Gerda Muldarytė žvakutes ant torto pučia Kūčių vakarą. Šiemet jų bus 18. Mergina pasakojo, kad šiandien kartėlio dėl dvigubos šventės ji nebejaučia.

„Vaikystėje galvojau, kad gal būtų buvę geriau kokią vasarą gimti, nes dovanų pasiilgsti ir norisi po pusės metų dar jų gauti, bet dabar tai visai smagu. Tiek vaikystėje, tiek dabar visi sveikina atskirai ir su gimtadieniu, ir su kitomis šventėmis. Minusų kaip ir nėra, o pliusas - dviguba šventė“, - sakė ji.

Per Kūčias gimė ir Simonas Šaineris. 23 gyvenimo metus minėsiančio vaikino teigimu, gimtadienius jis tiesiog nustojęs švęsti.

„Stipriausiai reagavau tikriausiai dėl to, kad gimtadienį švęsti buvo sudėtinga. Visus vienaip ar kitaip būdavo užpuolęs švenčių metas, todėl gimtadienius švęsdavau rečiau. Sulaukęs 13 metų išvis pradėjau jų nebešvęsti, o vėliau kažkaip to poreikio ir nebeliko. Gal dėl to ir susiformavo požiūris, kad gimtadienis yra eilinė diena, tiesiog tau sukanka daugiau metų ir tiek. Galiausiai, tai tik dar vienas pasiteisinimas švęsti, prasinešti po barus“, - pečiais gūžtelėjo jis. Vaikinas pažymėjo, kad bėda gimti per didžiąsias šventes nesibaigia vien su mažiau ar pigesnėmis dovanomis.

Ar dera Kūčių vakarą valgyti gimtadieninį tortą?
„Kitas minusas (buvo vaikystėje, bet dabar tai nei minusas, nei pliusas), kad tos gimtadienio euforijos nelabai jausdavosi. Tėvai pasveikina mane su gimtadieniu, o tada prasideda patiekalų gaminimas, sėdimas prie šv. Kūčio stalo. Ir taip kiekvienais metais“, - sakė S. Šaineris. Nors pliusų jis tikino nelabai ir įžvelgiantis, tačiau pridūrė, kad jo gimimo diena bent jau kitiems suteikianti džiaugsmo. Draugai mėgsta pajuokauti bei „patraukti per dantį“, kad jis gimęs tą pačią dieną kaip Jėzus, vadinasi, po laiminga žvaigžde.

Julijai Batečko-Riaukei pirmąją Kalėdų dieną sukaks 31 metai. Moteris pasakojo, kad prieš šventes džiaugsmo per daug nebūna, tačiau tikrąją dieną artimųjų dėmesys padeda užsimiršti. Jos teigimu, yra tų, kuriems dar labiau nepasisekė.

„Labiau nepasisekė tiems, kurių gimtadieniai iškart po švenčių. Pavyzdžiui, mano mama jį švenčia sausio 5-ąją, tad tądien jaučiamas nuovargis, kai tuo metu mano gimimo dieną visi nusiteikę džiugiai“, - sakė J. Batečko-Riaukė.

To paties likimo kaip ji žmonėms moteris pataria gimtadienį švęsti kiek vėliau – pavyzdžiui, 26-ąją, kai šeimos jau būna aplankytos ir galima tikėtis sulaukti svečių.

Būtent antrąją Kalėdų dieną gimė ir Rugilė Ereminaitė. Mergina pasakojo šią dieną suvokianti kaip vieną.

„Sunku gimtadienį suvokti atskirai nuo švenčių, tad jis ima reikšti vis mažiau. Gerai nebent tai, kad užmirštu, jog kasmet pasenstu metais“, - šypsojosi ji, pridurdama, kad šios išskirtinės dienos džiaugsmą apkartina ir tai, kad sunku gimtadieniui sukviesti draugus – visiems šeima pirmoje vietoje ir dėl to nevalia pykti.

Tuo metu Onai Daukšienei per šias šventes sukaks 73 m. Senolė pasakojo, kad ši švenčių sandūra jai esanti dviguba šventė. Vaikystėje tradicijos buvusios kitokios, tad ir liūdėti dėl mažiau dovanų netekdavę.

„Per gimtadienį gaudavau kuklių dovanų – gėlių, saldainių“, - sako O. Daukšienė. Viskas pasikeitė jai sulaukus vaikų, o vėliau – ir anūkų. Dabar mylintys giminaičiai ją kasmet apipila dėmesiu ir dovanomis.

„Dabar dovanų gaunu daug, nes atvažiuoja 4 sūnai, 4 marčios, 9 anūkai, o tai man - didžiausia dovana“, - pasakojo optimistinių nuotaikų nestokojanti senolė.

Panašu, kad gimimo dienos nuotaiką kuria ne kalendoriaus lapelis, o jubiliato nusiteikimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)