Lietuvos bankas pastebi, kad gyventojų, keičiančių litų monetas ir centus į banknotus, padaugėjo nuo šių metų birželio vidurio.

Kaip portalui DELFI teigė Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos kasos departamento direktorius Antanas Ivanauskas, nuo šių metų birželio 16 d. iki liepos 25 d. monetų skaičiavimo aparatais priimta 8,28 mln. vnt. monetų. Palyginus su monetų priėmimu praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu, monetų priėmimas išaugo 12,65 proc. (7,35 mln. vnt.).

Šių metų sausio-gegužės mėnesiais vidutiniškai buvo priimta po 5,7 vnt. monetų, skaičiuojant jas monetų perskaičiavimo aparatais. Tuo metu birželio mėnesį gyventojai jau sunešė 6,02 mln. vnt. (5,6 proc. daugiau). Lietuvos bankas turi du nemokamai monetas į banknotus keičiančius aparatus Vilniuje ir vieną Kaune.

Paklaustas, ar monetas į banknotus aktyviau keičiasi verslininkai ar privatūs asmenys, A. Ivanauskas atsakė: „Monetų perskaičiavimo aparatais naudojasi tiek gyventojai, tiek įmonės. Kiekvienas klientas individualiai perskaičiuoja savo atneštas monetas ir, paėmęs monetų perskaičiavimo aparato išduotą kvitą, jį pateikia Lietuvos banko kasininkei. Ar klientas yra įmonės atstovas, atnešęs dienos įplaukas monetomis perskaičiuoti ir pasikeisti į banknotus, ar klientas yra gyventojas, atnešęs, pavyzdžiui, taupyklėje sukauptas monetas, Lietuvos bankas nenustatinėja, jei piniginės operacijos suma yra mažesnė nei Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatyme nustatyta suma“.

Lietuvos banko duomenimis 2014 m. birželio 30 d. apyvartoje iš viso buvo daugiau kaip 85 mln. įvairių nominalų litų banknotų ir daugiau kaip 1,176 mlrd. įvairių nominalų apyvartinių monetų.

Visų litų banknotų suma 10,379 mlrd. Lt, o svoris – apie 85 tonos. Apyvartoje esančių monetų suma 263 mln. Lt ir jos sveria apie 2,4 tūkst. tonų.

Įvedus eurą litų ir centų monetos bus negrįžtamai deformuojamos, o metalo laužas, gautas deformavus monetas, bus parduotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)