Anot mokslininkų, cukrus gali sukelti priklausomybę, sulyginamą su narkotine. Priklausomybė nuo saldėsių - kompleksinė problema, užsukanti ir fiziologinius, ir psichologinius mechanizmus.

Normaliu atveju bet koks skanus maistas (ir apskritai bet koks maistas, jei mes alkani) aktyvuoja mūsų CNS vadinamąją paskatinimo sistemą: smegenyse išsiskiria pasitenkinimo hormonų, mes jaučiame nuotaikos pagerėjimą ir jėgų antplūdį. Cukrus ir bet kokie saldėsiai tiesiog stimuliuoja pasitenkinimo centrus smegenyse, sukeldami būseną, kurią galime palyginti su euforija. Tiesa, labai neilgam. Tada nuotaika krenta, ir kadangi smegenyse jau susiformavo modelis „saldus maistas - gera nuotaika“, mes vėl norime deserto.

Dideliems smaližiams gali trūkti chromo, magnio ar kalcio, sumažėti adrenalino ar serotonino. Pastarosios dvi priežastys jau turi ryšį su psichologinėmis būsenomis: nuoboduliu, depresija, malonių emocijų gyvenime trūkumu.

Norėdami suprasti, kas slepiasi už jūsų saldumynų manijos, pastebėkite: kokiais atvejais jus nenumaldomai traukia suvalgyti „ką nors skanaus“? Kažkam pyragėlių norisi stresinėse situacijose, esant įtemptai protinei veiklai, neišsimiegojimo periodu. Kažkas saldainiais suvalgo blogą nuotaiką, meilės nesėkmes, nemalonumus darbe. Kai kurie tortukus valgo iš nuobodulio: lyg ir kažką veikia, o ir nuotaika pagerėja. Būna netgi taip, kad saldžiais produktais stengiamės nuslopinti stiprias negatyvias emocijas: pyktį, susierzinimą, apmaudą. Kad ir kaip būtų, šiuo atveju desertas - ne išeitis, o tik būdas atitolinti esamos problemos sprendimą.

Dietologai rekomenduoja, kaip susilpninti saldumynų troškulį.

Sveiki pusryčiai

Pirmojo dienos maisto dėka nepatirsite ryškaus gliukozės kiekio kraujyje sumažėjimo ir išvengsite noro nusipirkti bandelę ar šokoladuką pakeliui į darbą. Beje, avižiniai dribsniai sukelia tokį pat poveikį, kaip ir saldus tortas. Nepaisant savo prėsko skonio, jie yra puikus angliavandenių šaltinis ir palaiko cukraus kiekį kraujyje. Todėl dribsniai ir avižinė košė galėtų tapti sveikstančių smaližių pusryčių pagrindu.

Reguliari mityba, visaverčiai pietūs

Esmė ta pati: kai sustyguosite mitybos režimą, jau nebesinorės užkandžiauti. Visaverčiai pietūs padės sumažinti alkio jausmą, todėl čia geriau netaupyti kalorijų. Beje, pietų meniu yra dar vienas produktas, kuris gali pagerinti nuotaiką - tai brokoliai. Juose gausu vitaminų, ypač vitamino C, ir jie puikiai palaiko žvalumą ir gerą nuotaiką.

Pakankamo kalcio, chromo ir kitų mikroelementų lygio palaikymas

Reguliariai valgykite pieno produktų, tik ne saldžių ir pagražintų sintetika sūrelių bei jogurtų, o įprastą varškę, kefyrą ir jogurtą be priemaišų. Chromo gausu bulvėse, išvirtose su lupena, šviežiose daržovėse, rupių miltų duonoje. Vitaminų vartojimas taip pat padės suderinti medžiagų apykaitos procesus organizme.

Žolelių arbatos

Arbatos padės vartoti mažiau cukraus. Pavyzdžiui, arbata su saldžia medaus žole pakeis įprastą juodą arbatą su cukrumi - ši žolė saldi pati savaime. Be to, gausite nemažą dozę antioksidantų be nereikalingų kalorijų. Puiki alternatyva bus ir arbata su persikais, braškėmis, apelsino žievelėmis. O štai kavą gerkite saikingai - ji sustiprina saldumynų norą.

Mažiau riebaus maisto

Po riebaus maisto norisi saldaus - tai patikrintas faktas. Tiems, kurie nori maitintis sveikiau, geriau atsisakyti ir vieno, ir kito.

Suvokimas, kokios psichologinės problemos provokuoja saldumynų norą

Psichologai rekomenduoja tokį būdą: kai jus ir vėl patrauks saldėsiai - pasiimkite sąsiuvinį ir užrašykite, ko jums dabar iš tikro trūksta gyvenime. Meilės, rūpesčio, dėmesio, pasitikėjimo savimi? Galbūt jums norisi pabūti vienam, o iš jūsų visi ko nors reikalauja - ir tik skanėstai padeda užsimiršti. Galbūt jus traukia malonūs ritualai, susiję su saldainiais ir bandelėmis: rytinė kava su kuo nors saldžiu, vakarinė arbata šeimos rate... Šiuos ritualus teks pakoreguoti taip, kad juose nebebūtų kenksmingojo saldaus komponento. O maisto dienoraštis turėtų tapti jūsų palydovu iki tol, kol nepažabosite savo aistros saldumynams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)