„Po dvejų intensyvaus remonto metų ir kelių pasirengimo paleisti iš naujo mėnesių Didysis hadronų greitintuvas (LHC), galingiausias dalelių greitintuvas pasaulyje, vėl veikia“, – paskelbė Europos branduolinių tyrimų organizacija (CERN).

Eksperimentais šiame greitintuve buvo siekiama per elementariųjų dalelių – visos materijos „statybinių blokų“ – ir jas valdančių jėgų tyrimus išsiaiškinti, kaip atsirado Visata.

2012 metais LHC buvo panaudotas įrodant, kad egzistuoja Higgso bozonas, dalelė, kuri suteikia masę. Šie tyrimai 2013 metais pelnė Nobelio fizikos premiją dviem mokslininkams, kurie dar 1964-aisiais sukūrė teoriją apie vadinamosios Dievo dalelės egzistavimą.

Patobulinimais, dėl kurių LHC buvo uždarytas 2013 metų vasarį, buvo siekiama beveik dvigubai padidinti maksimalų greitintuvo pajėgumą.

Ankstesnė maksimali jo galia buvo 8 teraelektronvoltai (TeV), pasiekti 2012-aisiais, bet po dvejų rekonstrukcijos metų jis iš pradžių pasieks 13 TeV, o potencialiai galės pasiekti maksimalų 14 TeV lygį.

Anksčiau CERN sakė, kad jei paleidimas eisis gerai, „13 TeV energijos“ dalelių susidūrimai galėtų prasidėti jau birželį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)