti galite patirti trumpalaikį nerimą ar irzlumą, kadangi staigiai nustojus vartoti alkoholį, smegenys tampa labai jaudrios.

4. Per daug televizoriaus

Per Kalėdas vidutinė šeima Jungtinėje Karalystėje žiūri televizorių daugiau kaip aštuonias valandas. Žmonės nenori pripažinti, kad televizorius turi padarinių, bet po tokio ilgo televizoriaus žiūrėjimo trumpalaikės neurologinės pasekmės bus akivaizdžios. Televizorius skatina smegenyse žemas alfa bangas, kurios susijusios su atsipalaidavimu, bet taip pat ir pasidavimu įtaigai, o to ir siekia reklamuotojai, priversdami jūsų imlias smegenis susieti savo prekinius ženklus su teigiamomis emocijomis.

Jei jūsų smegenis ilgą laiką veikia žemos alfa bangos, tai vėliau gali turėti įtakos nesugebėjimui sutelkti dėmesio ir susikaupti.

5. Stresas būnant šeimoje

Kalėdos – tai metas, kai visą savo laiką skiriame šeimai, bet daugeliui tai nereiškia visiškos palaimos, o bet koks stresas, kurį patiriate, priveda prie adrenalino ir hormono kortizolio išsiskyrimo.

Viena dalis smegenų yra ypač neatspari šio hormono padidėjimui, todėl vėliau galite pastebėti, kad būdami įsitempę nesugebate vienu metu atlikti daug užduočių ar atsiminti tam tikrų dalykų. Mankšta ir ilgas miegas yra geriausi būdai padidėjusiam kortizolio kiekiui sumažinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)