O tuo atveju, jei jūsų namuose daug vaikų, kiaušinių dažymo procesas gali pasibaigti vienareikšmiškai: namuose atsiras 20-30 kietai virtų kiaušinių. Gražių, bet neturinčių prasmės. Kas valgys įprastus kiaušinius, kad ir gražiai atrodančius, tačiau tiesiog kietai išvirtus ir šaltus? Ką reikėtų daryti su visu šiuo grožiu, ypač turint galvoje, kad juos reikėtų suvartoti per 2-3 dienas?

Išeitis yra – Velykinius margučius paversti lengvai paruošiamais ir skaniais patiekalais. DELFI pateikia kelias idėjas, kurios tikrai paįvairins jūsų pietų ar vakarienės meniu.

Jūros kopūstų ir kiaušinių salotos

Ingredientai:

- karšto rūkymo žuvis (pavyzdžiui, upėtakis)
- džiovinti arba konservuoti jūros kopūstai
- sojos padažas 
- alyvuogių aliejus
- sezamo aliejus
- česnakas
- sezamo sėklos 
- virti kiaušiniai
- švieži agurkai

Gaminimas:

Į sūrų vandenį pamerkite džiovintus jūros kopūstus (galima naudoti ir konservuotus). Šiaudeliais susmulkinkite vieną ilgavaisį agurką ir užpilkite sojos, česnako, šaukštelio cukraus, šlakelio sezamų aliejaus bei alyvų aliejaus mišiniu.

Paskrudinkite sezamų – įprastų ir juodųjų. Gan stambiai (pavyzdžiui, į aštuonias dalis) supjaustykite virtą kiaušinį, nukaulinus susmulkinkite pusę karštai rūkyto upėtakio. Viską išmaišykite.

Sočios prancūziškos salotos

6 porcijas pagaminsite per 40 minučių. 

Salotos su tunu

Jums reikės:

- 2 skardinių tuno savo sultyse
- 500 gramų žalių pupelių
- 250 gramų bulvių
- 200 gramų mėgstamiausių salotų lapų
- 2 vidutinio dydžio pomidorų
- 1 raudonosios paprikos
- 3 kiaušinių
- Saujos juodųjų alyvuogių be kauliukų
- 8 ančiuvių filė
- Alyvuogių aliejaus

Užpilui:

- 100 gramų alyvuogių aliejaus
- 1 skiltelės česnako
- 2 valgomųjų šaukštų baltojo vyno acto
- Druskos, juodųjų pipirų

Gaminimas

1) Bulves labai gerai nuplaukite ir išvirkite su lupenomis. Tada nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

2) Nupjaustykite žaliųjų pupelių anksčių galiukus ir pasūdytame vandenyje jas pavirkite 5-8 minutes. Nukoškite ir perliekite šaltu vandeniu, kad išsaugotumėte sodriai žalią spalvą.

3) Iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Joje dešimt minučių pakepkite paprikos minkštimą ir pomidorus. Nulupkite odeles: paprikos minkštimą supjaustykite šiaudeliais, o pomidorus – griežinėliais.

4) Kietai išvirkite kiaušinius, atvėsusius perpjaukite į keturias dalis. Iš skardinių išimkite ir popieriniu rankšluosčiu nusausinkite tuną.
5) Pasigaminkite užpilą. Česnaką smulkiai supjaustykite. Indelyje sumaišykite actą, česnaką, druską ir pipirus. Po truputį pilkite aliejų, nuolat maišykite – turite gauti emulsiją primenantį skystį.

6) Didelę lėkštę išklokite salotų lapais. Ant jų sudėkite likusias sudedamąsias salotų dalis: bulves, pupeles, pomidorus, papriką, kiaušinius ir tuną. Ant paties viršaus sudėkite ančiuvius ir juodąsias alyvuoges. Pašlakstykite užpilu.

Škotiškas kiaušinių receptas


Produktai:

- 10 kiaušinių, 
- 300 g jautienos, 
- 6 ančiuvių filė arba kilkės, 
- 6 šaukštai džiūvėsėlių, 
- aliejaus, 
- juodųjų maltų pipirų, 
- druskos.

Kaip gaminti:

1. Jautieną sumalkite.

2. Ančiuvius susmulkinkite ir sumaišykite su jautienos faršu, suberkite džiūvėsėlius, įmuškite 2 kiaušinius. Įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.

3. Likusius kiaušinius išvirkite, kai atvės, nulupkite. Kiaušinius aplipdykite faršu.

4. Į gilią keptuvę įpilkite aliejaus, kad apsemtų trečdalį keptuvės. Įdėkite keturis kiaušinius, dažnai vartydami kepkite, kol faršas gražiai paskrus (4 – 5 min.). sudėkite kiaušinius ant popieriaus, kad sugertų riebalų perteklių. Taip iškepkite ir likusius kiaušinius.

Pikantiški plikyti pyragėliai su menkių kepenėlių įdaru

Iš šių produktų per 50 minučių pasigaminsite 20 plikytų pyragaičių.

Profitroliai

Jums reikės:

Plikytiems pyragaičiams:

- 1 stiklinės miltų
- 100 gramų sviesto
- 6 kiaušinių
- Žiupsnelio cukraus
- 3-4 šakelių krapų
- Druskos, juodųjų pipirų pagal skonį

Įdarui:

- 200 gramų konservuotų menkės kepenėlių
- 2 kietai virtų kiaušinių
- 1 agurko
- 100 gramų alyvuogių be kauliukų
- Svogūnų laiškų

Gaminimas

1) Užvirkite 200 ml vandens, sudėkite į jį sviestą, žiupsnelį cukraus ir druskos. Viską gerai išmaišykite ir po truputį berkite miltus. Ant silpnos ugnies gautą tešlą virkite 3-5 minutes.

2) Tešlai leiskite atvėsti iki maždaug 60-70 laipsnių temperatūros ir palaipsniui, po vieną, į ją muškite kiaušinius, nuolat maišykite. Krapus nuplaukite, nusausinkite, labai smulkiai supjaustykite ir suberkite į tešlą, gerai išmaišykite.

3) Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros. Tešlą susipilkite į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos išspauskite nedidelius pyragėlius, maždaug 3-4 centimetrų atstumu vienas nuo kito. Šiuos pikantiškus plikytus pyragėlius kepkite apie 20-25 minutes.

4) Tuo metu pasigaminkite įdarą. Menkių kepenėlės sutrinkite. Agurką nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite itin mažais kubeliais.

5) Kiaušinius nulupkite, svogūno laiškus nuplaukite – viską smulkiai supjaustykite.

6) Kiaušinius ir svogūnų laiškus sumaišykite su menkių kepenėlėmis, agurku, susmulkintomis alyvuogėmis. Paskaninkite druska ir juodaisiais pipirais. Plikytus pyragaičius ištraukite iš orkaitės, leiskite jiems atvėsti. Pyragaičių viršūnėles atsargiai nupjaukite, o vidų užpildykite pasigaminti įdaru.

Skanaus!

Špinatų ir burokėlių salotos su kiaušiniais

Špinatų ir burokėlių salotos su kiaušiniais

Ingredientai:

- 4 kiaušiniai
- 200 g špinatų
- 500 g burokėlių (virtų)
- 2 morkos
- 2 šaukštai graikinių riešutų

Padažui:

- 200 g jogurto
- 200 g majonezo
- 0,5 šaukštelio Vusterio padažo
- 2 skiltelės česnakų
- 50 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu
- druskos pagal skonį
- pipirų pagal skonį

Vištų kiaušiniai labai maistingi ir puikiai tinka salotoms. Špinatus galite keisti gražgarstėmis ar kitų salotų lapais, tačiau tada salotos praras nemažai maistinės vertės.

Gaminimas:

Sumaišykite sudedamąsias padažo dalis ir dėkite į šaldytuvą pastovėti.

Kietai išvirkite kiaušinius, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite
skiltelėmis.

Plonais griežinėliais supjaustykite burokėlius, sutarkuokite
nuluptas morkas.

Špinatus sumaišykite su 50 ml padažo ir dėkite į lėkštę.

Ant viršaus uždėkite kiaušinių skilteles, burokėlius, morkas ir susmulkintus riešutus.

Užpilkite likusį padažą.

Kopūstų pyragas su plikyta mieline tešla


Šis pyragas gardžiausias būna šiltas ir dažniausiai suvalgomas dar neatšalęs.

Jums reikės:

- 200 g sviesto,
- 500 g miltų,
- 100 ml pieno,
- 3 arbat. šaukštelių cukraus,
- 1 arbat. šaukštelio sausų mielių

Įdarui:

- 600 g šviežių kopūstų,
- 2 virtų kiaušinių,
- druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Ilgiausiai užtruksite kietai virdami kiaušinius. Stambiai supjaustykite kopūstą. Smulkintus kopūstus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 5-10 min.

Kopūstus sudėkite į rėtį ir nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu, suspausdami rankomis. Paimkite saują kopūstų ir stipriai išspauskite vandenį. Pyragui visiškai pakanka dviejų didelių saujų kopūstų. Supjaustykite kiaušinius ir sumaišykite su kopūstais, pabarstykite druska ir pipirais pagal skonį.

Paruošiame tešlą. Nedideliame inde ištirpinkite sviestą ir kaitinkite iki užvirimo, nukelkite nuo ugnies, supilkite į miltus ir išmaišykite.

Į šiltą pieną sudėkite cukrų ir mieles, išmaišykite ir palaukite, kol pasirodys burbuliukai. Pieno masę sumaišykite su miltų mase. Viską gerai išmaišykite. Tešla turi būti elastinga, nelipti prie rankų, gali šiek tiek išsiskirti sviesto.

Tešlą padalinkite į dvi dalis (viena turėtų būti didesnė). Rankomis išskleiskite tešlą į formą (diametras 26-28 cm), sudėkite įdarą.

Likusiu tešlos sluoksniu uždenkite pyragą. Gali atrodyti, kad tešlos turite per mažai. Tačiau pasistenkite, kad tešla visiškai uždengtumėte pyrago viršų.

Į įkaitintą iki 225 C orkaitę kiškite pyragą ir kepkite apie 20-30 min., kol apskrus.

Juodaisiais ikrais, džiovintais pomidorais ir krienais įdaryti kiaušiniai

Reikės:

- 4 kietai virtų kiaušinių
- 4 didelių puselių džiovintų pomidorų aliejuje
- 2 valgomųjų šaukštų majonezo
- 2 valgomųjų šaukštų krienų
- 2 kupinų valgomųjų šaukštų juodųjų ikrų
- žiupsnelio maltų baltųjų pipirų
- 1 valgomojo šaukšto smulkintų svogūnų laiškų

Gaminimas:

Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite išilgai pusiau pusiau.

Išimtus trynius sumaišykite su krienais, smulkiai pjaustytais džiovintais pomidorais, maltais baltaisiais pipirais.

Įdarui skirtus produktus sumaišykite kartu su majonezu.

Jei reikia, įberkite druskos pagal skonį.

Įdarą sudėkite į kiaušinių baltymus, pabarstykite smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais.

Ant viršaus uždėkite po arbatinį šaukštelį juodųjų ikrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)