- Kokiais atvejais reikia fiksuoti faktines aplinkybes?

- Tada, kai reikia patikimai užfiksuoti reikšmingus įrodymus. Tai padeda sėkmingiau spręsti teisinius ginčus arba jų išvengti. Gal Jūsų kaimynai užliejo butą ir nesileidžia į kalbas apie nuostolių atlyginimą? O gal broką palikę statybininkai įrodinėja, kad darbų kokybė ideali?

Antstoliui užfiksavus faktines aplinkybes, galimybės apginti teisėtus interesus keleriopai padidėja. Ginčas dažnai išsprendžiamas be teismo arba baigiasi pergale teisme.

Tačiau butai ir statybų aikštelės – tik maža antstolių fiksuojamų objektų dalis.

Antstoliai kviečiami į akcininkų ar bankroto kreditorių susirinkimus, turto dalybų vietas, prekybos centrus ir daugybę kitų objektų, kur kyla šalių nesutarimai, siekiama išvengti nepagrįstų pretenzijų arba įrodyti savo reikalavimus.

Fiksuojamos žemės sklypų ir miško plotų ribos, galimi transporto priemonių eksploatavimo pažeidimai, galimi neleistinos reklamos atvejai, galimi įžymių prekinių ženklų plagijavimo atvejai.
Nijolė Lipeikienė

Daugėja prašymų fiksuoti įvairiausius duomenis elektroninėje erdvėje: interneto tinklalapių turinį, susirašinėjimą elektroniniais laikais, žinutes socialiniuose tinkluose ir trumpąsias telefono žinutes. Galimų paslaugos teikimo atvejų sąrašas begalinis: antstoliams fiksuojant faktines aplinkybes įmanoma konstatuoti beveik viską, kas vyksta, yra girdima, matoma, juntama faktinių aplinkybių konstatavimo metu. Tai gali būti ne tik vaizdai ir garsai, bet ir kvapai.

- Kaip antstolis fiksuoja faktines aplinkybes?

- Konstatuodami faktines aplinkybes, antstoliai užfiksuoja daiktų, turto būklę arba kokią nors situaciją ir smulkiai aprašo visus duomenis specialiame protokole. Faktinės aplinkybės papildomai gali būti fiksuojamos vaizdo ar garso įrašymo priemonėmis. Jei reikia, pasitelkiami kitų sričių ekspertai, pavyzdžiui, matininkai ar intelektinės nuosavybės specialistai. Kartais naudojami įvairūs sertifikuoti prietaisai tiksliam svoriui, ilgiui, tūriui, triukšmo lygiui nustatyti.

Visa antstolio surinkta papildoma medžiaga – nuotraukos, garso ir vaizdo įrašai, užfiksuoti matavimo prietaisų rodmenys - tampa neatskiriama faktinių aplinkybių konstatavimo protokolo dalimi.

- Ar negalėtume patys nufilmuoti ar nufotografuoti svarbių dalykų? Kodėl antstolio užfiksuoti įrodymai pranašesni?

- Filmuoti ir fotografuoti, žinoma, gali kiekvienas. Tačiau antstolio surašytas faktinių aplinkybių konstatavimo protokolas teisiniuose procesuose yra rašytinis įrodymas ir turi didesnę įrodomąją galią. Įrašymo priemonėmis užfiksuoti garsai ir vaizdai laikomi sudedamąja faktinių aplinkybių konstatavimo protokolo dalimi. Laikoma, kad antstolis fiksavo objektyviai matomus arba girdimus įrodymus profesionaliai ir nešališkai. Ir priešingai, jei įrodymus fiksuoja pats nukentėjęs žmogus, visada bus įtarimų, kad jis fiksavo ne visas objektyvias aplinkybes, kad pasirinkto tik tai, kas jam palanku. Todėl suinteresuoto asmens pateikti įrodymai teisme gali būti atmesti ar ginčijami kaip netinkami ar suklastoti.

- Kuo naudingas faktinių aplinkybių konstatavimas? Kokias problemas jis padeda išspręsti ar jų išvengti?

- Tipiški prašymai - konstatuoti gyvenamųjų patalpų būklę keičiantis naudotojams ar savininkams: kai butą ar namą ruošiamasi išnuomoti, kai butas pereina kitam savininkui po teismo proceso dėl palikimo padalijimo ir panašiai. Antstolio konstatuotos aplinkybės paslaugos užsakovams vėliau padeda ginti jų teisėtus interesus ir prisiteisti tyčia ar netyčia padarytą žalą, kad ir tada, kai bute gyvenę nuomininkai jį paverčia landyne arba būstą paliekantys gyventojai po palikimo perdalijimo kerštaudami išdaužo santechniką ir plyteles.

Jei butas apgadinamas dėl aukščiau gyvenančių kaimynų bute įvykusios vandentiekio avarijos, antstolio užfiksuotos balos ant grindų ar atšokę sienų apmušalai tampa įrodymais, padedančiais apsidrausti nuo žalą padariusių kaimynų nesąžiningumo. Jiems nebelieka galimybių įrodinėti, kad jokios žalos nėra.

Labai dažnai jau po faktų konstatavimo ginčas baigiamas geranorišku susitarimu: nuostoliai atlyginami nelaukiant galimo bylinėjimosi teisme. Ši paslauga gali praversti net ir tada, kai ir žalos kaltininko, ir nukentėjusiojo butai yra apdrausti. Jei kyla ginčas tarp kelių draudimo bendrovių, antstolio užfiksuoti objektyvūs įrodymai gali padėti greičiau ir sklandžiau išspręsti konfliktą.

Faktinių aplinkybių konstatavimas ypač naudingas ir siekiant išvengti ginčų su statybos darbų vykdytojais. Tiksliai užfiksuotos aplinkybės paslaugos užsakovą apginkluoja įrodymais, kiek ir kokių darbų buvo atlikta tam tikru metu, kokia šių darbų kokybė.Tai ir veiksminga prevencinė priemonė. Dažnai tenka girdėti, kad vos sužinoję apie antstolio atliktą faktinių aplinkybių konstatavimą, verslo partneriai geruoju sutinka atlikti atidėliotus darbus, ištaiso defektus arba pasiūlo nuolaidas.

Vienai faktų konstatavimo užsakovei antstolio paslauga padėjo išsireikalauti priteistų išlaikymo išmokų vaikams iš buvusio sutuoktinio. Nors vaikų tėvas tikino neturintis jokių pajamų, teismui buvo pateikti įrodymai, kad tai netiesa – socialiniame tinkle puikavosi vyriškio nuotrauka jachtoje egzotiškoje šalyje.

Pasitelkdami informacinių technologijų specialistus, antstoliai šiandien jau geba užfiksuoti ir tokius įrodymus, kurie patvirtina, kad viena interneto svetainė yra nuplagijuota nuo kitos,nors jos vizualiai net nepanašios. Lyginamos programavimo kalbos ir programavimo kodai. Situacijos – pačios įvairiausios. Tačiau kiekvienu atveju patartina prieš užsisakant paslaugą pasikonsultuoti su antstoliu ir aiškiai suformuluoti, kokių tikslų bus siekiama fiksuojant faktines aplinkybes. Tik tada antstolis galės nuspręsti, ar įmanoma faktinių aplinkybių konstatavimo protokole surašyti tai, ką užsakovas laiko faktinėmis aplinkybėmis. Pavyzdžiui, kartais užsakovai prašo konstatuoti sutuoktinio neištikimybę iš nuotraukų. Konstatuoti antstolis gali, bet ne tai, kad sutuoktinis neištikimas, o tik tai, kad nuotraukose nufotografuotas tam tikros išvaizdos asmuo ir kitas asmuo viename iš kurortinių paplūdimių.

- Kada reikėtų kreiptis į antstolį, jei ruošiamės pasinaudoti faktų konstatavimo paslauga?

- Su antstoliu naudinga pasitarti visada, kai patenkate į teisinį ginčą ar norite civilizuotai išspręsti konfliktą. Svarbiausia nepavėluoti, kol ginčas, pretenzijos, ar žala, nuo kurios būtų galima apsisaugoti, jau yra atsiradusi, o reikšmingos faktinės aplinkybės – nepasikeitusios ar neišnykusios. Dėl faktų konstatavimo paslaugos galima kreiptis į bet kurį antstolį. Antstolių kontaktai skelbiami Lietuvos antstolių rūmų interneto svetainėje.

- Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją