Edukacinius užsiėmimus „SOS vaikų kaimo“ vaikams rengs Lietuvos kinologų draugijos darbuotojai. Šių užsiėmimų tikslas – ugdyti vaikų socialinius gebėjimus, skatinti kūrybiškumą, didinti motyvaciją mokytis bei mokyti tinkamo elgesio su gyvūnais. Užsiėmimus Lietuvos kinologų draugijos darbuotojams padės vesti veterinarai, gydytojai, psichologai, socialiniai darbuotojai, fotografai, video montažo specialistai.

N. Čereškevičienė: norėjau kuo greičiau išplėsti šią veiklą

Jų metu talkins specialiai apmokyti ir sertifikuoti šunys. Vykstant užsiėmimams vaikai ne tik bus mokomi teorijos, susijusios su gyvūnais. Rengėjai žada, kad vaikai bus įtraukti į praktinę veiklą – išbandys save dresuodami šunis, fotografuodami bei filmuodami gyvūnus, o savo darbus galės pristatyti tarptautinių šunų parodų metu.
Jonaistė Jusionytė
Globos namuose būna sudėtinga sudaryti sąlygas bendravimui su gyvūnais. Edukaciniais užsiėmimais su specialiai paruoštais šunimis šią spragą užpildysime – ugdysime vaikų atsakomybę, jų kūrybiškumą, skatinsime motyvaciją mokytis.
Kaniterapijos šalininkė Neringa Čereškevičienė teigia, kad tokios užsiėmimų programos vaikų globos namuose atsiradimas buvo jos asmeninis siekis. „Kai išbandžiau edukacinius užsiėmimus su šunimis ir suvokiau jų privalumus, mano tikslu tapo padėti kuo greičiau išplėsti šią veiklą. Mano idėja buvo panaudoti užsiėmimus su specialiai paruoštais šunimis ugdant vaikus, gyvenančius globos namuose. Ši mintis labai greitai tapo realybe ir netrukus vaikai, augantys globos namuose, galės džiaugtis gyvūnų šiluma“, – pasakoja Neringa Čereškevičienė.
Neringa Čereškevičienė ir Jonaistė Jusionytė (dešinėje)

Užsiėmimai turėtų paskatinti mokytis, ugdyti kūrybiškumą

Pagrindiniais programos rėmėjais tapo „Pedigree“ ir „Whiskas“ gyvūnų maisto gamintojai. Visą spalio mėnesį 3% nuo „Pedigree“ ir „Whiskas“ pardavimų sumos bus skiriami kaniterapijos programai finansuoti. Tikimasi, kad surinktų lėšų pakaks, kad programa gyvuotų mažiausiai metus. Pasibaigus programai tikimasi vaikus įtraukti į Lietuvos kinologų draugijos veiklą, jiems bus sudarytos sąlygos prisidėti prie organizacijos veiklos ir dirbti su šunimis.

Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro vadovė Jonaistė Jusionytė teigia, kad kaniterapijos užsiėmimai vaikams būna ypač naudingi.

„Užsiėmimų naudą patvirtina daug mokslinių tyrimų. Įrodyta, kad jie teigiamai veikia vaikų nuotaiką, motyvaciją mokytis. Užsiėmimai taip pat padeda geriau susitelkti hiperaktyviems vaikams. Iš savo praktikos žinau, kad bendravimas su keturkojais teigiamai veikia vaikų emocinę būseną, o vėliau tai atsispindi jų elgesyje. Esu tikra, kad mūsų vykdoma programa bus naudinga. Globos namuose būna sudėtinga sudaryti sąlygas bendravimui su gyvūnais. Edukaciniais užsiėmimais su specialiai paruoštais šunimis šią spragą užpildysime – ugdysime vaikų atsakomybę, jų kūrybiškumą, skatinsime motyvaciją mokytis. Tačiau svarbiausia, kad užsiėmimų su šunimis metu vaikams dovanosime gyvūnų besąlygiškai teikiamą šilumą, kurios jiems labai trūksta“, – pasakoja J. Jusionytė.

Apie kaniterapiją

Pirmojo lygio kaniterapija (susitikimai su šunimis) - žmogaus susitikimui su šunimi konkretūs tikslai nėra užsibrėžiami. Svarbiausia tokių užsiėmimų metu – šuns ir žmogaus kontakto užmezgimas, teigiamai veikiantis emocijas.

Antrojo lygio kaniterapija (mokymasis su šunimis) – intensyvesnis bendravimas su šunimis, kurio metu šuo gali būti pasitelkiamas kaip mokymo priemonė (pavyzdžiui, mokomasi kaip tinkamai elgtis su gyvūnais) arba motyvuojanti priemonė mokantis kitus dalykus (šuns dalyvavimas mokymosi procese).

Trečiojo lygio kaniterapija (terapija, pasitelkiant šunis) – šuns dalyvavimas kompleksiniuose terapiniuose užsiėmimuose, siekiant iš anksto apsibrėžtų tikslų. Šuns vaidmuo užsiėmimuose priklauso nuo sprendžiamos problemos tipo. Bendravimas su šunimi skirtas žmonių psichiniams, emociniams, socialiniams bei kognityviniams gebėjimams stiprinti. Terapijos programa iš anksto aptariama ir suderinama su specialistais, dirbančiais su konkrečiu pacientu.

Šaltinis
Temos
© Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Specialus projektas „Gyvūnų terapija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)