Stirnos savo jauniklius palieka, kai eina ieškoti pašaro. Instinktai jas atveda atgal, tad žmonėms nereikia jų neštis su savimi. Nebūtinai skambinti ir gyvūnų globėjams.

Susirūpinti reikia tada kai matote, kad stirnos ar kito stambaus gyvūno koja sužalota ar retas paukštis blaškosi negalėdamas pakilti.

Radę sužeistą ar ligotą laukinį gyvūną, kurį būtinai reikia gydyti ar globoti, susisiekite su Gyvūnų globėjų asociacija (tel. 8 686 44 828). Specialistai patars, kaip elgtis su rastu sužeistu laukiniu gyvūnu, o jeigu reikės pagalbos, atvykę paims šį gyvūną ir juo pasirūpins.

Aplinkos ministerijos internetiniame puslapyje nurodoma, kad visus sužeistus ir ligotus gyvūnus apžiūri ir jiems būtiną pagalbą suteikia kvalifikuoti veterinarijos specialistai. Gyvūnai laikomi globos namuose tol, kol išgyja, sustiprėja ir gali būti išleisti į gamtą.

Paukščiai savo jauniklius iš lizdų išmeta nuo neatmenamų laikų. Ar neužtenka maisto visiems jaunikliams, ar išmesdami juos moko skraidyti. Gamtoje rastus nesužalotus jauniklius pakanka užkelti ant medžių ar krūmų.

Kai kurių rūšių paukščių jaunikliai, pavyzdžiui, strazdų ir lakštingalų, palieka lizdus dar ne visiškai mokėdami skraidyti. Lizdas dažnai tampa per ankštas gausiai šeimynai, ir paukščiukai, kuriuos vis dar maitina tėvai, palieka lizdą, bet toli nuo jo nenuklysta ir laikosi ant gretimų šakų. 

Pasitaiko, kad tokie mažyliai neišsilaiko dėl stipresnio vėjo ar patirties stokos ir nukrenta ant žemės. Tokiems nelaimėliams užtenka nedidelės pagalbos – juos reikia įkelti į tankesnį krūmą ar medį. Tėvai nusiveda į kiek įmanoma saugesnę vietą ir jais rūpinasi, kol šie taps savarankiškais.

Jei rastas paukštelis yra dar plikas ir savarankiškai beveik nejuda, galima pasidairyti ir jo lizdo. Įsitikinkite, kad jame yra tokie patys paukščiukai.

Jei paukštis sužeistas – skambinkite Gyvūnų globos draugijai ir laukite instrukcijų. Patys gydyti ar šerti nesiimkite, nebent tai daryti leiskite veterinarui. Patys galite nebent atsargiai pražiodę snapą pagirdyti šaltu vandeniu.

Labai krimstis dėl iš lizdų krentančių paukštelių nereikia. Jie krenta nebūtinai dėl žmogaus kaltės. Kiekvienas toks sužeistas mažas paukštelis yra gamtos rate, jį pasiims kitas didesnis paukštis ar žvėris ir atiduos savo vaikams.

Kitas reikalas dėl žieduotų paukščių. Kasmet Europoje sužieduojama apie 4 milijonus paukščių, bet informacija apie juos grįžta vangiai. Apie sužeistą paukštį ornitologus greičiausiai informuos veterinaras, bet nereikia pamiršti ir kritusių.

Žieduojant paukščius išsiaiškinima daug apie jų migracijos maršrutus, terminus, žiemojimo vietas. Net ir kritęs paukštis gali pasitarnauti gamtai ir mokslui, tad pastebėjus tokį žiedą ant jo kojos labai verta pranešti Lietuvos ornitologų draugijai.