Nuo kuro iki kačių kraiko

Pradėti pjuvenų granulių ir briketų verslą Jonas Šiugžda ryžosi neturėdamas jokios patirties šioje veikloje – iki tol jo įmonė teikė viešbučio-baro paslaugas. Pasidomėjome, kokį įdomiausią savo gaminamos produkcijos pritaikymo būdą verslininkas yra girdėjęs: „Pjuvenų briketų naudojant kitiems tikslams nei kūrenimas matyti dar neteko, tačiau esu girdėjęs, kad pjuvenų granulės puikiai tarnauja kaip kraikas katėms“, – juokiasi įmonės direktorius.

Kalbant rimčiau, šiandien pjuvenų briketus ir granules gaminanti įmonė skaičiuoja jau penktus sėkmingos veiklos metus, didžioji dalis jos produkcijos eksportuojama į užsienį. Vis dėlto verslininkas savo pasirinkimą užsiimti pjuvenų briketų ir granulių gamyba vertina dviprasmiškai.
„Jeigu galėčiau atsukti laiką atgal ir šiandien pradėti verslą iš naujo, vargiai imčiausi būtent šios veiklos – tai išties labai sudėtingas ir sunkus verslas. Tačiau jis išmokė tikrai daug ir jeigu tektų iš naujo užsiimti šiuo darbu, manau, viską daryčiau taip pat. Gal tik stengčiausi įsigyti daugiau naujos įrangos. Protingas sprendimas buvo pradėti gamybą nuo pjuvenų briketų, o ne nuo granulių – briketą pagaminti yra paprasčiau, o įvaldę briketų gamybą vėliau nesunkiai perėjome ir prie granulių“, – patirtimi dalijasi ponas Jonas.

Sunkiausiu metu sulaukė paramos

Pjuvenų briketų ir granulių gamybos versle labai svarbus sezoniškumas, todėl norint verslą vystyti ištisus metus būtina turėti pakankamai apyvartinių lėšų. Tai dar labiau apsunkino įmonės siekį įsitvirtinti užsienio rinkose bei skaudžiai atsiliepė ekonominės krizės metu. Situaciją pagerino UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) siūlomos verslo paramos priemonės – už J. Šiugždos verslui imamą paskolą buvo suteikta INVEGA garantija ir iš dalies kompensuojamos paskolos palūkanos.

„Su INVEGA garantija lengviau gavome paskolą.Už gautas lėšas įsigijome trūkstamus įrengimus, pastatą su žemės sklypu – tai leido plėsti veiklą sunkiausiu metu. Paskolos palūkanų kompensavimas taip pat labai naudingas, nes leidžia sutaupytus palūkanų pinigus panaudoti ten, kur reikia labiausiai, o ne tiesiog juos prarasti“, – apie INVEGA suteiktą paramą pasakoja verslininkas.

Konkurencija skatina ieškoti išeičių

Ūkio ministerijos Finansinių priemonių skyriaus vedėja Inga Miliauskienė pastebi, jog plėtros ir augimo siekiantys verslininkai dažnai susiduria ne tik su finansinių išteklių klausimu, tačiau ir su baime dėl to, ar pavyks sėkmingai vykdyti ilgalaikius finansinius įsipareigojimus. Ambicingi, drąsūs, tačiau įžvelgiantys galimybes ir pamatuojantys tų galimybių kaštus, verslininkai supranta, kad investicijos į įmonės plėtrą yra viena iš sėkmingo ir sparčiai augančio verslo sąlygų.

„Įvertinusi ir suprasdama šiuos verslo poreikius, Ūkio ministerija su INVEGA pagalba teikia dalinį palūkanų kompensavimą, kuris yra skirtas palengvinti smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų finansinę naštą plėtojant verslą, naudojantis finansų institucijų paskolomis arba lizingo bendrovių paslaugomis. Be to, dalinis paskolų palūkanų kompensavimas yra naudingas įmonei, nes leidžia sumažinti gamybos kaštus, padidina įmonės veiklos efektyvumą, produktyvumą, o kartu įmonės konkurencingumą. Šiandien konkurencija rinkoje yra milžiniška, ir plėtrą planuojantys verslininkai supranta, kad svarbu pateikti ne tik kokybišką prekę, bet ir atitinkamą kainą“, – teigia I.Miliauskienė.

Biokuras/UAB "Jonolitas" nuotr.

Neįgyvendinamų įdėjų nėra

„Kad ir kas jus domintų – ar pjuvenų briketai, ar ekologiškas vaikų darželis, ar lietuviški sėdmaišiai – kiekviena originali, reikalinga ir gerai apgalvota idėja gali būti įgyvendinta. Pasiruoškite, kad iš pradžių lengva nebus – verslas pareikalaus viso jūsų laiko, o finansinė našta pradžioje gali atrodyti nepakeliama. Tačiau jums svarbiausia yra tinkamai įvertinti turimos idėjos potencialą ir pasiryžti ją įgyvendinti, o finansinavimo priemonių verslo pradžiai ir plėtrai mes tikrai pasiūlysime,“ – teigė INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Administruodama lengvatinių paskolų teikimą, INVEGA įgyvendina ir dalinio paskolų palūkanų kompensavimo priemonę, finansuojamą ES regioninės plėtros fondo lėšomis. Paskolų palūkanos kompensuojamos keliais atvejais. Vienas iš jų, kai paskola imama iš Verslumo skatinimo fondo, tada kompensuojama 95 proc. sumokėtų palūkanų. Jeigu verslo finansavimas vykdomas ne iš Verslumo skatinimo fondo, o pagal kitas INVEGA įgyvendinamas priemones ir už paskolos grąžinimą ar lizingo sutarties įvykdymą yra suteikta INVEGA garantija, kompensuojama iki 50 proc. sumokėtų palūkanų. Tiek pat palūkanų kompensuojama ir tuo atveju, kai imamos paskolos iš kredito įstaigų ar lizingo bendrovių investicijoms į gamybinę ir jai prilygintą įrangą bei įrengimus finansuoti, kai INVEGOS garantija nėra suteikta. Tokiu atveju verslininkai turėtų paskubėti ir savo investicijas atlikti iki 2013 m. kovo 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)