Kas tai per žuvis, kuri triumfavo rinkimuose, ką apie ją reikėtų žinoti ir svarbiausia – kaip nepažeidžiant reikalavimų žvejoti? Ne vienas klausimas į kurį dabar yra pats puikiausias laikas atsakyti.

Lynui lėtumas ir nerangumas dažniausiai klaidingai peršamas dėl jo atsargumo ir apdairumo. Be specialaus pasiruošimo lyną galima pagauti nebent netyčia. Šios, dabar jau tituluotos, žuvys gyvenimui renkasi drumzlinus, apžėlusius ežerus, lėtas upes, senvages, bet galima rasti ir karjeruose. Tokiose vietose jas sunkiai priviliosi masalu, o jei žuvis ir užkibs, tai nebūtinai per visas žoles pavyks ištraukti savo laimikį.

Patyrę žvejai lynų žvejybai rengiasi kruopščiai – išsikerta sužėlusias žoles, ant dugno papila žvyro ar smėlio, masalu žuvis jaukina kelias dienas ar net savaitę. Jei lynai ir pakeis savo migracijos maršrutus ir susidomės žvejo masalu, tai dar nieko nereiškia. Lynai gali tiesiog nugraužti užmautą slieką ir palikti žveją be laimikio.

„Buvo metai, kai viename tvenkinyje kibo velniškai gerai. Po 15-20 pagaudavau dažnai, bet tik vienais metais. Kitais jau nebepagaudavau iš viso. Pasišėrus, vanduo užvirdavo nuo burbuliukų, vadinasi, žuvys maitindavosi, bet įsiūlyti joms burnon nieko negalėjau. Taip gal 4-5 kartus pasinervinus pradėjau visai to tvenkinio vengti“, – pasakojo meškeriotojas Arvydas.

Daugiausiai Arvydas yra sužvejojęs 24 lynus. Žinoma, tokio laimikio su savimi neštis namo negalima. Meškeriotojas Arvydas propaguoja „pagavau-paleisk“ principą.

Visiems kitiems reikia atsiminti, kad bendras laimikio svoris negali viršyti 5 kg, o žvejojant Kuršių mariose – 7 kg. Dažnam meškeriotojui kyla klausimas, o ką daryti jei sugauni 4,5 kg lynų, o paskutinė žuvis būna galiūnė ir viršija bendrą leistiną pagauti laimikio svorį. Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai tokiu atveju jūsų nebaustų, o ir perteklinės žuvies nereikia išmesti. Paskutinei pagautai žuviai praktikoje taikoma tokia išimtis. Tiesa, negalima imti mažesnių nei 25 cm lynų.

Draudžiamo gaudyti laikotarpio šioms žuvims nėra, bet tai nereiškia, kad ji visą tą laiką kimba. Šalčius ir karščius lynai tiesiog pramiega, o dabar, priklausomai nuo vandens telkinio, yra tinkamiausias laikas jų žvejybai.

Nors meškeriotojams tenka taikstytis su lynų išrankumu ir nenoru kibti, bet tai yra nuspėjama žuvis. Lynų migracijos kelius palyginus lengva nuspėti, todėl jie gali smarkiai nukentėti nuo brakonierių, o šiuo metu, kai vyksta intensyviausias šių žuvų nerštas, daromi nepamatuoti nuostoliai ir šių žuvų ateities populiacijoms.

Kol baudos už brakonieriavimą ir žalos atlyginimas žuvų ištekliams nebuvo didelis, tai pasitaikydavo vietų, kuriose brakonieriai visai išgaudydavo lynus. Šiandien tai – retas atvejis, o paskutinis užfiksuotas labai šiurkštus lynų brakonieriavimo atvejis buvo nustatytas praėjusiais metais.

Praėjusį rugsėjį buvo sulaikyti rekordiškai daug lynų prisiplėšę brakonieriai. Utenos rajone dvi porelės, kurių viena tinklais buvo ištraukusi 13 lynų, o kita – net 35 lynus. Be baudų už neteisėtus žvejybos būdus, jiems teko atlyginti ir žalą žuvų ištekliams, kuri siekė 2 880 eurų.