Kovos laukas – platus

Moterys, kurios dejuoja neturinčios pakankamai pinigų, kad galėtų pailsėti, turėtų prisiminti aibę paprastų laisvalaikio praleidimo būdų. Pavyzdys joms galėtų būti kad ir Skuodo rajono savivaldybės mero pavaduotoja, Lietuvos socialdemokratų partijos Skuodo skyriaus pirmininkė Daiva Budrienė, viena iš veikliausių moterų rajone.

D. Budrienė visada turėjo ką veikti. Ji puikiai žino, kaip derinti savo, šeimos, profesinius ir visuomeninius įsipareigojimus: mokėsi ir baigė mokslus, sportavo, netgi pasiekė kandidatės į sporto meistrus lygmenį, buvo Jaunimo centro prezidentė, Skuodo rajono nevyriausybinių organizacijų sąjungos pirmininkė, Skuodo rajono Kulų bendruomenės pirmininkė, dalyvavo visuomeninėje veikloje, šešerius metus vadovavo mėgėjiškam teatrui, vėliau dirbo Skuodo rajono savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatore, buvo ir yra aktyvi partijos narė.

Daugeliui jos pažįstamų jos asmeninis gyvenimas atrodė lygiai toks pat džiugus ir sėkmingas, nors rūpesčių Daivai užteko: jos šeimoje augo neįgalus sūnus.

Savo išgyvenimus slėpė

„Visada buvau kovotoja, nelabai rodydavau, kad namie turime ir skaudžių išgyvenimų, kad ne viskas man gyvenime einasi kaip sviestu patepta. Būdama Jaunimo centro prezidente, daug dirbau su jaunimu. Kai kas net pasakydavo, kad svetimiems vaikams skiriu daugiau dėmesio nei saviškiams“, – prisimena Daiva.

Vis dėlto ji įprato mažiau paisyti kitų vertinimų, ypač kai to imasi mažai žinantieji, kaip yra iš tikrųjų.

„Turiu tokį žemaitišką priežodį: „Maura ne maura – Daiva maus kiaura“, – prisipažįsta Daiva. Tai, anot moters, turėtų reikšti: kad ir koks purvas (dumblas, meldai) pastotų kelią – ji, Daiva, nesustos ir eis į priekį. Šis šūkis, moters įsitikinimu, ją atvedė ten, kur ji dabar ir yra. Turėjo įtakos ir tai, kad Daiva nuo pat mažens buvo savarankiška, įprato pati skinti sau kelią į gyvenimą – daug dirbantys tėvai nebuvo iš tų, kurie sukuria savo vaikams šiltnamio sąlygas.

„Esu kovotoja, taip mane vadina ir savivaldybėje: kovoju iki šios dienos, ir pirmiausia – už tuos paprastus žmones, už jų orų gyvenimą, už socialinę lygybę. Man skaudu, kai taip vargsta neįgalieji, seneliai, daugiavaikės šeimos“, – prisipažįsta D. Budrienė.

D. Budrienė

Rankdarbius atrado po traumos

Vasarą Daiva nuo profesinių rūpesčių labiausiai pailsi gamtoje. „Laikas sau – kai išvažiuoji į gamtą su palapinėm prie ežero, išsijungi tris dienas telefoną. Mėgstu plaukioti – vandenyje nusiraminu. Atostogauju rudenį – atsigaunu grybaudama. Išėjęs į mišką gali pabūti su savimi, pailsėti nuo visko. Dar mane traukia įvairūs menai, senieji amatai, o labiausiai mėgstu teatrą“, – sako teatro režisiere dirbusi ir pati vaidmenų mėgėjiškame teatre turėjusi socialdemokratė. Ji taip pat pailsi ir darydamasi manikiūrą ar kirpykloje, nes daug skirti laiko sau negalinti.

Žiemą po darbo D. Budrenė irgi turi ką veikti – yra pamėgusi kurti veltinių rankdarbius. „Žinodami mano temperamentą, niekas nesitikėjo, kad galiu daryti veltinius – velti įvairias gėles, šalikus. Tačiau man tai yra nusiraminimo būdas, pabuvimas su savimi, savo mintimis“, – aiškina D. Budrienė.

D. Budrienės veltinių rankdarbiai

Veltinius ji atradusi po traumos, kai buvo susilaužiusi ranką. Iš pradžių įvertino, kad veltinių kūryba jai tiesiog padės reabilituotis, nes ši veikla priverčia rankomis atlikti įvairius judesnius, kuriems reikia nemažai jėgų. Nuėmus gipsą, gydytojas jai patarė mankštinti ranką.

Jos veltinių darbų mokytojas buvo internetas. „Pamačiusi pagalvojau: negi aš pati negalėčiau to padaryti?“ – prisiminė Daiva. Vėliau ši veikla ėmė teikti vis daugiau malonumo. Velti ypač smagu žiemą, kai norisi daugiau šilumos – vėlimas puikiai sušildo, o ir pati vilna D. Budrienei asocijuojasi su šiluma.

D. Budrienės veltinių rankdarbiai

Šį pavasarį Skuodo rajono kultūros centre pirmą kartą įvyko Skuodo rajono "Metų moteris" nominacijų įteikimo šventė. Projekto sumanytoja ir mecenatė Daiva Budrienė džiaugiasi didžiausia šių rinkimų vertybe - pastebėti ir pagerbti Skuodo rajono moteris. „Žaviuosi moterų sugebėjimais, kūrybiškumu ir prasmingomis iniciatyvomis. Skuodo rajone yra daug veiklių, talentingų, darbščių moterų, kurių veikla įkvepia aplinkinius, daro mūsų visų gyvenimą prasmingesnį, o Skuodo rajoną - gražesnį“, – pasakoja D. Budrienė

D. Budrienės veltinių rankdarbiai

Daiva įsitikinusi, kad Skuodo moterims tikrai yra įdomios veiklos, kurios galėtų tapti jų laiku sau: tereikia keisti požiūrį į savo dienotvarkę, gyvenimą ir laiką. Tokių laiko sau galimybių siūlo ir Jolantos Ažondenienės vadovaujamas Veiklių mamų klubas Skuode. Šio klubo prašymu liepos 8 dieną Skuode vyks socialdemokračių projekto „Rask laiko sau“ renginys moterims.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos Užs. Nr. 2016-DJ-04/1