Lietuvos banko Komunikacijos departamento direktorius Giedrius Simonavičius sako, kad gyventojų nuomonės pagerėjimas pirmiausia siejamas su augančiu informavimu.

Giedrius Simonavičius
„Pagal tą pačią apklausą iš 10 apklaustųjų 9 gyventojai teigia, jog jaučiasi pakankamai arba gerai informuoti apie eurą. Būtent žinojimas esminių įvedimo procesų ir naikina tas baimes, kurios neretu atveju yra nepagrįstos“,- laidoje „Aktualioji valanda“ pirmadienį kalbėjo G. Simonavičius.

G. Simonavičius negalėjo atsakyti, kodėl dviejų vienu metu atliktų apklausų duomenys skiriasi – jis sakė galįs šnekėti tik apie jų apklausą:

„Mūsų apklausa sutampa ir koreliuoja su kitomis apklausomis, pavyzdžiui, Eurobarometro – tai irgi yra oficiali institucija. Ten irgi matome nuolatinį gerėjimą nuo metų pradžios. Kalbant apie mūsų apklausą, ji atlikta pagal visas sociologines taisykles“, - teigė jis.

Bendrovės „Baltijos tyrimai“ generalinė direktorė Rasa Ališauskienė sakė, kad skirtingus rezultatus galėjo lemti ne visiškai toks pat klausimas. Ji taip pat pabrėžė, kad nepritariančiųjų euro įvedimui yra daugiau nei pritariančiųjų.

„Pažiūrėjus dinamiką – požiūrį apie euro įvedimą tiriame nuo 2003 metų – po 2005 metų birželio mėnesio, visą laiką daugiau nepritariančiųjų. (...) Nepritariančių truputį mažėja, bet ne taip sparčiai“, - sakė ji.

Rūta Vainienė
Ekonomistė Rūta Vainienė „Žinių radijui“ sakė, kad nėra pagrindo bijoti euro įvedimo, nes esminio ekonominio pokyčio, anot jos, čia nėra:

„Nėra čia ko labai bijoti. Jeigu euro zona yra pragaro dugne, tai mes su ja irgi jau esame, nes mūsų litas yra susietas su euru nuo 2002 metų vasario 2 dienos. Mes turime tik kitokį paveikslėlį ant savo banknotų, bet pagal visą savo ekonominį turinį mūsų litas yra toks pat kaip euras“,- sakė ekonomistė.

Pasak jos, euras turi ir savo privalumų, ir trūkumų, o pagrindiniai privalumai, anot R. Vainienės, yra tai, kad išnyks net minimali grėsmė, kad litas bus devalvuotas bei padidės užsienio investuotojų pasitikėjimas ir susikalbėjimas su užsienio partneriais.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite ČIA.