DELFI domėjosi, kaip neišleisti per daug pinigų dovanoms, ir kaip nepasiduoti masinei psichozei, laukiant švenčių.

Ragina keisti požiūrį

„Tikrasis būdas, kuris padėtų sumažinti stresą, perkant dovanas, yra pakeisti savo požiūrį į šventes. Mes dažnai Kalėdas suprantame per komercijos prizmę, susikoncentruojame į dovanas ir pamirštame tikrąją švenčių prasmę – pabūti su kitais, savo namiškiais, susėsti prie vieno stalo, prisiminti tradicijas“, - sako psichologė Jurgita Dapkevičienė.

Ji teigia, kad šventę galima kurti ir be materialių dovanų, o geriausia dovana – dėmesys artimiems, buvimas kartu su jais, bendravimas. „Tos dovanos jau tampa kažkokiu užstalės akcentu, lyg nėra net apie ką kalbėtis su artimaisiais, kažką veikti, todėl belieka prasukti dovanas ratu ir tiek. Tai yra labai liūdna, turime ieškoti išeičių, mokytis būti vienas su kitu, o jei neišeina, geriausia, atsigręžti į papročius. Aš visada sakau, jei trūksta proto – atsisuk į papročius ir visada rasi kažką. Juk yra ir burtai, ir įvairūs žaidimai“, - sako ji.

Psichologė tvirtina, kad prieššventinio streso suvaldymui labiausiai padės suvokimas, kodėl švenčiamos šv. Kalėdos, ką jos simbolizuoja, kokią jų esmė. Ji ragina nepamiršti, jog krikščionims tai yra religinė šventė, reiškianti Jėzaus gimimą, todėl dovanos neturi tapti svarbiausiu dalyku.

„Žmonės stresuoja, nervinasi, laksto po parduotuves, ieško dovanų, priperka bet kokių. Tai ir atspindi tą požiūrį – geriau nervinsimės ir lakstysime, negu kad bandysime kalbėti su artimaisiais – gal šiemet padarykime kitokias Kalėdas. Juk svarbiausia yra bendrauti, pakviesti prie stalo vienišą, kuris neturi su kuo švęsti, dalintis gėriu“, - sako ji.
kalėdos

Vis dėlto, kadangi dauguma žmonių dovanas vis tiek pirks, ji pataria pradėti tai daryti anksčiau, kad nekiltų masinė psichozė: supirksiu visko daug, negalvodamas apie konkretų žmogų, ir tiesiog tas dovanas kažkaip padalinsiu.

Kalėdines dovanas verta pirkti ir vasarą

Kalėdinių dovanų planavimas iš anksto gali padėti gali tapti puikia priemone neišleisti per daug. Asmeninių finansų trenerė Marija Bunkaitė pataria apie tai mąstyti likus pakankamai laiko iki Kalėdų arba dovanas pirktis pamažu, iki švenčių likus kad ir pusei metų.

„Aš, pavyzdžiui, turiu dovanų stalčių, į kurį dedu būsimas dovanas. Tarkime, ėjau pro šalį parduotuvės, pamačiau, kad kažkoks daiktas labai patiktų tėčiui ir dar jam yra akcija, tai nusiperku jį ir pasidedu. Paskui, jau prieš švente, pažiūriu, ką turiu, gražiai supakuoju, pasižiūriu, ko dar kam trūksta. Jei neturi disciplinos atsidėti vis po kažkiek pinigų į vokelį ir taupyti, tai per pusė metų susipirkinėti dovanas – irgi variantas“, - sako ji.

Moteris tvirtina, kad kuo anksčiau pradėsime pirkti dovanas – tuo mažiau bus streso: „Daug kas galvoja, kad pirkti anksčiau neapsimoka, nes prieš pat šventes būna daug akcijų, paskelbiami išpardavimai. Bet puikiai žinome, kad iš tikrųjų tie daiktai parduodami ta pačia kaina, tik uždedama tariama nuolaida. Nereikia jomis išsidurti.“

Šventines išlaidas labai svarbu planuoti, todėl geriausia apsibrėžti tikslią sumą, kiek galėsite išleisti dovanoms. Finansų trenerė atkreipia dėmesį, kad labai svarbu suprasti, kad ta suma turi būti nustatyta pagal konkretaus žmogaus galimybes: ne kiek jis norės išleisti, o kiek galės.

„Žmonių yra įvairių, vieni perka labai brangias dovanas, kiti sau to negali leisti. Turi būti aiškiai įvardijama suma, kiek gali leisti sau ir per kokį laiko tarpą tą sumą gali surinkti. Juk ne visiems užteks vieno mėnesio atlyginimo dovanoms, nes ir taip patiriame daug kitų išlaidų“, - sako ji.

Nusistačius sumą ir laiką, kiek ją užtruks surinkti, reikia pasidaryti sąrašą, kiek konkrečiai pinigų bus skiriama kiekvieno žmogaus dovanoms. Šio sąrašo, perkant dovanas, reikia griežtai laikytis: „Jeigu, tarkime, pasirašiau, kad sesės dovanai išleisiu 10 eurų, o radau tai, kas jai labai patiks, nors kainuoja 15 eurų, turiu ieškoti sąraše, kieno dovanai 5 eurais galėčiau išleisti mažiau ir galvoti, ką galiu nupirkti pigesnio.“
Rankų darbo kalėdinė dovana

M. Bunkaitė sako, kad renkantis dovanas verta pagalvoti ir apie jų pasigaminimą rankomis, o ne pirkimą. „Kuo daugiau įdėsi širdies į rankų darbo dovaną, tuo mažiau išleisi dovanoms“, - šypsosi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)