„Klientų, kurie ateina su stambiomis kupiūromis, sulaukėme. Žmonės atsineša ir 200, ir 500 Lt banknotus. Jie perka smulkmenas ir tikisi pinigus išsikeisti į eurus, - komentavo bendrovės „Rimi Lietuva“ atstovė spaudai Giedre Bielskytė. - Kai žmogus atsineša 200 Lt kupiūrą ir nori nusipirkti duonos kepaliuką, kasininkas 200 Lt kupiūrą pasmulkina po 50 Lt. Iš 50 Lt kupiūros duodama grąža eurais.“

Ji pastebėjo, kad kai kuriose parduotuvėse, kur grąža iš visų kupiūrų buvo duodama eurais, iki pietų beveik neliko euro banknotų.

Visgi prekybininkai pastebi, kad žmonių parduotuvėse nėra daug – tai yra įprastas pirmųjų Naujųjų metų pirkėjų srautas.

„Buvo miestų, kur grynųjų pinigų eurais jau pritrūkome, o tai reiškia, kad turėjome pasinaudoti rezervinėmis eurų saugyklomis, kurias buvome numatę“, - sakė bendrovės „Maxima Lt“ Komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Pasak jos, kita tendencija – žmonės gausiai atneša turimas litų monetas.

„Turime litų monetų perteklių, žmonės ateina su litų maišiukais ir juos bando išsikeisti pirkdami nedidelę prekę. Tačiau tai nevyksta masiškai, aišku, artimiausios dienos parodys, kaip situacija klostysis toliau“, - teigė R. Saulytė.

Ji taip pat sakė, kad pavieniais atvejais, jei perkama labai smulki prekė su itin stambia kupiūra, ji pasmulkinama.

Prekybos centrai „Iki“, pasak tinklo atstovo spaudai Andriaus Petraičio, susidūrė su keliais atvejais, kai už stambią kupiūrą buvo perkami smulkūs daiktai.

„Jeigu yra didesnė kupiūra, reiktų vadovautis ir sveiku protu: išimtys yra numatytos“, - kalbėjo jis, pridūręs, kad stambios kupiūros yra kasininkų smulkinamos.

Prekybos tinklai „Norfa“ kol kas su klientų noru išsikeisti stambias litų kupiūras į eurus perkant smulkmenas nesusidūrė. Sausio 1 d. dirbo tik kelios šio tinklo parduotuvės.

Lietuvos paštas: kai kur trūksta naujų pinigų

Litus į eurus penktadienį pradėjęs keisti Lietuvos paštas pirmomis darbo valandomis jau iškeitė 2,2 mln. eurų (7,59 mln. litų). Tuo metu per visą ketvirtadienį - pirmąją euro įvedimo dieną - bankuose pakeista 10 mln. litų.

Vis dėlto paštas susiduria su eurų trūkumu, tačiau stengiasi problemas išspręsti, pranešė Lietuvos pašto atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė. Jos teigimu, tai nėra masinė problema, tačiau kai kurie paštai eurų gali pristigti penktadienį po pietų.

„Turime nesklandumų su pinigų pristatymu – į kai kuriuos paštus partneriai vėluoja pristatyti valiutą, todėl negalime keisti valiutos, atiduoti grąžos, tačiau dedame visas pastangas, kad ateityje tokių nesklandumų nebekiltų“, - sakė Lietuvos pašto atstovė.

Saugos sprendimų ir inkasavimo paslaugų bendrovė „G4S Lietuva“, eurais aprūpinanti Lietuvos paštą, teigia, kad penktadienį į kai kurias vietoves pavėluota pristatyti eurus, nes sugedo keli automobiliai. Tačiau bendrovės atstovas tikina, kad iš esmės pinigai išvežiojami laiku ir jų neturėtų pritrūkti.

„Susidarė kelios darbinės situacijos, kurios buvo išspręstos. Eurų netrūksta tikrai, jie yra paruošti, tinkamai surūšiuoti, tačiau penktadienį sugedo keli mūsų automobiliai, ir dėl to pasitaikė vėlavimų“, - sakė „G4S Lietuva“ vykdomasis direktorius Raimundas Bučys.

Pasak jo, dalis klientų gali būti nepatenkinti dėl 15-20 minučių vėlavimo.

A.Jonušaitės teigimu, paštuose, kur keičiama valiuta, nepertraukiamai budi policijos pareigūnai.

„Pastebime, kad aktyviau pinigus keičiasi mažesnių miestelių gyventojai, tokių kaip Varėna, Pabradė, Kelmė, Kuršėnai“, - teigė A.Jonušaitė.

330-yje paštų neatlygintinai litai į eurus bus keičiami 60 kalendorinių dienų. Vienos operacijos metu čia galima išsikeisti 1000 eurų (3,45 tūkst. litų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1110)