Atsako dermatologė Rūta Gancevičienė

Kadangi odos paraudimas – vienas odos uždegimo požymių – reikėtų ieškoti priežasties, kodėl tai atsitiko, kas palaiko odos paraudimą. O priežasčių gali būti daugybė: kosmetika, odos priežiūros priemonės, neteisinga odos priežiūra, darbo pobūdis, lakios medžiagos aplinkoje, uždegiminės odos ligos – rožinė, žvynelinė, seborėjinis dermatitas ir t.t. Vertėtų atidžiau įvertinti požymius odoje ir galimas atsiradimo aplinkybes, kad būtų galima patarti, kokius vaistus ar odos priežiūros priemones naudoti, kad oda sugytų.

Gal galėtumėte paaiškinti, iš kur atsiranda karpos?

Visų karpų priežastis - taip vadinamas žmogaus papilominis virusas, kurio suskaičiuojama daugiau nei 60 rūšių. Taigi užsikrėsti labai paprasta nuo asmens jau turinčio karpų arba net per daiktus, todėl karpos yra taip paplitusios. Laikas nuo užsikrėtimo momento iki karpos pasirodymo būna labai įvairus - nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių, tad atsekti priežasties šaltinį būna nelengva, juolab kad karpos pasirodymui ir išvešėjimui didžiulės įtakos turi ir daugelio ligų atsiradimą nulemianti mūsų imuninė sistema.

Man 28 metai, bet veidą, nugarą ir krūtinę dažnai beria, atrodo  lyg jaunatviniai spuogai. Maitinuosi, regis, sveikai, svoris 54 kg. Nustojau vartoti kontraceptines priemones prieš metus, ar gali dar valytis organizmas nuo jų?

Taip. Nustojus vartoti kontraceptikus, be abejonės, pasikeičia bendras organizmo hormoninis fonas, prie kurio organizmas turi priprasti. Todėl, neretai, nustojus vartoti kontraceptikus, atsiranda pokyčių tiek odoje, tiek ir pasikeičia bendra organizmo savijauta.

Gal galėtumėte patarti, kuo tepti sudiržusią kojų odą po plaukų šalinimo skutimosi peiliuku? Kartais ir žaizdelių atsiranda, o patepus paprastu kremu graužia...

Tokiu atveju, pirmiausia patartina keisti skutimą peiliuku į kitokį plaukų šalinimo būdą, mažiau pažeidžiantį odą – juk žaizdelės atsiranda dėl to, jog nejučiomis, skutant odą, ši traumuojama, o jeigu tai daroma dažnai – be abejonės, oda darosi vis jautresnė. Jeigu ant atviros žaizdelės užtepamas kremas, nelabai priklauso koks – ji tiesiog reaguoja peršėjimu, skausmu, nes juk tai atvira žaizda ir nesvarbu, kad visai mažytė. Reikėtų tokias vietas tepti preparatais ar kremais, kurie yra skystesnės ar gelinės konsistencijos ir skatina žaizdelių gijimą, ramina pažeistą odą, pvz. su hialurono rūgštimi, pantenoliu, alijošiumi ir pan.

Klausimus dermatologei Rūtai Gancevičienei bei kosmetologei Jolantai Kontrimaitei rašykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)