Įmonė: UAB „NanoAvionika“

Produktas:

UAB „NanoAvionika“ UAB – tai kosmoso technologijų įmonė, tiekianti nanopalydovų sistemas. Įmonė įkurta komercializuoti LituanicaSAT-1 ir LituanicaSAT-2 projektų metu Vilniaus universitete sukurtas technologijas, o jų pagrindinis tikslas – sukurti mažiesiems palydovams būtinąją elektroniką, kuri atpigins ir supaprastins eksperimentus kosmose. 

Tuo tikslu UAB „NanoAvionika“ kuria nanopalydovo avionikos sistemos „SatBus 3C0“ (trys viename) komercinio lygmens prototipą. Įmonės steigėjai pabrėžia, kad jų klientais gali būti tiek mokslininkai, tiek ir verslininkai, be to, UAB „NanoAvionika“ siūlo pilnas sistemas, o ne atskirus jų komponentus, kuriuos susirinkti turėtų patys klientai.

„Paleisti į kosmosą masės vienetą kainuoja milžiniškus pinigus. Jei paimsime mažąjį palydovą, tai prilygsta kilogramo aukso kainai, todėl kuo daugiau masės galime sutaupyti, tuo geriau. Lieka vietos moksliniam kroviniui ar žemės stebėjimo instrumentui. Imtis mažųjų palydovų komponentų gamybos skatina nuolat auganti rinka: atsiranda įmonių, kurios nori tiekti sprendimus, paremtus mažų palydovų technologija. Būtent tą technologiją ir norime tiekti“, - taip savo veiklos tikslus laidoje „Startas“pristatė vienas iš įmonės įkūrėjų Laurynas Mačiulis.

Komanda:

Vytenis Buzas, įmonės vadovas;
Laurynas Mačiulis, vyr. inžinierius;
Linas Sargautis, marketingo vadovas;
Žilvinas Batisa, vyr. komunikacijos inžinierius;
Marius Dvareckas, vyr. elektroninių sistemų inžinierius;
Eldar Šabanovič, elektronikos sisitemų ir programinės įrangos inžinierius;
Deimantas Žvirblis, projektų vadovas.

Didžiausias iššūkis:

Komandos teigimu, sudėtingiausia yra neatsilikti nuo pasaulinės rinkos ir savo inovatyvumu nuolat būti priekyje. Dalyvavimą projekte „Startas“ UAB „Nanoavionika vertina ne tik dėl ypač naudingos patirties, įgytos viešųjų ryšių klausimais, bet ir dėl puikiai praleisto laiko.

Tikslai ir planai:

Pagrindiniu tikslu „NanoAvionika“ įvardija stiprios komandos subūrimą bei verslo plėtrą vakaruose.

Labiausiai džiuginantis pasiekimas/rezultatas:

„Šiuo metu labiausiai džiugina tai, kad vykdome pirmąjį komercinį užsakymą ir gavome pirmojo raundo investiciją įmonės plėtrai“, džiaugėsi V. Buzas, pridūręs, kad kol kas negali skelbti nei fondo, nei konkrečios sumos.