Įsivaizduojama, kad sveika mityba – brangus malonumas. Mitybos ekspertai skuba paprieštarauti: „Jei perkate tiek, kiek reikia jūsų organizmui, ir renkatės sezoninius maisto produktus, planuojate savo ir savo šeimos mitybą – sveikai maitintis dažnu atveju kainuoja mažiau“, – sako maisto technologė Raminta Bogušienė.

Kad Lietuvos gyventojai sveiką mitybą sieja su didelėmis kainomis, dėmesį atkreipė ir neseniai į Lietuvą žengęs Vokietijos prekybos tinklas „Lidl“, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Raminta Bogušienė

„Pradėję veikti Lietuvoje, susidūrėme su iššūkiu pakeisti gyventojų nuostatas, kad sveika mityba lygi brangiai mitybai. Formuodami prekių asortimentą, bendradarbiaujame su ūkininkais ir maisto produktų gamintojais visoje Europoje. Matome, kad produktų sudėtis dažnai neturi tiesioginės sąsajos su jų kaina. Tad atidžiau skaitydami produktų etiketes, gyventojai gali suformuoti sveikatai palankų, tačiau piniginės neištuštinantį maisto produktų krepšelį“, – tikina prekybos tinklo korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovė Agnė Dalia Gaižauskienė, .

Nesveikas maistas – brangios pasekmės

R. Bogušienė atkreipia dėmesį, kad tradiciniame lietuvio pirkinių krepšelyje visada galima rasti mėsos, bulvių ir duonos. Jie įprasti lietuvio skoniui, nėra itin brangūs. Tačiau mitybos specialistė teigia, kad itin dažnas jų vartojimas nėra palankus sveikatai, nes dažnai vartodami mėsą, bulves ir duoną, gyventojai rečiau savo racioną paįvairina kitais, sveikesniais, produktais. Dėl to gali trūkti tam tikrų maistinių medžiagų ir kilti sveikatos sutrikimų, lemsiančių papildomas išlaidas vaistams, sporto klubams, maisto papildams.

„Mėsą patariama ruošti tik 2-3 kartus per savaitę – daug rečiau, nei tai daro tipinis lietuvis. O renkantis šviežią kokybišką mėsą galima sutaupyti, nes ji pigesnė nei rūkyti ar vytinti gaminiai. Vartojant daug miltinių patiekalų, gaunama mažai skaidulinių medžiagų ir vitaminų, nes dažniausiai naudojami rafinuoti kvietiniai miltai. Todėl pavalgius tokių greitų angliavandenių prisotintų patiekalų po poros valandų vėl jaučiamas alkis. Dažnai lietuviai vartoja stipriai perdirbtus bulvių gaminus ir su riebiais padažais, todėl pavalgę praranda energiją“, – sako R. Bogušienė.

Mitybos ekspertė taip pat primena, kad gurmaniški ir ekologiški produktai, kurie yra brangūs, nebūtinai yra sveiki. Juose neribojami nei cukraus, nei druskos, nei riebalų ar skaidulinių medžiagų kiekiai, nėra kontroliuojamas maistinių medžiagų išsaugojimas.

Sezoninės daržovės ir vaisiai padeda sutaupyti

Kasdieniame Lietuvos gyventojų racione mitybos specialistė pasigenda daugiau daržovių ir vaisių. Jų, pasak ekspertės, reikėtų per dieną valgyti 5 kartus. Kiekvieno valgymo metu suvartojus bent žiupsnelį šviežių ir sezoninių daržovių, vaisių, uogų ar žalumynų, nesunkiai galima pasiekti Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą minimalią šviežių daržovių normą – 400 g. Sutaupyti, perkant vaisius ir daržoves, anot specialistės, galima renkantis sezoninius produktus.

„Esame įpratę visus metus pirkti vadinamąsias šviežias braškes ar trešnes, tačiau nesunku pastebėti kaip keičiasi jų kaina sezono ir ne sezono metu. Vienas esminių tinkamos mitybos elementų – sezoninių vaisių, uogų ir daržovių vartojimas. Sezono metu ne tik jų kaina kelis kartus mažesnė, bet ir šie maisto produktai kur kas turtingesni vitaminų, mineralinių medžiagų bei antioksidantų. Kadangi organizmas bus aprūpintas reikiamomis medžiagomis, saldumynų ir kitų brangių užkandžių poreikis sumažės“, – į daržovių ir vaisių sezoniškumą dėmesį atkreipia R. Bogušienė.

Dažniau miltinius ar bulvinius patiekalus keisti daržovių patiekalais rekomenduoja ir kulinarinio žurnalo VMG vyr. redaktorius Alfas Ivanauskas.

„Gamindami neribokite fantazijos. Juk eksperimentuoti gali ne tik virtuvės šefai! Suprantama, kad daug paprasčiau gaminti visiems žinomus patiekalus iš bulvių, miltų ar mėsos, tačiau ar pagalvojote, kad taip apribojate savo skonio pasaulį ir atradimo džiaugsmą? Atsiverskite bet kurį kulinarinį žurnalą ir leiskitės į intriguojančią kelionę. Jums tikrai nereikia vaikytis maisto madų, jei norite maitintis sveikai. Ekologiškus sausainius gali pakeisti sausainiai iš morkų, o brangesnius egzotinius vaisius – obuolių batonėliai. Puikiausias sveikų, skanių ir nebrangių salotų pavyzdys šiuo laikotarpiu galėtų būti obuolių ir burokėlių salotos su garinta vištiena“, – pataria A. Ivanauskas.

R. Bogušienė taip pat rekomenduoja pirkinius gerai susiplanuoti, eiti į parduotuvę su iš anksto paruoštu sąrašu. Pirkti ir gaminti, anot ekspertės, reikia tik tiek, kiek reikia pavalgyti. Valgyti reikia reguliariai – ne rečiau kaip kas 3 – 3,5 val., o pakilti nuo stalo rekomenduojama pasisotinus 80 proc. Sotumo jausmas pavalgius ateina po 15 min. Renkantis įvairius ir sezoninius maisto produktus ne tik organizmas gaus visų reikalingų medžiagų ir energijos, bet ir pavyks sutaupyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)